ΦΑΓΗΤΟ

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να φτιάξεις μια τίμια ομελέτα

Μια συνταγή που θα σου θυμίσει ότι για το καλύτερο γεύμα της ζωής σου χρειάζεσαι μόνο μερικά αυγά κι ένα τηγάνι.

Ο Alvin Cailan αγαπάει πολύ τα αυγά. Και τα αυγά του έχουν ανταποδώσει την αγάπη του στο χιλιαπλάσιο. Αν έπρεπε να περιγράψουμε αυτήν την αμοιβαία αγάπη με μια ωραία, ‘πιασάρικη’ φράση, θα γράφαμε ότι ο Alvin Cailan είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους πάνω στη Γη που έχουν γίνει εκατομμυριούχοι χάρη στον έρωτά τους για τα αυγά. Και θα ήταν αλήθεια.

Είναι αλήθεια, δηλαδή: ο Cailan ξεκίνησε να εργάζεται σε κουζίνες σπιτιών και εστιατορίων από τα επτά του χρόνια, όταν ενηλικιώθηκε σπούδασε μαγειρική σε κάποιες από τις πιο φημισμένες σχολές των ΗΠΑ και της Ευρώπης και εγκατέλειψε την υψηλή μαγειρική όταν ανακάλυψε τον αληθινό προορισμό του. Τα αυγά. Ξεκίνησε με μια καντίνα στο Los Angeles, στην οποία μαγείρευε και πουλούσε αυγά σε διάφορες εκδοχές, η καντίνα εξελίχθηκε σε pop up εστιατόριο και σήμερα, είναι ιδιοκτήτης των Eggslut, μιας αλυσίδας εστιατορίων που σερβίρουν αποκλειστικά συνταγές με αυγά σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.

Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, που έστησε μια γαστριμαργική αυτοκρατορία πάνω στα αυγουλάκια, υποστηρίζει ότι η καλύτερη ομελέτα είναι η τίμια ομελέτα. Αυτή που φτιάχνεται μόνο με αυγά και με σταθερό χέρι. Η ομελέτα που ακολουθεί:

Τα υλικά

> 12 αυγά (για τέσσερις μερίδες) .

> 3 κουταλιές βούτυρο (λιωμένο).

> Αλάτι.

> Προαιρετικά: Λίγο σχοινόπρασο ή λίγη φρέσκια ρίγανη για γαρνιτούρα.

Η εκτέλεση

> Ανακάτεψε τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Θα καταλάβεις ότι είσαι έτοιμος όταν το μείγμα αποκτήσει ένα ενιαίο χρώμα. Αν βαριέσαι το χειρωνακτικό ανακάτεμα, χρησιμοποίησε ένα μιξεράκι.

> Ζέστανε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέση θερμοκρασία. Όταν ζεσταθεί, άπλωσε το μείγμα σου σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού.

> Άσε το μείγμα να μαγειρευτεί για δύο περίπου λεπτά, μέχρι να δεις το κάτω μέρος να στερεοποιείται. Φρόντισε να κουνάς πού και πού το τηγάνι για να μην κολλήσει η ομελέτα σου.

> Με μια σπάτουλα ή ένα μεγάλο πηρούνι, σπρώξε την ομελέτα από την πλευρά σου προς την πάνω πλευρά του τηγανιού, μέχρι να σχηματιστεί ένα ωραίο μισοφέγγαρο. Σήκωσε προσεκτικά το τηγάνι και με μία ώθηση γύρνα την ομελέτα, ώστε να προσγειωθεί με την πάνω πλευρά (εδώ θα χρειαστείς το σταθερό χέρι που λέγαμε). Άσε την ομελέτα ψηθεί από αυτήν την πλευρά για 30 ακόμα δευτερόλεπτα.

> Είσαι έτοιμος. Αλατίζεις την ομελέτα, τη σερβίρεις σε μεγάλα πιάτα και – αν θέλεις – τη γαρνίρεις με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκια ρίγανη.