ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα γκάτζετ που είδαμε στη CES 2014

O Tom Morrod, Senior Director στην IHS μας εξηγεί ποιες τεχνολογίες έκλεψαν την παράσταση, ποιες είναι έτοιμες για τα ράφια των καταστημάτων και ποιες είναι απλώς τρικ.

Το διεθνές Consumer Electronics Show που διεξάγεται στο Las Vegas συγκεντρώνει κάθε χρόνο τις πιο συναρπαστικές τεχνολογίες. Εκεί μαθαίνεις τι παίζει. Στο φετινό που τελείωσε πρόσφατα κυριάρχησαν οι κυρτές οθόνες, οι έξυπνες συσκευές, οι 4Κ τηλεοράσεις, τα activity tracker και οι εφαρμογές του Bluetooth 4.0.

Ποιες όμως από αυτές τις τεχνολογίες είναι έτοιμες για τα ράφια των καταστημάτων και ποιες είναι απλά καλές ιδέες που δε θα μας απασχολήσουν ξανά; Γι’ αυτό μιλήσαμε με τον Tom Morrod, Senior Director στην IHS και αναλυτή σε θέματα τεχνολογίας video και ηλεκτρονικών συσκευών που έδωσε το παρόν. Του ζητήσαμε να μας κάνει μια γενική τοποθέτηση για την έκθεση που τελείωσε πριν λίγες μέρες και ένα σχόλιο για τα προϊόντα που ξεχωρίσαμε από την έκθεση. Ιδού τι μας είπε.

“Πολλοί κατασκευαστές έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα από τις έξυπνες συσκευές σε σχέση με τις συμβατικές και γι’ αυτό κινούνται γρήγορα στην αγορά που περιλαμβάνει έξυπνα κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, ψυγεία και φωτιστικά συστήματα.

Εξάλλου , σε πολλά από αυτά η οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Το κλασσικό παράδειγμα είναι το ψυγείο που εκ των πραγμάτων χρησιμοποιείται σαν πίνακας ανακοινώσεων. Εκεί δεν κολλάμε χαρτάκια με σημειώσεις; Αυτό θα μπορούσε να γίνει ψηφιακά. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργείς λίστες με ψώνια και μετά να τη στέλνεις με mail στο supermarket.

Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι τα επαγγελματικά tablet. Ένα φτηνό tablet των 30 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση των συμβατικών καταλόγων στα εστιατόρια. Ή από έναν γεωλόγο σε μια έρευνα για να σημειώνει επιτόπου τα γεωλογικά στρώματα. Οι κυρτές οθόνες, ναι μεν προσφέρουν ελαφρώς καλύτερη εικόνα, αλλά μάλλον είναι τρικ παρά κάτι χρήσιμο. Κυρίως δείχνει ότι η συσκευή σου είναι καινούρια. Οι τηλεοράσεις με κυρτές οθόνες, πάντως, θα είναι στα καταστήματα αλλά πιο σημαντική εξέλιξη θεωρώ τις οθόνες 4Κ.

Στο κομμάτι του video η Dolby έχει αναπτύξει την τεχνολογία HDR στις τηλεοράσεις που με μικρές λεπτομέρειες βελτιώνει πολύ την εμπειρία. Παίζοντας με το εύρος των παραμέτρων αποδίδει καλύτερα μικρές διαφορές στον φωτισμό και το χρώμα δημιουργώντας π.χ. την αίσθηση του βάθους.

Σε ότι αφορά τα φορητά κανείς δεν ξέρει αν ο κόσμος θα θέλει να φοράει έξυπνα γυαλιά ή ένα έξυπνο ρολόι στον καρπό του. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι κατασκευαστές έχουν πολύ διαφορετικές ιδέες γι’ αυτό τον τομέα και δεν ξέρεις ποιες από αυτές θα υλοποιήσουν. Μπορεί να είναι ένα ipod με ένα λουράκι και όχι ένα έξυπνο ρολόι. Και ευτυχώς ακόμα δεν έχουμε δει κάποιον να μιλάει στο ρολόι του.”

