ΦΑΓΗΤΟ

Το Italus έχει μυθικό brunch και θρυλικό καφέ

Τούτο το μαγαζί στην Καλλιθέα δεν μοιάζει με τα άλλα. Έχει ιστορία, έχει concept μα πάνω από όλα και λιχουδιές για όλη την μέρα που θα σε τρελάνουν.

Ο μύθος λέει ότι υπάρχει ένα site που οι συντάκτες του έχουν τρελαθεί τελευταία με το brunch και μαζεύονται όλοι μαζί και πηγαίνουν για να καταβροχθίσουν ολόκληρους καταλόγους. Εντάξει δεν είναι μύθος. Το site είναι αυτό που διαβάζεις τώρα και οι συντάκτες είμαστε εμείς που αυτή την φορά δεν κουνηθήκαμε πολύ μακριά από το γραφείο και πήγαμε στο Italus. Ο κανονικός μύθος τώρα θέλει τον Ιταλό να είναι ο θρυλικός βασιλιάς της Σικελίας και έδωσε το όνομά του στην γείτονα χώρα. Εμείς πήγαμε Καλλιθέα για να αναλύσουμε και τους δύο μύθους.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Italus δεν είναι μακρύς ο δρόμος γιατί βλέπεις βρίσκεται στην Ελευθερίου Βενιζέλου και όπως την κατεβαίνεις θα το δεις να δεσπόζει στο δεξί σου χέρι. Μικρό στο μάτι και μακρόστενο στην πραγματικότητα αφού μόλις μπεις μέσα και προχωρήσεις θα βρεις ένα μεγάλο τραπέζι που τριγυρω του υπάρχουν πολλά μαξιλάρια και το λούζει το φως του ηλίου σα να είναι σε αυλή εξοχικού. Ε εκεί κάτσαμε και εμείς και αρχίσαμε να αναλύουμε την ιστορία του Ιταλού. Ο καθένας έλεγε την εκδοχή που είχε διαβάσει για την καταγωγή του, τα κινητά έπαιρναν φωτιά και η google δεν καταλάβαινε γιατί ο κόσμος έψαχνε για τον μύθο του Ιταλού μέχρι που ήρθαν τα σουπλά, διαβάσαμε την εκδοχή του Θουκιδίδη και σωπάσαμε.

Εντάξει θα είμαι πιο ειλικρινής, δεν σωπάσαμε επειδή πιστέψαμε τον Θουκιδίδη αλλά επειδή ήρθαν οι καφέδες μας και τα πρώτα πιάτα με φαγητό. Και όταν λέω καφέδες εννοώ το choco cup που πήραμε όλοι. Εντάξει σχεδόν όλοι, είχαμε και δύο προδότες οι οποίοι βέβαια μόλις μας είδαν να πίνουμε τον cappuccino μας και μετά να τρώμε το μπισκοτένιο κυπελλάκι που είχε μέσα επικάλυψη σοκολάτας, ζήλεψαν μέχρι θανάτου και πήραν και αυτοί. Το κλου της υπόθεσης είναι ότι λες στον άλλον έχεις πασαλειφτεί εκεί και εκεί και προσπαθείτε να βρείτε αν έχετε λερωθεί στα ίδια σημεία. Αν νομίζεις ότι θα φύγεις καθαρός από αυτό το παιχνίδι ξέχνα το. Η κοπέλα της παρέας -ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε- έδωσε και λίγο στα μαλλιά της. Σύμφωνα με δηλώσεις τους τους άρεσε απύθμενα.

Το choco cup μας έκανε να χάσουμε λίγο τον στόχο μας που δεν ήταν άλλος από το brunch και τα πιάτα του που άλλαζαν ταχύτατα μπροστά μας. Δεν θέλω να νομίζεις ότι τα καταβροχθίζαμε αλλά όντως τα καταβροχθίζαμε αφού ήταν όλα ένα προς ένα. Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης βλέπεις -μπορεί να τον ξέρεις και ως Cool Artisan- έχει παντρέψει τέλεια ιταλικά και ελληνικά υλικά σε κάθε είδος ψωμιού μπορείς να φανταστείς και το αποτέλεσμα σε κάνει να τρέχει αργά και βασανιστικά σαλάκι από το στόμα.

Panini με αλλαντικά Sary και τυριά από τον Κωσταρέλο, focaccia σε τρομερές παραλαγές, pizzetta, σαλάτες και bagels γέμιζαν ασταμάτητα το τραπέζι και εξαφανίζονταν πριν καλά καλά προλάβει η σερβιτόρα να μας πει τι έχουν. Όχι, όχι δεν ήταν μόνο ότι πεινάγαμε πολύ ήταν και ότι όλα τους φτιαγμένα για να τα απολαμβάνεις μπουκιά μπουκιά δεν σε άφηναν να κάνεις δεύτερες σκέψεις. Ειδικά αυτό το bagel με προσούτο , καραμελωμένα μανιτάρια και γραβιέρα Τήνου, εκείνο το κρουασάν βουτύρου με μους αβοκάντο, χοντροσπασμένη φέτα και αυγό, η άλλη η pizzetta που ήταν δύο τορτίγιες σαν ατομική πίτσα που είχαν μοτσαρέλα και πινακοτύρι και μερικά άλλα αλλαντικά του παραδείσου. Μπορεί να ξεχνάω μερικά πιάτα, θα είμαι ειλικρινής αλλά δεν ξεχνάω με τίποτα τα μουγκρητά που βγάζαμε όλοι σε κάθε μπουκιά.

Η απογείωση έλαβε χώρα όταν έφτασαν στο τραπέζι τα pancakes με λευκή σοκολάτα και Oreo. Ήταν από αυτά τα pancakes που ήταν τόσο μοναδικά που σε κάνουν καλύτερο σαν άνθρωπο και σε πάνε ένα επίπεδο πάνω. Κάπου εκεί πήραμε και από ένα smoothie για να κλείσει σωστά και όπως πρέπει το brunch. Δεν θυμάμαι αν κλείσαμε ραντεβού για το επόμενο αλλά σίγουρα στο Italus φάγαμε, χορτάσαμε και μουγκρίσαμε από ευχαρίστηση χωρίς να ντραπούμε. Θα σου πω ότι εγώ που αγαπάω κάθε μορφή ψωμιού λίγο παραπάνω από τους άλλους το λάτρεψα. Και να θυμάσαι ότι στο Italus μπορεί να πας για έναν καφέ ή ένα ποτό μετά την δουλειά αλλά δεν μπορείς να ξεφύγεις από το τσίμπημα κάθε μικρό ή μεγάλου πιάτου, αλμυρού ή γλυκού.

Για όλα φταίει ο Ιταλός.

Italus Ελ. Βενιζέλου 104 Καλλιθέα facebook