ΛΙΣΤΕΣ

11 ταινίες που αξίζει να τσεκάρεις τον Δεκέμβριο

Ο πιο γιορτινός μήνας της χρονιάς έχει κάτι για όλους.

Δεκέμβριος για τη βιομηχανία σημαίνει συνήθως ένα τουλάχιστον live-action μπλοκμπάστερ, κάμποσες ταινίες animation για τον πιο οικογενειακό μήνα της χρονιάς και τα τελευταία φιλμ που ελπίζουν σε μια υποψηφιότητα Όσκαρ και έτσι φροντίζουν για μια ευνοϊκή ημερομηνία πρεμιέρας.

Για πολλά από τα τελευταία θα πρέπει να κάνουμε λίγη παραπάνω υπομονή στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κινηματογραφικό πρόγραμμά μας δεν είναι ήδη γεμάτο.

Έχουμε και λέμε.

Star Wars: The Last Jedi

Η ταινία: Η ιστορία της Rey συνεχίζεται αλλά για κάποιους άλλους θα πρέπει να τελειώσει εδώ. Luke ξανά στο Millenium Falcon, Kylo Ren vs. διαγαλαξιακή μάνα και porgs. Πόσο πιο έτοιμοι για τη συνέχεια του θρυλικού saga.

Πρωταγωνιστούν: Daisy Ridley, John Boeyga, Adam Driver, Oscar Isaac, Mark Hamill, Carrie Fisher, Benicio Del Toro, Lupita Nyongo’o, Gwendonline Christie, Andy Serkis, Laura Dern, Justin Theroux, Joseph Gordon-Levitt

Στη σκηνοθεσία: Rian Johnson (‘Looper’, ‘Brick’)

Κυκλοφορεί: 7 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Star Wars Celebration: 7 πράγματα που μάθαμε για το ‘Last Jedi’
Τραβήξαμε το απόλυτο βίντεο από το Star Wars Celebration

The Florida Project

Η ταινία: Ο Sean Baker του ‘Tangerine’ εξελίσσει το κοινωνικό σινεμά με την επιβλητική φωτογραφία του Alexis Zabe και τον Willem Dafoe να πλαισιώνει τα κορίτσια που γεννήθηκαν στη λάθος πλευρά της Φλόριντα. The kids aren’t alright, αλλά ο ποπ κόσμος του Baker δεν σκοτώνει τα όνειρά τους.

Πρωταγωνιστούν: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe, Caleb Landry Jones

Στη σκηνοθεσία: Sean Baker (‘Tangerine’)

Κυκλοφορεί: 21 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘The Florida Project’ είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς

The Square

Η ταινία: Ξεκαρδιστική, φιλόδοξη, σουρεαλιστική σάτιρα του κόσμου της σύγχρονης τέχνης από μια απ’ τις σημαντικότερες φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά που κέρδισε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα. Η σκηνή του ανθρώπου-γορίλα εν μέσω επίσημου δείπνου θα είναι από τα highlights της κινηματογραφικής χρονιάς σου.

Πρωταγωνιστούν: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West

Στη σκηνοθεσία: Ruben Östlund (‘Ανωτέρα Βία’, ‘Ακούσια’)

Κυκλοφορεί: 7 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο σκηνοθέτης του Χρυσού Φοίνικα μιλάει στο PopCode
Μιλήσαμε με την Elisabeth Moss και το ‘Square’ και το ‘Handmaid’s Tale’

Coco

Η ταινία: Ο Miguel θέλει να παίζει μουσική αλλά η οικογένειά του τού το έχει απαγορεύσει. Όταν θα φτάσει στη Γη των Νεκρών όμως, το οικογενειακό μυστικό που θα ανακαλύψει θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Το ‘Coco’ σπάει τα ταμεία και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι μία από τις πιο επικερδείς ταινίες του ’17. Μιλάμε για Pixar οπότε ετοίμασε χαρτομάντιλα (και για 1 ακόμη Όσκαρ για το στούντιο).

