ΦΑΓΗΤΟ

Τα φρούτα περνάνε πολύ καλά δίπλα σε αλλαντικά και τυριά

Το καρπούζι με τη φέτα είναι ελληνική πρωτοτυπία. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί που θα διαβάσεις παρακάτω δεν είναι. Αλλά πρέπει να βρεθούν σύντομα στο τραπέζι σου.

Ξαπλωμένος σε ένα ανάκληντρο με μερικές Ρωμαίες σκλάβες να σε ταϊζουν σταφύλια και σύκα στο στόμα, συνοδεύοντάς τα με τυρί, αλλαντικά και κρασί από τα κελάρια του Καίσαρα. Δεν το συνεχίζω γιατί θα στεναχωρηθούμε και δεν το θέλω. Επιστρέφουμε στην πραγματικότητα και το μπαλκόνι του σπιτιού σου.

Είναι αργά το απόγευμα. Καφέ έχεις πιει μετά το φαγητό. Έχεις φάει και γλυκό μη σου πω. Αλλά η ώρα έχει πάει 8 και ψιλοπεινάς. Θες κάτι να φας μαζί με το κρασί σου. Το ONEMAN προτείνει να φας το φρουτάκι σου. Γιατί έχει δίκιο η μάνα σου ότι κάνει καλό. Αλλά μην το φας μόνο του.

Τα φρούτα ήταν πάντα ένα καλός σύντροφος στο φαγητό. Είτε σε ψητά, είτε σε μαγειρευτά είτε φυσικά στα γλυκά. Εκεί όμως που τα φρούτα συναντούν ένα πραγματικά ιδανικό ταίρι είναι στα αλλαντικά και τα τυριά.

 

Το δικό μας ελληνικότατο παράδειγμα, η φέτα με το καρπούζι, είναι ίσως το χειρότερο παράδειγμα παντρέματος φρούτου με τυρί. Αλλά πατάει και αυτό στην βασική αρχή που έφερε τα φρούτα και τα αλλαντικά κοντά. Αυτό το συμπλήρωμα της πιπεράτης γεύσης ενός τυριού κι ενός αλλαντικού με τη δροσερή επίγευση ενός φρούτου.

Γι’ αυτό άλλωστε τα αλλαντικά και τα τυριά που θα δεις παρακάτω έχουν έντονη και ιδιαίτερη γεύση (αντί για κάποιο ξενέρωτο ζαμπόν). Γι’ αυτό και τα φρούτα που θα δεις παρακάτω είναι δροσερά (και κυρίως καλοκαιρινά) φρούτα.

Εμείς σου προτείνουμε μερικούς δοκιμασμένους συνδυασμούς. Ξεκίνα με αυτόν που σε ιντριγκάρει περισσότερο. Και αν σου αρέσει, είναι σίγουρο ότι θα τους δοκιμάσεις όλους…

Σύκο με κάποιο πικάντικο σαλάμι

 

Αυτή η φαγούρα που προκαλεί το σύκο στον ουρανίσκο σε συνδυασμό με το κάψιμο του σαλαμιού, θα σε ξενίσει αλλά θα σε ικανοποιήσει. Δοκίμασα αυτόν τον συνδυασμό για πρώτη φορά σε μια σιτσιλιάνικη trattoria στο Μιλάνο. Σύκα κομμένα στην μέση και τυλιγμένα με ένα μεγάλο σε διάμετρο μιλανέζικο σαλάμι, ιδανικά πιπεράτο. Πολλοί χρησιμοποιούν και αποξηραμένα σύκα, αν δεν βρίσκουν φρέσκα.

Πράσινο σταφύλι με παρμεζάνα

 

Στο εξωτερικό συνδυάζουν κυρίως τα κόκκινα σταφύλια (αυτά έχουν, αυτά τρώνε) με γαλλικά και ιδιαίτερα βρωμερά τυριά. Δεν υπάρχει όμως πιο ιδανικός συνδυασμός από τη δροσιά ενός καλά παγωμένου πράσινου σταφυλιού με μερικά βραχάκια παρμεζάνας ή μερικά κομμάτια ελληνικής γραβιέρας. Η αλμύρα του τυριού ξεπλένεται από ένα από τα πλέον δροσερά φρούτα του καλοκαιριού.

Πεπόνι με προσούτο

 

Είναι τόσο γνωστό που θα το έχεις δοκιμάσεις σε κάποιο σπιτικό πάρτυ ή κάποια δεξίωση. Για τον συγκεκριμένο συνδυασμό όμως είναι απαραίτητα 2 στοιχεία. Το prosciutto crudo να έχει κοπεί το πολύ μερικές ώρες πριν σερβίρεις και να “ντύνει” το παγωμένο πεπόνι μερικά λεπτά πριν το σερβίρεις. Πολλοί ετοιμάζουν αυτό το πιάτο από το πρωί της δεξίωσης με αποτέλεσμα το prosciutto να ξεραίνεται και να χάνει τη γεύση του και το πεπόνι να χάνει τα υγρά του πάνω στο αλλαντικό.

Αχλάδι με κάποιο μαλακό τυρί

 

Το αχλάδι αν και διακρίνεται για την σχετικά γλυκιά του γεύση, δεν θέλει δίπλα του ένα πολύ αλμυρό τυρί, γιατί είναι σχετικά “ζεστό” σαν φρούτο. Ταιριάζει όμως υπέροχα με μαλακά ή μπλε τυριά, όπως το Stilton, το Epoisses, το Camembert και το Roquefort. Ίσως ο πιο δύσκολος συνδυασμός από όλους μιας και αυτά τα τυριά είναι πιο δύσκολο να σου αρέσουν. Ούτε το αχλάδι είναι πολύ πιθανό να είναι το αγαπημένο σου φρούτο. Μία δοκιμή θα σε πείσει.

Καρπούζι με φέτα

 

Έχω δηλώσει δημόσια την αγάπη μου για τη φέτα. Όπως και την σχετική μου αντίθεση για τον συνδυασμό αυτό. Όχι ότι δεν μου αρέσει καθόλου αλλά προτιμώ κάθε έναν από τους παραπάνω που έχω δοκιμάσει και ανέφερα.

Αντί για προσούτο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικά λίγη bresaola ή ακόμα καλύτερα ένα ισπανικό jamon. Σαλάμια υπάρχουν αρκετά για να διαλέξεις εκείνο που σου ταιριάζει γευστικά. Οποιοδήποτε πιο αδιάφορο αλλαντικό όπως ζαμπόν και γαλοπούλα δεν συνιστώνται.

Καλή όρεξη…