ΦΑΓΗΤΟ

Το Kreas γιορτάζει σήμερα και κάθε μέρα

Τιμάμε ένα από τα πιο σωστά 'meat places' της πόλης. Ακολούθησε την μυρωδιά.

Για τους ανθρώπους που αγαπούν το κρέας και το προσέχουν σε κάθε έκφανσή του, έχουμε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Νομίζω το έχουμε αποδείξει πολλάκις, με πιο πρόφατο παράδειγμα τον οδηγό κρεατοφαγίας που δημιουργήσαμε λίγες μέρες νωρίτερα. Το θέμα είναι ότι στο To Kreas, συναντήσαμε ακριβώς τέτοιους ανθρώπους. Που φέρονται στα πιάτα που σου σερβίρουν σαν να είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους.

Η φιλοσοφία τους δεν διαφέρει τρομακτικά από άλλα steak houses της πόλης, όσο λίγα κι αν είναι αυτά. Αυτό που διαφέρει είναι η πράξη. Γιατί κάθε τι που θα έρθει μπροστά σου στο Kreas είναι προσεγμένο μέχρι λεπτομέρειας και για να έρθει σε αυτή τη μορφή και σε αυτό το ψήσιμο, έχει περάσει από βαθιά μελέτη. Κι αυτή η μελέτη ξεκινά από τον Josper φούρνο με κάρβουνα που υπάρχει στην κουζίνα και στον οποίο ψήνονται τα κρέατα. Ένα κομψοτέχνημα στην κουζίνα που όχι απλά τους έχει λύσει τα χέρια αλλά μοιάζει – από όσα δοκιμάσαμε – να ψήνει το κρέας ιδανικά, σε κάθε του κοπή και μορφή.

Αλλά δεν μπήκες σε αυτό το κείμενο για την θεωρία, είναι βέβαιο. Επισκεφθήκαμε το κατάστημα δύο ημέρες πριν την Τσικνοπέμπτη. Αυτή την υπέροχη ημέρα στην οποία νιώθεις ότι το συγκεκριμένο μαγαζί και λόγω ονόματος σίγουρα γιορτάζει. Γιατί αυτό που συμβαίνει στα πιάτα του μόνο με γιορτή μπορεί να χαρακτηριστεί. Ξεκινώντας ακόμα ακόμα και από το ψωμί τους, το οποίο φτιάχνουν και ψήνουν (μάντεψε πού) οι ίδιοι. Ένα πολύ γευστικό λευκό και ένα τρομερά ιδιαίτερο μαύρο με χαρουπάλευρο.

 

Στα πρώτα πιάτα ξεχωρίσαμε κάποια συγκεκριμένα. Κάποια που έκαναν την σωστή προθέρμανση για να υποδεχθούμε αργότερα τα κρεατικά. Όπως το στρογγυλό κουλούρι που μπήκε στο φούρνο για να πέσουν σαν βροχή μετά πάνω του ντοματίνια με σταφυλόμελο, κρεμώδες ανθόγαλα και σταμναγκάθι τουρσί.

 

Όπως το σέσκουλο το οποίο είχε τυλίξει μοσχαρίσιο διάφραγμα, βουτηγμένο σε αυγολέμονο μαύρης τρούφας. Ή τις κομμένες στο χέρι πατάτες. Εδώ ομολογώ ότι η παρέα κόλωσε χωρίς λόγο και δεν πήραμε πατάτες με αυγά, κι αυτά ψημένα στο φούρνο. Τις πήραμε σκέτες. Αλλά ήταν από μόνες τους φανταστικές. Και  η πρώτη μερίδα και η δεύτερη που πήραμε γιατί τελειώσαμε την πρώτη πριν έρθουν τα κρεατικά μας.

 

Πριν φτάσω στα κυρίως πιάτα θα σου μιλήσω για κάτι σημαντικό. Για εκείνες τις γεύσεις που οι άνθρωποι επιλέγουν να συνοδεύσουν τα κρεάτα. Έχουμε και λέμε. Γευστικότατα μανιτάρια στο φούρνο, γλυκοπατάτα ψητή, πολύ νόστιμο σπαράγγι ό,τι πρέπει για συνοδευτικό, αντέμ πιλάφι και πολύ ωραίος πουρές πατάτας. Είναι επιλογή σου το αν θα τα έχεις όλα παρέα με το κρέας ή αν θες να το συνοδεύσεις μόνο με μία συγκεκριμένη γεύση από τις παραπάνω.

 

Κι έφτασε η ώρα για τα σοβαρά πράγματα. Δοκιμάσαμε κεμπάμπ από τρεις κιμάδες πνιγμένο σε πίτες και σάλτσα που έσβηνε την κάψα του κεμπάμπ.

 

Δοκιμάσαμε spare ribs που προσφέρονται για εκείνους που δεν φοβούνται να βουτήξουν τα δάχτυλα στη σως και τα σουσάμια.

 

Δοκιμάσαμε πάρα πολύ νόστιμο μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος. Λίγο πιο ψημένο από όσο θα το ήθελα αλλά είχα πάει για φαγητό με φλώρους (τον Αναστασιάδη και τον Αμπατζή εννοώ).

 

Και φυσικά, σαν grand finale μας περίμενε μία ατραξιόν που ονομάζεται porterhouse και έρχεται με βάρος γύρω στο ένα κιλό. Ψημένο στην εντέλεια, όπως το έχει ζητήσει και με την υπέροχη γεύση ενός μοσχαρίσιου κομματιού που έχει δεχθεί φροντίδα και στοργή πριν καταλήξει στο πηρούνι σου.

 

Τα αυγά στις πατάτες μας πείραξαν, παραγγείλαμε και γλυκά που εναλλάσονται σχεδόν καθημερινά ανάλογα τις ορέξεις του σεφ. Ξεκινήσαμε με το “σπασμένο μιλφέιγ”. Και ολοκληρώσαμε με μία πολύ γευστική πάβλοβα, έτσι να πάμε να κοιμηθούμε σαν πουλάκια.

 

Το σημαντικότερο όλων όταν κάθεσαι σε ένα μαγαζί που δεν έχεις ξαναφάει, είναι να βρεις λόγους και αφορμές για να επιστρέψεις εκεί άλλη μία φορά. Ώστε την επόμενη να δοκιμάσεις ακόμα περισσότερες γεύσεις που αναγκαστικά απέκλεισες την πρώτη φορά. Κι εδώ θα σου πω το πρόβλημα. Ότι παραήταν καλό το porterhouse, το συκώτι, το κουλούρι και το σέσκουλο για να μην τα παραγγείλω και την επόμενη φορά. Οπότε θα πηγαίνω και θα ξαναπηγαίνω μέχρι να βάλω μυαλό και να πάρω και την picania, τα παϊδάκια μαύρου ελληνικού χοίρου και το the one and only burger.

Καλή αντάμωση στα Πετράλωνα.

To Kreas, Δημοφόντως 96, Πετράλωνα, τηλ.: 2103247028