ΣΙΝΕΜΑ

Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στις ταινίες: Οι 19 πιο περίεργοι θάνατοι διασήμων

Άδοξοι, αδιανόητοι και τραγικά πραγματικοί. Εντελώς γραφικά, αποδίδεται και ως: 'Όταν η ζωή μιμείται την τέχνη'.

Ένα καβούκι που κατρακυλάει παρέα με αρκετές σταγόνες αίμα, ένας αετός δεν έφαγε ποτέ μεσημεριανό και ένας άντρας, αιμόφυρτος με πρόσωπο που φέρνει στον Αισχύλο. Όχι δεν πρόκειται περί ανεκδότου από αυτά με το black humour. Το τραγικό τέλος του μεγάλου Αρχαίου Τραγωδού σύμφωνα με το μύθο πάει κάπως έτσι ενώ παράλληλα, καταδικάζει στην αμφιβολία την ορθότητα της πληροφορίας που λέει ότι ο Αισχύλος συνάντησε τον Άδη παρέα με ένα τραύμα από καβούκι χελώνας στο κεφάλι. Πώς έγινε αυτό; Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν, την ώρα που ο τραγωδός περπατούσε αμέριμνος σκεπτόμενος πιθανότατα το τραγικό τέλος κάποιου εκ των ηρώων του, στον εναέριο χώρο (ακριβώς από πάνω του) μία χελώνα ξεγλιστράει από τα χέρια ενός αετού. Και πέφτει στο κεφάλι του.

Ένα καβούκι στο κεφάλι και, πάρτον κάτω. Ιδανικά, κάπου εδώ μπαίνει και το ‘τι είναι ο άνθρωπος’ του Δημήτρη Καλλιβωκά:

 

Η αλήθεια είναι ότι παρότι το να πεθάνεις από το καβούκι μίας χελώνας δεν είναι ένας κατεξοχήν ηρωικός θάνατος, ανήκει σε εκείνη την κατηγορία θανάτων που χαρίζουν (απλόχερα θα λέγαμε) στον κάτοχό τους μία θέση στην αιωνιότητα. Και μάλιστα, στον τόμο με τα πιο ‘έλα, αποκλείεται’ πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο. Ο οποίος παρεμπιπτόντως, είναι γεμάτος από αντίστοιχες περιπτώσεις με αυτήν του Αισχύλου που έφυγε πιο άδοξα, πεθαίνεις.

*Oh wait, όντως πέθανε*

Μερικές από αυτές, ακολουθούν και είναι η επιτομή αυτού που λέμε ‘για γέλια και για κλάματα’ και του ‘έλα, αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στις ταινίες‘.

TENNESSE WILLIAMS

Ξενοδοχείο Elysee, Νέα Υόρκη. Ο συγγραφέας που μεταξύ άλλων μας έχει χαρίσει την Blanche DuBois κάθεται αναπαυτικά στην καρέκλα του και επιχειρεί να βάλει σταγόνες στα μάτια του. Όλα κυλούν ρολόι πέρα από το καπάκι του κολλύριου το οποίο γλιστράει από τα χέρια του συγγραφέα, καταλήγει στις αμυγδαλές του και φράζει την αναπνευστική του οδό. Για πάντα.

TYCHO BRAHE

Το κακό του να είσαι ευγενής τελικά, είναι ότι δεν μπορείς να είσαι αγενής. Τι θέλω να πω; Να πέσει η κάρτα με το θάνατο του Δανού ευγενή και αστρονόμου του 16ου αιώνα, παρακαλώ: ‘Ο Tycho Brahe πέθανε μετά από μια μόλυνση στην ουροδόχο κύστη, που προκλήθηκε επειδή του ήταν αδιανόητο να εγκαταλείψει ένα τραπέζι (ευγενών εννοείται) για να πάει στην τουαλέτα. Ε, τα κρατούσε, τα κρατούσε, έσκασε ο άνθρωπος.

*Βέβαια, αυτό διαψεύστηκε το 1996. Μια έρευνα εκείνης της χρονιάς έδειξε ότι όντως ο Brahe αρρώστησε μετά από αυτό το περιστατικό αλλά η αιτία θανάτου του ήταν η δηλητηρίαση από υδράργυρο. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούσαν πολύ τον υδράργυρο στα πειράματά τους, αλλά ποτέ δεν έγινε γνωστό πως ακριβώς αυτός μπήκε στον οργανισμό του.

Ποιος ξέρει; Το θέμα είναι ‘τι είναι ο άνθρωπος’ αλλά ας μην επαναλαμβανόμαστε.

DAVID CARRANDINE

Ταϊλάνδη, Μπανκόγνκ 2009. Ο αγαπημένος Bill του Quentin Tarantino εντοπίζεται νεκρός στο ξενοδοχείο του με περασμένες θηλιές στο λαιμό και τα γεννητικά του όργανα.

*Άβολη σιωπή.

Ωστόσο να πούμε ότι ο David δεν είναι ο πρώτος που πέφτει θύμα ερωτικής αυτοϊκανοποίησης. Το 1997, ο θάνατος του frontman των INXS, Michael Kelland John Hutchence στραγγαλίζεται από μία δερμάτινη ζώνη που έχει ο ίδιος τυλίξει στο λαιμό του. 

