ΤΑΞΙΔΙ

Η Άννα-Μαρία σε πάει διακοπές στην καυτή σα λάβα Σαντορίνη

Επιβλητική, ηφαιστειακή, ελληνική, μεσογειακή και παγκόσμια. Η Σαντορίνη σε καλεί χωρίς να σε παρακαλάει και ποιος είσαι εσύ που θ' αντισταθείς στην ακαταμάχητη γοητεία της;

Η Σαντορίνη είναι, ίσως, το πιο διάσημο νησί των Κυκλάδων, αν όχι ολόκληρης της Ελλάδας. Το ηφαιστειακό τοπίο, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας, είναι τρεις μόνο από τους δεκάδες λόγους που την καθιστούν διάσημο προορισμό για τους ξένους επισκέπτες και αγαπημένο σημείο αναφοράς για τους Έλληνες. Προσωπικά, έχω επισκεφθεί αρκετές φορές το νησί, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να το γυρίσω και να ανακαλύψω το θαύμα της Σαντορίινης σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

(Fast forward για τους βιαστικούς: Τα έχουμε γράψει αναλυτικά για τις παραλίες, το φαγητό και τους ανθρώπους που πρέπει να γνωρίσεις στο νησί)

Η Σαντορίνη δεν είναι το τυπικό κυκλαδονήσι. Στην πραγματικότητα, αυτό το νησί δεν έχει τίποτα ‘τυπικό’. Το τοπίο, η γεωγραφία, η αρχιτεκτονική, τα νερά, συνθέτουν ένα μοναδικό κράμα γοητείας και δέους που συνοψίζεται ιδανικά στην Οία. Όταν αντικρίσεις τη θέα από εκεί, θα διαπιστώσεις κι εσύ ότι συγκαταλέγεται στις ελάχιστες εμπειρίες που de facto κόβουν την ανάσα – η Σαντορίνη σε ενθουσιάζει με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο ξαφνικός έρωτας.

Μόνο στη Σαντορίνη

Αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο να βρεις θέα σαν αυτή της Οίας και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το 90% της ομορφιάς της Σαντορίνης πιστώνεται στην απαράμιλλη γοητεία της Οίας και στην ανεπανάληπτη θέα της. Το νησί, όμως, διαθέτει πολλά ακόμα θέλγητρα που θα σε αναγκάσουν να το ερωτευτείς. Μικρά μαγαζάκια που πρέπει να εξερευνήσεις, διαδρομές που αξίζει να περπατήσεις, λιγότερο διαφημισμένες δραστηριότητες που αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψεις.

Μια καλή αρχή, ειδικά αν είσαι λάτρης του βιβλίου, είναι ένα υπέροχο μικρό μαγαζάκι σε ένα ημιυπόγειο χώρο στην Οία. Λέγεταιι Atlantis, είναι το ομορφότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου και εδώ μπορείς να διαβάσεις τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το επισκεφτείς.

 

Αν εκτιμάς το κρασί, η Σαντορίνη θα σε καλύψει απόλυτα. Τα κρασιά της είναι περίφημα, τα οινοποιεία της είναι επισκέψιμα, ενώ στο νησί βρίσκεται και το μοναδικό υπόσκαφο μουσείο του πλανήτη. Το μουσείο Οίνου της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου. Όταν το επισκεφθείς, πάρε το τουρ για να ζήσεις την ολοκληρωμένη εμπειρία της ξενάγησης.

 

Όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται το συγκεκριμένο μουσείο κάθε χρόνο, γι’ αυτό και η ξενάγηση πλέον γίνεται σε 21 γλώσσες (σύντομα θα προστεθούν κι άλλες).

 

Στη Σαντορίνη μπορείς να επισκεφτείς ένα ακόμα ιδιαίτερο μουσείο, αυτό της Ντομάτας. Το διάσημο τοματάκι της Σαντορίνης κατέχει ξεχωριστή θέση στην κουζίνα του νησιού και το συγκεκριμένο μουσείο είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στην ιστορία, τη γεύση και τις δυνατότητές του. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι ένα πανέμορφο πέτρινο οικοδόμημα, στους χώρους του οποίου φιλοξενείται παράλληλα και μια γκαλερί με έργα διαφόρων καλλιτεχνών.

 

Αν ασχολείσαι με την μουσική και έχεις και μια κάποια οικονομική ευχέρεια, αξίζει να επιλέξεις μια διαμονή στα Black Rock Studios. Καλλιτέχνες όπως οι Justin Bieber, Bring Me The Horizon, One Republic, Joe Bonamassa κ.α. έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο μέρος για να ηχογραφήσουν τα άλμπουμ τους γιατί τους προσφέρει την απαραίτητη απομόνωση που χρειάζονται για να δημιουργήσουν, συνδυασμένη με την κατάλληλη εμπνευστική θέα. Όπως μας εξήγησε ο κύριος Καλημέρης, ιδιοκτήτης των Black Rock Studios, η βίλλα ενοικιάζεται και ανεξαρτήτως studio ηχογράφησης.

 

Εννοείται ότι καμία πρώτη επίσκεψη στη Σαντορίνη δεν ολοκληρώνεται χωρίς ένα μικρο ταξιδάκι στο νησί της Παλαιάς Καμένης. Εμείς απευθυνθήκαμε στο Santorini Yachting Club για να βρούμε το φουσκωτό το οποίο θα μας περνούσε απέναντι στο νησάκι.

