ΦΑΓΗΤΟ

Στο Pax Homemade Burgers θα πετύχεις τον Walter White

Αν δεν κοιτάξεις έξω από αυτό το αμερικάνικο diner στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μπορεί να νομίζεις ότι είσαι στην Άγρια Δύση.

Είναι καλό να ξέρουμε τι μας ταιριάζει και τι όχι. Η Καλαποθάκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως την έχω ζήσει τις τελευταίες δύο φορές που ανέβηκα, δεν είναι ό,τι πιο ταιριαστό σε μένα ρυμοτομήθηκε στη βόρεια Ελλάδα. Ευτυχώς που υπάρχει το Pax Homemade Burgers και με επαναφέρει στην τάξη. Και φαντάσου ότι δεν χρειαζόταν καν να έρθουν τα μπέργκερ. Το μάτι μου είχε χορτάσει με το έμπα.

Να σημειωθεί ότι στα Pax έφαγα αμέσως πριν αρχίσω τα δέκα χιλιόμετρα βάδην μέχρι το Ιβανώφειο και στο γενικότερο πλαίσιο της επίσκεψής μου στη Θεσσαλονίκη και των περίπου 276 γυναικών που ερωτεύτηκα στο δρόμο.

Το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο πράγμα που σκεφτόμουν μέχρι να πέσει το μάτι μου σε μια coleslaw σαλάτα στο μπροστινό τραπέζι και να την θελήσω κολασμένα, ήταν ο Walter White. Ταλαίπωρος, αξύριστος, να σχηματίζει το 52 με το μπέηκον στο πιάτο του στο πρώτο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν του Breaking Bad (κοίτα τι ωραία που σε γλιτώνω από το σπόηλ).

 

 

Τρεις άνθρωποι μας πλησίασαν πριν την παραγγελία για την παραγγελία και ήταν και οι τρεις πολύ ευγενικοί. Μας εξυπηρέτησε ο Γρηγόρης, ο πιο ευγενικά κουλ σερβιτόρος ολόκληρης της παραλίας. Τόσο ευγενικός που μου έφερε σε ένα ντιπ της σως του Pax Burger που διάλεξα, γιατί μέσα έχει πίκλες και ήθελε να σιγουρευτώ ότι δεν έχω θέμα. Τόσο κουλ που έκανε ότι δεν άκουσε την παραίνεση μου να ‘βγάλει τις πίκλες από τη σως’, γιατί προς στιγμήν στο κεφάλι μου είχε σχηματιστεί μια σως με ολόκληρες και όχι λιωμένες πίκλες. Γρηγόρη, το εκτιμώ.

Παρεμπιπτόντως, η σως ήταν μια χαρά.

(παρεμπιπτόντως, τραβούσα και τους διπλανούς, ωραίοι τύποι)

Ενώ κοίταζα συνέχεια την πόρτα μήπως κάνει την εμφάνισή του ο Gustavo Fring, στο τραπέζι κατέφτασαν οι κόκα κόλες (σερβιρισμένες σε στιλ Friday’s, αλλά χωρίς το δωρεάν refill -να το δούμε λίγο αυτό παιδιά) και οι φρέσκες τηγανητές πατάτες, τις οποίες διαλέξαμε μετά από 10λεπτο intervention εις βάρος των chili con carne fries για λόγους που δεν γίνεται να αναλύσουμε εδώ και που περιλαμβάνουν δουλεμένες με τα χρόνια έννοιες όπως ‘δίαιτα, μπικίνι, καλοκαίρι, κυτταρίτιδα’.

Ιανουάριο μήνα συμμετείχα σε κουβέντα για την παραλία. Φέρτε επειγόντως τα μπέργκερ, κινδυνεύουν ζωές εδώ πέρα.

(ας μιλήσουμε για τέχνη καλύτερα, εδώ ένα κλασικό του Van Gogh της κουζίνας)

Όσο περιμένουμε το βασικό φαγητό, να μιλήσω λίγο και γι’ αυτό το πολύ βολικό πραγματάκι στο μενού με την επιλογή για τα δύο διαφορετικά μπιφτέκια στο μπέργκερ που θα πάρεις. Θες το classic σου με το μικρό μπιφτέκι; Η κατάσταση δεν θα είναι πιο ελαφριά μόνο στο στομάχι σου, αλλά και στην τσέπη.

 

Όταν προσγειώθηκε το Pax Burger με την coleslaw μπροστά μου, το μυαλό μου κόλλησε για δέκα-δεκαπέντε δευτερόλεπτα, γιατί δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω.

(ήξερα να βγάζω φωτογραφίες όμως)

Δίπλα μου είχε καταφτάσει και ένα cheese & bacon με πατάτες (ναι, οι δεύτερες τηγανητές πατάτες του τραπεζιού κι εσύ θες να βγάλεις άκρη με κορίτσια που μιλάνε για την παραλία μισό χρόνο πριν το καλοκαίρι).

Σκέφτηκα να ξεκινήσω από αυτό. Δεν μπόρεσα. Σήκωσα το Pax ψηλά. Το έφερα στο ύψος των ματιών μου. Αντίο ζωή.

(Ακολούθησέ μας στο Foursquare για να διαβάζεις tips για τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε)

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα καταλάβει αν και πότε ο κιμάς είναι φρέσκος ή πολύ φρέσκος ή έτσι κι έτσι φρέσκος. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το θέσω. Αυτό ήταν το πιο φρέσκο μπιφτέκι που έχω φάει εδώ και πολύ καιρό κι εσείς που γκρινιάζετε για τους ‘κιμάδες απέξω’, έχετε δίκιο, αλλά εν προκειμένω παρακαλώ να ηρεμήσετε.

 

Α, να μην ξεχάσω να πω ότι πήραμε κι ένα κλαμπ κοτόπουλο για τη λιγούρα. Δεν ήταν άσχημο. Εξαφανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί ξαφνικά ενισχύθηκε η παρέα. Ταυτόχρονα, δυο μουσάτοι τύποι στο τραπέζι αριστερά σκούπιζαν τα δάκρυα από τα μάτια, καταπίνοντας από ένα Portobello Mushroom μπέργκερ (με feta mix, μαγιονέζα, ψητή τομάτα και ρόκα). Οι λόγοι της συγκίνησης ήταν προφανείς.

Η ουσία με το Pax είναι η φωναχτή χημεία που εντοπίζεται στη σχέση ψωμακίου και μπιφτεκιού, ο αμερικάνικος τρόπος με τον οποίο είναι στημένα τα τραπέζια, το σούπερ ευγενικό προσωπικό και ο Walter White, που δεν μπορεί, κάποια μέρα θα τον πετύχεις να βουτάει τα δάχτυλά του στην μαγιονέζα σε ένα diner στην Καλαποθάκη.

 

 

Βασικά, είναι το πρώτο φαγάδικο που σκέφτηκα όταν γύρισα στην Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει στην Αθήνα. Σου κάνει;

Pax Homemade Burgers, Ελ. Βενιζέλου 8 (Καλαποθάκη), Θεσσαλονίκη