Πρωταγωνιστούν: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt

Στη σκηνοθεσία: Lee Unkrich, Adrian Molina

Κυκλοφορεί: 14 Δεκεμβρίου

On Body and Soul (A Teströl és Lélekröl)

Η ταινία: Γεννιέται ο έρωτας σε ένα σφαγείο; Ναι, στο παράδοξα ρομαντικό ‘On Body and Soul’. Ζωώδες και ανθρώπινο, όμορφο και γκροτέσκο, το φιλμ δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια και δυο μοναχικές ψυχές που συναντιούνται κάθε βράδυ κυριολεκτικά στα όνειρά τους.

Πρωταγωνιστούν: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider

Στη σκηνοθεσία: Ildikó Enyedi (‘Terápia’, ‘Ο Εικοστός Αιώνας Μου’)

Κυκλοφορεί: 14 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι πρώτες μας εντυπώσεις για το ‘Body and Soul’ από τη Berlinale
Όλη η Ildikó Enyedi που πρέπει να ξέρεις

JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE

Η ταινία: Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για τον Rock με το αγνά κακό ‘Baywatch’, φαίνεται όμως πως θα κλείσει καλύτερα με remake του ‘Jumanji’ που κατασυμπάθησαν όσοι κριτικοί το έχουν δει στα early screenings του. Το γνωστό επιτραπέζιο γίνεται video game, αλλά η ζούγκλα του παραμένει επικίνδυνη.

Πρωταγωνιστούν: Dwayne Johnson, Karen Gillan, Kevin Hart, Jack Black

Στη σκηνοθεσία: Jake Kasdan (‘Freaks and Geeks’, ‘Bad Teacher’)

Κυκλοφορεί: 21 Δεκεμβρίου

All the Money in the World

Η ταινία: Πριν το σκάνδαλο του Kevin Spacey, ο βασικός λόγος που θα βλέπαμε τη συγκεκριμένη ταινία ήταν η αληθινή ιστορία που την ενέπνευσε. Μιλάμε για τον J. Paul Getty, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο που αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα για την απαγωγή του εγγονού του ακόμα κι όταν του έστειλαν ταχυδρομικά το αυτί του. Μετά το σκάνδαλο ωστόσο, θέλουμε να τη δούμε γιατί ο Ridley Scott δεν ένιωσε όταν η Sony πήγε να τραβήξει την ταινία από την κυκλοφορία της και τους ειδοποίησε για τα reshoots που είχε κανονίσει λίγες ώρες αφού τα είχε προγραμματίσει. Τον Spacey αντικατέστησε ο Christopher Plummer που ήταν ούτως ή άλλως η αρχική επιλογή του Scott για τον ρόλο του Getty.

Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Michelle Williams, Christopher Plummer

Στη σκηνοθεσία: Ridley Scott (‘Blade Runner’, ‘The Martian’, ‘Alien’, ‘Gladiator’, ‘Thelma & Louise’)

Κυκλοφορεί: 21 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Αντικαθιστούν τον Kevin Spacey σε ταινία που βγαίνει σε 1 μήνα, το Ίντερνετ γιορτάζει

The Greatest Showman

Η ταινία: Βιογραφικό δραματικό μιούζικαλ για τη ζωή του P.T. Barnum και τη δημιουργία του ιστορικού αμερικανικού τσίρκου Barnum & Bailey Circus στα τέλη της δεκαετίας του ’10. Το τσίρκο έκλεισε φέτος τις πόρτες του μετά από 146 χρόνια λειτουργίας, οπότε η ταινία είναι ο ιδανικός αποχαιρετισμός του. Εμείς περιμένουμε να δούμε Jackman και Efron στην απόλυτη επίδειξη showmanship που γεννήθηκαν να κάνουν.

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Zendaya, Rebecca Ferguson

Στη σκηνοθεσία: Michael Gracey

Κυκλοφορεί: 28 Δεκεμβρίου

Wonder

Η ταινία: Julia Roberts, Owen Wilson και ο μέλλοντας Οσκαρούχος (να μου το θυμηθείτε) Jacob Tremblay σε μια ζεστή ιστορία για ένα αγόρι με παραμορφωμένο πρόσωπο που πηγαίνει σχολείο για πρώτη φορά. Το ‘Wonder’ βασίστηκε στο best-seller του R.J. Palacio και ήταν το ανέλπιστο sleeper hit της χρονιάς που νίκησε εύκολα τον ανταγωνισμό του τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του. Απόδειξη ότι θα υπάρχει (και θα πρέπει να υπάρχει) πάντα χώρος για μια cheesy ταινία που θα σε κάνει να πλαντάξεις πριν σε ανακουφίσει ευχάριστα.

