FITNESS

Πώς θα αποτοξινώσεις φυσικά τον οργανισμό σου

Ο δρόμος για καλύτερη υγεία και βελτιωμένη φυσική κατάσταση δεν είναι ούτε μακρύς ούτε δύσβατος. Αρκεί να ακολουθήσεις τα σωστά πρώτα βήματα.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει από γιατρούς και διαιτολόγους τις λέξεις ‘οξειδωτικό στρες’. Οι περισσότεροι από εμάς τις έχουν ακούσει, αλλά οκτώ στους δέκα δεν ξέρουν τι σημαίνουν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πολύ σημαντική ένδειξη που πολλές φορές είναι υπεύθυνη για σοβαρές ασθένειες. 

Το οξειδωτικό στρες είναι ένας δείκτης ο οποίος τονίζει την εμφάνιση και παραγωγή ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες αναπτύσσονται μέσα σε ένα σύνολο μεταβολικών διαδικασιών, αυξάνονται από εξωτερικούς παράγοντες και ευθύνονται για την εμφάνιση και εξέλιξη ενός πλήθους ασθενειών. Συγκεκριμένα, το οξειδωτικό στρες έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Παλαιότερα η μέτρηση του οξειδωτικού στρες και της δράσης των ελευθέρων ριζών ήταν δύσκολη, χρονοβόρα και ακριβή. Στις μέρες μας μπορεί να γίνει πολύ απλά με ένα τσίμπημα μια σταγόνα αίματος και ένα φωτομετρικό μηχάνημα. 

(Φωτογραφίες: Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC Images)

Ένας από αυτούς τους παράγοντες που ευνοούν το οξειδωτικό στρες είναι η κακή διατροφή. Το έτοιμο φαγητό αλλά και η ποιότητα τροφών που καταναλώνουμε έχει οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων του οξειδωτικού στρες στον μέσο άνθρωπο.

Για να διορθώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, πρέπει κατ’ αρχάς να αυξήσεις την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, φρούτων, λαχανικών, ψαριού, οσπρίων και ελαιολάδου και ταυτοχρόνως να μειώσεις την κατανάλωση κορεσμένων ζωικών λιπών και κόκκινου κρέατος.

Για να κάνεις πιο ευχάριστο το διαιτολόγιό σου προτίμησε υγιεινές και νόστιμες τροφές, όπως ο χαλβάς από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι. Η σύστασή του έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει όχι μόνο τον οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και την καρδιά και τα αγγεία. Την ίδια στιγμή, οι ατομικές συσκευασίες Μακεδονικού Χαλβά σου λύνουν τα χέρια και σου επιτρέπουν να έχεις πάντα μαζί σου ή στο συρτάρι του γραφείου σου ένα σνακ που θα σου κόψει την πείνα, θα σε γεμίσει ενέργεια και –κυρίως– θα σε ικανοποιήσει γευστικά.

Θεμελιώδες γεύμα για το καθημερινό διατροφικό σου πρόγραμμα είναι το πρωινό. Δοκίμασε να το ενισχύσεις με μια από τις πιο θρεπτικές υγιεινές τροφές που μπορείς να καταναλώνεις κάθε μέρα: με ταχίνι. Η συγκεκριμένη τροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αμινοξέα και υδατάνθρακες και συνδυάζει τόσα αντιοξειδωτικά συστατικά ώστε άνετα θα μπορούσε να θεωρηθεί υπέρ-τροφή.

Στο πρωινό, δοκίμασε να φας δύο φέτες ψωμί με Μακεδονικό Ταχίνι ή να φτιάξεις ένα δυναμωτικό ρόφημα προσθέτοντας μια κουταλιά ταχίνι σε χυμό φρέσκων φρούτων. Θα ξεκινήσεις τη μέρα σου γεμάτος ενέργεια, χορτάτος και καθόλου βαρύς.

Μεγάλος σου σύμμαχος στον αγώνα κατά του οξειδωτικού στρες είναι και η τακτική ή, ακόμα καλύτερα, συστηματική γυμναστική. Προσπάθησε να κάνεις κάποιου είδους άσκηση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (γυμναστήριο, τρέξιμο, ποδήλατο, ή κάποια άλλη έντονη σωματική δραστηριότητα), έχοντας πάντα δίπλα σου το Μακεδονικό Χαλβά και το Μακεδονικό Ταχίνι – τους ιδανικούς συμμάχους στην προσπάθειά σου για μια καλύτερη φυσική κατάσταση!