ΦΑΓΗΤΟ

Το PigOut είναι το pick n roll της γεύσης στα βόρεια προάστια

Μια βόλτα στο νέο Κηφισιώτικο στέκι που μοιάζει να είναι βγαλμένο από την wishlist μας.

Χρονολογία δεν θυμάμαι αλλά έπαιζα στους παμπαίδες του Πρωτέα Βούλας. Στο ανοιχτό γήπεδο ακόμα, πριν χτιστεί το κλειστό και συρρεύσει ο κόσμος, με μερικούς τίμιους μπασκετικούς γίγαντες των νοτίων προαστίων. Κι αν θυμάμαι καλά από όλα εκείνα που έμπαιναν για πρώτη φορά στο μυαλό μου σαν όροι, το block out ήταν το μόνο που θα έπρεπε λόγω σωματοδομής να υποστηρίζω αλλά με έναν Τσιάκο στην πλάτη δεν την πάλευα και πολύ. Τι σχέση έχει το block out με το PigOut. Καμία. Τι σχέση έχει το pick n roll; Ίσως το ότι σου κάνουμε σκριν και σου δείχνουμε το δρόμο προς το καλάθι.

 

Σε έναν ιστορικό χώρο δίπλα στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, σε έναν χώρο που θα μπορούσε να γίνει από γκαλερί μέχρι θέρετρο κάποιου σπάταλου βορειοευρωπαίου, τα αδέρφια Μορφέση μαζί με κάποιους άλλους γηγενείς επιχειρηματίες, δημιούργησαν ένα πολύ όμορφο μαγαζί για φαγητό και ποτό. Για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε διάθεση που μπορεί να σε βρει. Γιατί σε όποιο mood κι αν σε πετύχει το PigOut, είναι τόσο ανυπέρβλητα καθαρός ο χώρος του και τόσο χαλαρή και ωραία η διάθεσή του, που θα ζήσεις ακόμα και για λίγο στο δικό του συννεφάκι.

Φωτό: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Τα αδέρφια Μορφέση, τον Τάκη και τον Νίκο όπως του βλέπεις στη φωτό, τα αναφέρω για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Γιατί όταν πριν μερικά χρόνια άνοιγαν το Recipe bar στην Κηφισιά, λίγοι πίστεψαν ότι μπορούν να δώσουν πραγματική ζωή σε αυτή την άψυχη σχετικά περιοχή που έδειχνε παραδοσιακά να κατεβάζει στόρια μετά τις 8 κάθε βράδυ. Το Recipe είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η περιοχή έχει ζωή αρκεί να βρει τους χώρους για να την στεγάσει. Και το PigOut είναι ο καινούριος αυτός χώρος.

 

Στο lead του κειμένου έγραψα ότι το μαγαζί αυτό έρχεται απευθείας από μία λίστα επιθυμιών. Και το εννοώ. Γιατί αυτό που έλειπε πραγματικά από την συγκεκριμένη περιοχή ήταν ένα χαλαρό μέρος για φαγητό. Ένα μέρος που θα μπορούσες να επιλέξεις εσύ αν θες να το παίξεις σοβαρά ή χαλαρά. Ένα μέρος με πολύ καλό φαγητό, στο οποίο θα μπορέσεις το βράδυ να πιεις ένα ποτό χωρίς την κακή βαβούρα της Κηφισιάς αλλά με την σωστή διάθεση ενός bar που ζει για τους θαμώνες του.

Η διακόσμηση του μαγαζιού είναι βγαλμένη από meeting room για την κατασκευή ενός νέου site εν έτει 2016. Απλές γραμμές, λευκό, καθαρότητα σε αυτό που βλέπει το μάτι. Αλήθεια, δεν έχεις βαρεθεί τα πολύ busy site; Δεν έχεις βαρεθεί τα πολύ στριμωγμένα εικαστικά μαγαζιά; Το PigOut είναι μια μικρή όαση για το μάτι και το μυαλό. Ένας πάρα πολύ ξεκούραστος χώρος με πολύ όμορφες λεπτομέρειες. Και αρκετά ‘γουρούνια’ να σε κοιτούν καθώς τρως ή πίνεις το ποτό σου.

 

Η έμφασή μας όμως είναι στο μενού. Γιατί αυτό είναι που φέρνει στη ζωή της Κηφισιάς το συγκεκριμένου μαγαζί. Ένα πολύ ωραίο μενού, σε στιλ που να ταιριάζει φυσικά στο κοινό της περιοχής αλλά με γεύσεις, προτάσεις και συνδυασμούς που ταιριάζουν σε κάθε ουρανίσκο. Απλά γιατί είναι βασανιστικά απολαυστικές, από τα χέρια του chef Χρήστου Κάλπου.

Ελληνικά στοιχεία παντρεύονται με ξένα συστατικά σε πιάτα και ιδέες που δεν είναι εκεί για να κλέψουν την προσοχή σου. Είναι εκεί για να κερδίσουν τις αισθήσεις σου, άλλες φορές με την απλότητά τους κι άλλες φορές με κάτι που δεν περιμένεις. Θα βρεις λαδοτύρι Μυτιλήνης να μπαίνει σε τραγανό φύλλο με χαμόν Serrano, πιπεριές Φλωρίνης και φρέσκια ντομάτα. Θα δεις ψητό κοτόπουλο να μπλέκεται με τραγανά σαλατικά, σύγκλινο Μάνης, παρμεζάνα, πιπεριά Φλωρίνης και σάλτσα Ceasar. Θα βρεις σολωμό χειροποίητα μαριναρισμένο με φρυγανισμένη focaccia, ραπανάκια, αβοκάντο και dressing μοσχολέμονου.

 

Θα βρεις την χοιρινή παντσέτα της φωτογραφίας σιγοψημένη για 12 ώρες, με πουρέ γλυκοπατάτας, κρεμμύδια καραμελωμένα και σάλτσα θυμαριού με πετιμέζι. Λαυράκι φιλέτο με κρέμα πατζαριού. Χορταστικό burger σε brioche αλλά και τρομερό Rib Eye με baby πατάτες και τοματίνια με πετιμέζι. Θα βρεις κριθαρότο καραβίδας, θα βρεις παπαρδέλες με μοσχαράκι ραγού, βασιλικό και νιφάδες παλαιωμένης γραβιέρας. Σε έναν μικρό αλλά θαυματουργό κατάλογο, θα βρεις όλα όσα μπορεί να ζητήσει εκείνη την ώρα η όρεξή σου. Και φυσικά μερικά γλυκά για να κλείσεις ιδανικά το γεύμα ή το δείπνο σου.

 

Την κάρτα των cocktail έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, κάτι που σου δίνει μια σχετική ασφάλεια για το ότι θα πιεις ένα σωστό ποτό. Αυτό που θα σου προτείνω όμως εγώ είναι να να ρίξεις μια ματιά στην κάβα πάνω από το bar. Γιατί είναι σπάνιο να βλέπεις τόσο πλήρη κάβα σε έναν τέτοιον χώρο. Οπότε είμαι σίγουρος ότι εκεί ανάμεσα θα βρεις και το δικό σου αγαπημένο ποτό, όταν δεν θα είσαι σε φάση για ένα cocktail.

 

Το PigOut σαν έκφραση σημαίνει να τρως παραπάνω από όσο πρέπει αλλά με την ας το πούμε ελληνική της σκοπιά. Το να σκίζεσαι στο φαγητό από ευχαρίστηση. Και δεν έχει σημασία που οι περισσότεροι που θα δεις στα τραπέζια δεν ξέρουν καν την έκφραση ή δεν έχουν κάποιον να τους την εξηγήσει. Σημασία έχει ότι θα τους δεις κι εκείνους από την δική σου καρέκλα να χαϊδεύουν ευχαριστημένοι την κοιλιά τους έχοντας φάει πολύ καλά σε ένα ωραίο περιβάλλον.

Πλατεία Αγίου Δημητρίου 13, Κηφισιά, τηλ.: 2108088866