 

Εκεί θα συναντήσεις τον Σώστη, έναν άνθρωπο που επέλεξε να απομονωθεί στο νησί αυτό εδώ και 30 χρόνια. Είναι ιδιαίτερα φιλικός και -αν του ζητήσεις- θα σε ξεναγήσει στο νησί. Στην Παλιά Καμένη θα κάνεις και μπάνιο στις θεραπευτικές θερμές πηγές. Ανεξάρτητα, όμως, από το νησάκι αυτό, το να δεις την Σαντορίνη από θαλάσσης, είναι μία μαγική εμπειρία που δεν θέλεις να χάσεις. Και οι άνθρωποι του Santorini Yachting Club μπορούν να σου εγγυηθούν ότι θα περάσεις μία ή περισσότερες ημέρες στις πιο όμορφες μεριές της καλντέρας, σε ιστιοπλοϊκό ή καταμαράν, μόνος ή με την παρέα σου για να κάνεις το γύρω του νησιού και των κοντινών σε αυτό νησιών. Μία υπέροχη ξενάγηση στις ομορφιές της Σαντορίνης με φαγητό αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σε κάνουν να νιώσεις ανάλαφρος και ασφαλής σε μία υδάτινη περιπέτεια.

 

Η διαμονή σου στο νησί

Στην ξεκούραση που αναζητάς στις διακοπές σου, σημαντικό ρόλο παίζει και το ξενοδοχείο στο οποίο θα επιλέξεις να μείνεις. Στο κεφάλαιο ‘διαμονή’, η Σαντορίνη διαθέτει τα πάντα. Από πολυτελείς σουίτες ως πιο οικονομικά δωμάτια. Αν και οι περισσότεροι επιλέγουν -λόγω θέας- την Οία, πρέπει να ξέρεις ότι φανταστική θέα προσφέρουν και καταλύματα που βρίσκονται σε πιο ‘οικονομικές’ περιοχές του νησιού.

Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στο Art Hotel Santorini. Στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου μπορείς να χαζέψεις τα έργα, τα οποία διατίθενται όλα και προς πώληση.

 

Ο εξωτερικός χώρος του ξενοδοχείου, η πισίνα, το μπαρ και το έντονο κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί, δημιουργούν την αίσθηση ότι πρόκειται  για συγκρότημα μόνιμων κατοικιών και όχι για ξενοδοχείο.

 

Κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικά φτιαγμένο και επιπλωμένο και τα έργα τέχνης που το στολίζουν είναι μοναδικά και προσφέρουν την αίσθηση της μίνιμαλ πολυτέλειας.

Το Art Hotel Santorini, εκτός απο τα υψηλά επίπεδα service και φιλοξενίας, σου προσφέρει και την απαραίτητη γαλήνη και ιδιωτικότητα που θες στις διακοπές σου.

Πέφτει η νύχτα στο ηφαίστειο

Η νυχτερινή ζωή στη Σαντορίνη έχει ό,τι θέλεις. Και όταν λέω ό,τι θέλεις, το εννοώ. Στο μπαρ 2 Brothers θα ακούσεις ροκ μουσική και θα ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία, αφού μπορείς να πληρώσεις για να σου κάνουν μέχρι και «head shot». Τι είναι αυτό; Φοράς ένα κράνος και σε βαράνε με ρόπαλο στο κεφάλι. Και πληρώνεις και από πάνω. Γιατί; Για την εμπειρία. Και η όλη εμπειρία στο 2 Brothers είναι κάτι που πρέπει ανεπιφύλακτα να ζήσεις.

 

Αν είσαι λάτρης της house μουσικής, πήγαινε γραμμή στο Cassablanca. Είναι από τα πιο παλιά house  μαγαζιά στις Κυκλάδες και δεν θα σε απογοητεύσει.

 

Θέλεις πιο mainstream ξένο και ελληνικό; Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες και αξεπέραστρες. Στο περίφημο KOO θα περάσεις όλο το βράδυ σου σε έναν απόλυτα μαγευτικό χώρο, με πολλά επίπεδα, εσωτερικό χώρο για τις πρώτες πρωινές ώρες και την αίσθηση μιας μικρής πολιτείας διασκέδασης στο κέντρο των Φηρών.

 

Απέναντι ακριβώς θα βρεις το Enigma, το οποίο αναβιώνει φέτος τα παλιά του μεγαλεία υπό νέα διεύθυνση και στον μυστηριώδη χώρο του θα ικανοποιήσει κάθε μικρή ή μεγάλη προσδοκία σου από ένα βράδυ στη Σαντορίνη. Ένα από τα must της διασκέδασης στο νησί.

 

Και τα δύο αυτά μαγαζιά έχουν προδιαγραφές μεγάλου club της Αθήνας για να μην σου πω ότι σε σημεία, είναι ακόμα καλύτερα! Από την άλλη, αν θέλεις απλώς να χαλαρώσεις, θα πάρεις την μπυρίτσα σου και θα περπατήσεις στα γραφικά δρομάκια των Φηρών. Όπως έκανα εγώ με τον Χρήστο.

 

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο η Σαντορίνη να μη σε ενθουσιάσει με τις ιδιαίτερες και ‘μονοθεματικές’ παραλίες της. Μπορεί σε κάποια σημεία της να μη σου δώσει την αίσθηση του νησιού έτσι όπως το έχεις στο μυαλό σου – οι αναρίθμητοι τουρίστες δεν θα σε αφήσουν εύκολα να απομονωθείς και να το απολαύσεις. Σε κάθε της ηλιοβασίλεμα, όμως, θα σε ανταμείψει και θα σε αναγκάσει να πεις “και του χρόνου πάλι εδώ θα είμαι”. Ειδικά αν είσαι ερωτευμένος ή -ακόμα καλύτερα- φιλοδοξείς να ζήσεις έναν ξαφνικό καλοκαιρινό έρωτα.