FITNESS

Η τέλεια προπόνηση πάνω στην άμμο

Το Beach Volley δεν είναι τυχαία ο βασιλιάς των καλοκαιρινών αθλημάτων. Οι αποδείξεις γι' αυτό θα φανούν στο σώμα σου.

Αυτές τις μέρες θα ξεφύγουμε λίγο από τη ρουτίνα με τα βάρη και τις ασκήσεις και θα σας παρουσιάσουμε αθλήματα που έχουν ιδιαίτερη πέραση το καλοκαίρι, αν και πλέον ο αθλητισμός δεν έχει εποχές. Θα ξεκινήσουμε με το δημοφιλέστερο καλοκαιρινό άθλημα (αυτό δεν το λέω εγώ αλλά τα στατιστικά στοιχεία – το Beach Volley διαπρέπει ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με πολύ μεγάλες προσελεύσεις θεατών, ενώ στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί καταγεγραμένοι αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες).

Το Beach Volley εδώ και 30 χρόνια έχει αλλάξει τη ζωή πολλών αθλητών. Αυτό ο οφείλεται στο ότι η άμμος είναι από τις καλύτερες επιφάνειες για να γυμναστεί κάποιος. Οι Αμερικάνοι αθλητές πρώτοι από όλους ξεκίνησαν να γυμνάζονται στην άμμο και όταν κάποιοι από αυτούς ήρθαν να αγωνιστούν σε Ευρωπαϊκές ομάδες Πετοσφαίρισης και ο κόσμος είδε τη διαφορά σε έκρηξη, ταχύτητα και αντοχή, τότε οι γυμναστές (όχι μόνο του Βόλεϊ αλλά και άλλων αθλημάτων) ξεκίνησαν να εκτελούν προπονητικά προγράμματα στην άμμο.

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Το Beach Volley αν και παίζεται με δύο παίκτες / ομάδα είναι ένα αρκετά πολύπλοκο και δύσκολο άθλημα το οποίο συνδυάζει αντοχή, έκρηξη, ταχύτητα, δύναμη και γρήγορη σκέψη. Δεν είναι τυχαίο ότι όποιος δοκιμάσει να παίξει για πρώτη φορά κυριολεκτικά του βγαίνει η γλώσσα έξω. Με τον καιρό, όμως, και με αρκετές προπονήσεις θα δει τρομερές αλλαγές στη φυσική του κατάσταση αλλά και στο σώμα του.

Η δυσκολία του αθλήματος βρίσκεται σε πολλά επίπεδα και αυτό διότι ο παίκτης πρέπει σε κλάσματα του δευτερολέπτου να πάρει αποφάσεις, όπως αν πρέπει να πηδήξει μπλοκ ή να δει το κενό σημείο στο αντίπαλο γήπεδο, ώστε να στείλει εκεί την μπάλα ή να προβλέψει πού θα κάνει επίθεση ο αντίπαλος παίκτης, όλα αυτά πολλές φορές κάτω από αφόρητη ζέστη, πολύ αέρα και υψηλούς παλμούς.

Για να παίξεις σωστά το άθλημα χρειάζεσαι καλή φυσική κατάσταση, γρήγορα και δυνατά πόδια, καλή τεχνική και καθαρή σκέψη. Το Beach Volley μπορεί να παίζεται με δύο παίκτες αλλά στην ουσία είναι ατομικό άθλημα. Αν ένας παίκτης δεν είναι σε καλή μέρα, τότε δύσκολα η ομάδα μπορεί να νικήσει. Τα τελευταία χρόνια το άθλημα έχει ξεφύγει από τα επαγγελματικά αγωνιστικά πλαίσια και έχει ανοίξει στους ερασιτεχνικούς κύκλους. Πλέον, χιλιάδες κόσμος προπονείται όλο το χρόνο και τα ερασιτεχνικά τουρνουά έχουν μεγάλη άνθηση με συμμετοχές πολλών ομάδων ακόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Επειδή πρόκειται για ένα άθλημα που αγαπώ ιδιαίτερα και έχω υπάρξει αθλητής για πάνω από 20 χρόνια, θέλω να κλείσω το κείμενο αυτό λέγοντας ότι άσχετα αν σου αρέσει η όχι το beach volley , (ιδιαίτερα αν κάνεις κάποιο άθλημα που έχει ταχύτητα, άλματα, αντοχή), δοκίμασε να προσθέσεις προπονητικές ημέρες πάνω σε άμμο. Κάνε σπριντ άλματα ασκήσεις δύναμης. Μετά από ένα μήνα θα δεις τις επιδόσεις να εκτοξεύονται.

Οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε κάποιες ασκήσεις που κάνουν οι αθλητές του Beach volley προκειμένου να αυξήσουν την ταχύτητα και την έκρηξη τους. Δοκίμασε να τις βάλεις στην προπόνηση σου.

Άσκηση #1: Πετάγματα ιατρικής μπάλας

Κάνε την για 30 δευτερόλεπτα. Προσπάθησε καθώς πετάς την μπάλα κάτω, να δίνεις και ορμή από τα πόδια σου.

Άσκηση #2: Πλάγια μετακίνηση

Βρες ένα γρήγορο και σταθερό ρυθμό και κράτησε τον για 30 δευτερόλεπτα.

Άσκηση #3: Προβολές με εμπρόσθια έκταση χεριών

Κάνε 10 επαναλήψεις σε κάθε πόδι. Προσπάθησε να τεντώνεις τα χέρια και να προβάλεις το πόδι όσο πιο εκρηκτικά μπορείς.

Άσκηση #4: Άλματα

Διάρκεια; 30 δευτερόλεπτα. Κάνε βαθύ κάθισμα και τέντωσε τα χέρια σου ενώ εκτελείς κάθε άλμα.

Άσκηση #5: Αιωρήσεις με άλμα

Διάρκεια κι εδώ τα 30 δευτερόλεπτα. Όταν το kettlebell σηκώνεται ψηλά τότε πρέπει να εκτελέσεις το άλμα σου.

Άσκηση #6: Πέταγμα / Πιάσιμο

Διάρκεια: 30 δευτερόλεπτα. Ξεκίνησε με όρθια κωπηλατική, πέταξε το kettlebell μπροστά σου και πιάσε το από τα πλάγια ενώ σηκώνεσαι.

Το τριήμερο 28-30/07 θα διεξαχθεί στο Ακάνθους Beach Bar στον Άλιμο το 3ο Charity Beach Volleyball Tournament, με συμμετοχή πολλών ομάδων και πλούσια δώρα. Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected].