ΦΑΓΗΤΟ

Βάση παρμεζάνας για την σαλάτα σου

Μία τραγανή και νόστιμη βάση είναι ικανή να απογειώσει την σαλάτα σου. Ακόμα κι αν είναι σκέτο μαρούλι.

Παρμεζάνα. Η αρχή και το τέλος για μια πληθώρα φαγητών. Τριμμένη, σκέτη, αλμυρή, πικάντικη, παχιά, παλαιωμένη αλλά πάντα ιδανική. Στην τραγανή έκδοση που θα δεις παρακάτω, η παρμεζάνα αποτελεί έναν μπαλαντέρ. Ένα wild card ικανό να βγάλει την σαλάτα σου από την μιζέρια.

Την συγκεκριμένη βάση για την σαλάτα μπορείς να την βρεις σε πολλά εστιατόρια. Ιταλικά κυρίως.

Την είχα φάει παλιότερα στο Fabrizio’s. Την έφαγα και πριν μερικές εβδομάδες στο Facce Strane. Η καλύτερη όμως βάση παρμεζάνας είναι αυτή που φτιάχνεις σπίτι σου.

Και είναι πολύ απλό. Έχω φτιάξει αρκετές φορές. Κάποιες απέτυχα, τις περισσότερες πέτυχα. Αν έχεις ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι και μια ποιοτική παρμεζάνα, η επιτυχία είναι δεδομένη.

Τα απαραίτητα

Τριμμένη παρμεζάνα. Όσο πιο ποιοτική (ακριβή) είναι η παρμεζάνα τόσο καλύτερα. Πρέπει να είναι αρκετά παχιά για να λιώσει αρμονικά και να δώσει ωραία γεύση.

Ένα αντικολλητικό τηγάνι. Μην βάλεις κάποιο πολύ μεγάλο τηγάνι γιατί δεν θα μπορείς να ελέγξεις την παρμεζάνα όταν θα θες να της δώσεις σχήμα.

Ενα κωνοειδές μπωλ. Αυτό θα χρειαστεί στο τελευταίο στάδιο για να δώσεις φόρμα στη βάση σου. Μπορείς να το κάνεις και με ένα μεγάλο ποτήρι.

Η προετοιμασία

Βήμα 1: Ζεσταίνεις καλά το τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία.

Βήμα 2: Απλώνεις την τριμμένη παρμεζάνα στο τηγάνι. Δεν χρειάζεται να βουτυρώσεις το τηγάνι. Η παρμεζάνα είναι αρκετά παχιά από μόνη της. Το ιδανικό είναι να έχεις μια λεπτή στρώση τριμμένου τυριού χωρίς πολλά κενά. Μην βάλεις πάρα πολύ τυρί γιατί δεν θα λιώσει ομοιόμορφα.

 

Βήμα 3: Η παρμεζάνα θα αρχίσει να τηγανίζεται. Θα βγάλει μικρές φουσκάλες και θα αρχίσει να παίρνει χρώμα. Όσο τηγανίζεται μπορείς με μια ξύλινη σπάτουλα να “μαζεύεις” τις άκρες. Η τριμμένη παρμεζάνα όσο λιώνει, ενώνεται παίρνοντας μονοκόμματη μορφή.

Βήμα 4: Όταν πάρει χρυσαφένιο χρώμα είναι έτοιμη για να βγει από το τηγάνι. Πρόσεχε μην ψηθεί πολύ και κούνησέ την ελαφρά με την σπάτουλα να δεις αν κουνιέται χωρίς να σπάει. Πρέπει να την βγάλεις από το τηγάνι όσο είναι ακόμα μαλακή και εύπλαστη σαν τορτίγια.

 

Βήμα 5: Το σχήμα του μπωλ που θες να δώσεις στην βάση της παρμεζάνας πραγματοποιείται με την αλλαγή της θερμοκρασίας. Όσο είναι ζεστή η βάση σου είναι εύπλαστη. Γι’ αυτό και την παίρνεις προσεκτικά και την βάζεις στο εσωτερικό ενός μπωλ. Εναλλακτικά μπορείς και να γυρίσεις το μπωλ ανάποδα και να την απλώσεις από πάνω.

Βήμα 6: Αφήνεις την παρμεζάνα να κρυώσει. Πλέον το “σώμα” της είναι αρκετά σκληρό για να σερβίρεις μέσα την σαλάτα σου.

 

Υπάρχει και ο φούρνος αντί για το τηγάνι

Αν δεν έχεις αντικολλητικό τηγάνι για να φτιάξεις την παρμεζάνα, μπορείς να φτιάξεις το μπωλ παρμεζάνας στον φούρνο. Σε ένα αντικολλητικό χαρτί δημιουργείς έναν κύκλο παρμεζάνας και τον ψήνεις σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.