Πρωταγωνιστούν: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay

Στη σκηνοθεσία: Stephen Chbosky (‘The Perks of Being a Wallflower’)

Κυκλοφορεί: 28 Δεκεμβρίου

Bright

Η ταινία: Κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας σαν όλες τις άλλες, ο Will Smith και ο Joel Edgerton μεταφέρονται σε μία παράλληλη (εναλλακτική;) πραγματικότητα όπου οι άνθρωποι συνυπήρχαν πάντα με orc, ξωτικά και νεράιδες. Η συνεργασία τους θα είναι ζωτική για το μέλλον και την επιβίωση του κόσμου όπως τον ξέρουμε, με τα 90 εκατομμύρια που ξόδεψε το Netflix για το 1ο του μπλοκμπάστερ με οικονομικούς όρους να ζορίζουν τα πράγματα για τον David Ayer και το πάρα πολύ μέτριο ’16 του με το ‘Suicide Squad’.

Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Joel Edgerton, Noomi Rapace

Στη σκηνοθεσία: David Ayer (‘Training Day’, ‘End of Watch’, ‘Suicide Squad’)

Κυκλοφορεί: 22 Δεκεμβρίου στο Netflix

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ:

Ο Will Smith στις πρώτες φωτογραφίες του ‘Bright’
Ο David Ayer εξηγεί στο PopCode γιατί έχουμε όλοι λίγο κακό μέσα μας

I Am Not Madame Bovary (Wo bu shi Pan Jin Lian)

Η ταινία: Ο Xiaogang Feng έγινε γνωστός μέσα από την επιτυχία των κωμικών ταινιών του στην Κίνα  και μάλιστα για τη χρήση της διαλέκτου του Πεκίνο στους διαλόγους. Στο ‘I Am Not Madame Bovary’ το βαρύ του πυροβολικό είναι η Fan Bingbing, ο κοινωνικός σχολιασμός που περνάει στα μουλωχτά και το φινάλε που απογειώνει το φιλμ.

Πρωταγωνιστούν: Chengpeng Dong, , Wei Fan

Στη σκηνοθεσία: Xiaogang Feng (‘A World Without Thieves’, ‘If You Are the One’)

Κυκλοφορεί: 14 Δεκεμβρίου

My Life as a Zucchini (Ma vie de Courgette)

Η ταινία: Το ‘My Life as a Zucchini’ δεν φτιάχτηκε για να προστατεύσει τα παιδιά από την απογοήτευση και τη βία. Αντίθετα έχει κάτι να πει για θέματα όπως ο αλκοολισμός, ο θάνατος και τα ψυχικά τραύματα, αλλά και για τους τρόπους που μπορεί κάποιος να τα αντιμετωπίσει χωρίς να υποκρίνεται ότι τα πάντα μπορούν να φτιάξουν με ένα μαγικό ραβδί. Υπάρχει, φυσικά, μια θέση στο τραπέζι του animation για τα μαγικά ραβδιά κα τις ιδιότητές τους διαχρονικά , αλλά υπάρχει και τεράστια αξία σε μια ταινία που σου λέει πώς μπορείς να κάνεις το καλύτερο με αυτά που έχεις στα χέρια σου. Μακρινό ξαδερφάκι της ‘Coraline’ και υποψήφιο στα περσινά Όσκαρ.

Πρωταγωνιστούν: Εβελίνα Αραπίδη, Κωνσταντίνος Κακανάς, Σοφία Καψαμπέλη, Ελευθερία Μεταξά, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Ποίμης Πέτρου, Ιφιγένεια Στάικου, Διονυσία Τσιτιρίδου, Γιάννης Υφαντής (στη μεταγλώττιση)

Στη σκηνοθεσία: Claude Barras

Κυκλοφορεί: 7 Δεκεμβρίου