ISADORA DUNCAN

Μία εκ των πιο αέρινων μορφών της χορευτικής σκηνής των αρχών του 20ου αιώνα, είχε ένα τέλος τόσο άδοξο αλλά συνάμα και τόσο ταιριαστό στη φιγούρα της. Αιτία του θανάτου της ήταν ένα μαντήλι που φορούσε στο λαιμό, το οποίο με τον αέρα μπλέχτηκε στις ρόδες του κάμπριο αυτοκινήτου της και, της έσπασε το λαιμό.

BOBBY LEACH

1911 και ο δεύτερος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο που πέρασε τους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι, χάνει τη ζωή του από μία πορτοκαλόφλουδα. Ναι, πορτοκαλόφλουδα.

Περπατούσε σε έναν δρόμο της Νέας Ζηλανδίας όταν γλίστρησε σε μία πορτοκαλόφλουδα, έσπασε άσχημα το πόδι του, ακρωτηριάστηκε και εν τέλει πέθανε από τις επιπλοκές του τραύματός του.

*Ναι, ναι, ούτε ξέρεις από πού θα σου ρθει.

ANTONI GAUDI

Τον πάτησε το τραμ. Το τέλος του περίφημου αρχιτέκτονα γράφτηκε έξω από το εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των εργασιών κατασκευής της εκκλησίας Sagrada Familia στη Βαρκελώνη.

*Λες από εκείνο το περιστατικό να προέκυψε η ‘πιο αργά πεθαίνεις’ ιλιγγιώδης ταχύτητα του δικού μας τραμ; 

JIMI HESELDEN

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Segway Motorized Scooter Company και εμπνευστής του segway, σκοτώθηκε όταν έχασε τον έλεγχο της ίδιας του της δημιουργίας και έπεσε μαζί με το segway του από ένα γκρεμό.

 

HANS STEININGER

Ο άνθρωπος με τη μακρύτερη γενειάδα στον κόσμο (σχεδόν 1,4 μέτρα μήκος) το 1567 έχασε τη ζωή παραπατώντας πάνω σε αυτήν. Το τραγικό γεγονός συνέβη στην πόλη του, μία μέρα που αυτή τυλίχτηκε στις φλόγες. Εκείνος, μέσα στον πανικό του, ξέχασε να μαζέψει προς τα πάνω τη γενειάδα του, με αποτέλεσμα να παραπατήσει κατά λάθος πάνω της, να χάσει την ισορροπία του, να σπάσει τον αυχένα του και να πεθάνει.

ANTON YELCHIN

Ήταν και αυτός ένας από τους θανάτους της χρονιάς με κωδικό όνομα ‘χάρος’ 2016. Ο ηθοποιός του Star Trek βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του στο Λος Άντζελες, συνθλιμμένος από το τζιπ ΤΟΥ που τον παρέσυρε ως την πύλη της εξώπορτας.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Μεγάλο όνομα, μεγάλος (σε διάρκεια) θάνατος. Έτσι πάνε αυτά. 

Ο βασιλιάς λέγεται ότι πέθανε στο ίδιο του το σπίτι το 1771 από το πολύ φαΐ. Το τελευταίο του γεύμα περιλάμβανε αστακό, χαβιάρι, λάχανο, καπνιστό σολωμό και σαμπάνια. Για επιδόρπιο του σέρβιραν 14 πιάτα από το αγαπημένο του παραδοσιακό γλυκό της πατρίδας του, το σέλμα και γάλα.

 

Μένουμε στο ίδιο πνεύμα για να πούμε ότι ο Zachary Taylor, δωδέκατος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πέθανε το 1850 από βαρυστομαχιά μετά τη γιορτή της 4ης Ιουλίου.

*κύριε Trump, να τρως καλά!

MARGARET MITCHELL

Τη συγγραφέα του ‘Όσα παίρνει ο άνεμος’ την πήρε και τη σήκωσε (κυριολεκτικά) ένα ταξί το οποίο ατυχώς βρέθηκε να περνάει την ώρα που εκείνη διέσχιζε το δρόμο για να πάει στο θέατρο.

Μένουμε στο ίδιο τραγικό κλίμα για να θυμηθούμε τον θάνατο του δικού μας Θόδωρου Αγγελόπουλου που τον παρέσυρε μία μοτοσικλέτα ενώ αυτός γύριζε σκηνές από την τελευταία του ταινία. Κυριολεκτικά, τελευταία.

ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΒ’

Ο οποίος έπεσα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγο της ερωμένης του.

 

JACK DANIEL

Ο άρχοντας του σκωτσέζικου ουίσκι πέθανε από μια μόλυνση που έπαθε στα δάχτυλα του ποδιού του όταν τα χτύπησε με δύναμη πάνω στο χρηματοκιβώτιο του.

Ναι, τα νεύρα σκοτώνουν.

CHRISTOPHER MARLOWE

Ο ελισαβετιανός συγγραφέας πέθανε το 1593 γιατί ήταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή όπως θα έλεγαν και στις ειδήσεις. Ένας διαπληκτισμός στην ταβέρνα όπου έτρωγε τον σημάδεψε μία για πάντα με μία μαχαιριά στο μάτι.

VLADIMIR LADYZHENSKY

Ο πρωταθλητής πέθανε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σάουνας στην Φιλανδία, παραμένοντας 6 λεπτά στην σάουνα σε θερμοκρασία 110 °C.