Pebble Steel

Τι είναι:Έξυπνο ρολόι

Τιμή: 185 δολάρια

Είναι το Pebble με μεταλλική κάσα. Δεν έχω δει πολλούς να το χρησιμοποιούν. Αυτό που κάνει προς το παρόν είναι να διευρύνει το οικοσύστημα των smartphone. Αν δε θες να βγάζεις όλη την ώρα το smartphone από την τσέπη μπορεί να χρησιμοποιείς αυτό για να ελέγχεις τις ειδοποιήσεις. Κατά τα άλλα δεν έχει κάποια ιδιαίτερα χρησιμότητα από μόνο του.

Makerbot Mini

Τι είναι: 3D εκτυπωτής

Τιμή: 1100 ευρώ

Υποτίθεται ότι είναι ο πρώτος 3d εκτυπωτής για τις μάζες. Αλλά ακόμα είναι νωρίς και ακόμα είναι ακριβοί. Πρέπει να είσαι εφευρέτης ή κάτι σχετικό για να το χρησιμοποιήσεις σε κάτι. Είναι το κάτω όριο των βιομηχανικών εκτυπωτών παρά το πάνω όριο των εμπορικών. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, σε 5-10 χρόνια θα δούμε.

LG Lifeband

Τι είναι: Activity Tracker

Τιμή: ΤΒΑ

Είναι μια καλή ιδέα για όσους είναι γύρω στα 45-50 και δεν γυμνάζονται αρκετά. Κυρίως είναι για να δώσει κίνητρο σε κάποιον να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα κυρίως για λόγους υγείας. Από εκεί και πέρα είναι και να θέλεις να φορέσεις κάτι τέτοιο στο χέρι σου.

Samsung Galaxy Note Pro

Τι είναι: 12ιντσο tablet

Τιμή: ΤΒΑ

Πραγματικά επαγγελματικό tablet. Μπορείς να κάνεις δουλειά με αυτό; Εξαρτάται. Αν μπορείς να δουλέψεις με Android και Google Docs τότε ναι. Σίγουρα τα Windows έχουν περισσότερες λειτουργίες αλλά σε αυτή την κατηγορία είναι κάτι πολύ cool.

Chefjet Pro 3D

Τι είναι: 3D printer για ζαχαροπλάστες

Τιμή: 3500 ευρώ

Εντελώς παιχνίδι. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια εφαρμογή. Είναι ούτως ή άλλως νωρίς για αυτόν τον τομέα αλλά μάλλον παιχνίδι για ζαχαροπλάστες παρά κάτι χρήσιμο.

Oculus Rift

Τι είναι: 3D οθόνη για videogames

Τιμή: TBA

Πραγματικά πολύ cool. Είχε προσπαθήσει και οι Sony κάτι αντίστοιχο πριν δύο χρόνια αλλά οι οθόνες ήταν πολύ μικρές και δε λειτούργησε καλά. Αλλά το Rift  είναι κάτι συναρπαστικό γιατί συμπορεύεται με την εξέλιξη των super amoled οθονών. Αντί να έχεις μια τεράστια 3D τηλεόραση μπορείς να έχεις μια μάσκα σαν το Rift που υπερτερεί σε εμπειρία.

Smart Locks Okidokeys

Τι είναι: Έξυπνη κλειδαριά

Τιμή: TBA

Δεν είμαι πολύ σίγουρος για την ασφάλεια των smart συσκευών δεδομένου ότι το λογισμικό τους δεν έχει σχεδιαστεί με τέτοιο γνώμονα. Και το 25% του spam λένε κάποιοι αναλυτές θα διοχετευτεί μέσω των smart συσκευών γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Επίσης οι περισσότεροι όταν βάζουν έναν κωδικό είναι 1234 ή κάτι παρόμοιο.

Ecovac Winbot

Τι είναι: Ρομπότ καθαρισμού τζαμιών

Τιμή: TBA

Έχω δει πολλές παρόμοιες συσκευές. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα πρέπει να τις αφήσεις πολλές ώρες να δουλέψουν μέχρι να κάνουν την δουλειά. Το Quadcop είναι ένα ρομπότ με τέσσερις έλικες και ρόδες για να μη χτυπάει σε επιφάνειές Περισσότερο παιχνίδι παρά κάτι χρήσιμο. Πάντως Θα δούμε πολλά ρομπότ σε ένα δύο χρόνια.

Nokia Lumia 1520

Τι είναι: Phablet

Τιμή: ΤΒΑ

Εξαιρετικό εργαλείο και επειδή τρέχει Windows 8 έχει πολύ καλές λειτουργίες.