ΛΙΣΤΕΣ

15 χρόνια από το ‘The Ring’: 13 πράγματα που δεν ήξερες για την ταινία

Εάν διαβάσεις αυτό το άρθρο σου μένουν πάρα πολλά χρόνια ζωής ακόμα, μην ανησυχείς.

Σε ακόμα ένα Νιώσε Γέρος κεφάλαιο, το ‘The Ring’ (ιαπωνικό ‘Ringu’) έκλεισε 15 χρόνια ζωής. Κι εσύ ξεπερνώντας τις προσδοκίες των μόλις 7 ημερών που περίσσευαν σε όποιον έβλεπε τη βιντεοκασέτα, έζησες για να αφηγηθείς την πρώτη φορά που είδες τη Samara να κυλιέται στα πατώματα με τα μαλλιά της σφουγγαρίστρα.

Η ταινία, παρότι δίχασε τους κριτικούς, έσκισε στο box office και ξεκίνησε ένα κύμα remakes ιαπωνικών θρίλερ με ταινίες όπως το ‘The Grudge’ και το ‘Dark Water’ (για το φετινό ‘Rings’ δε μιλάμε).

Παρακάτω θα βρεις 13 fun facts που μάλλον δεν γνώριζες μέχρι σήμερα για τη δημιουργία και την επιτυχία του ‘The Ring’:

1. Η SAMARA ΦΟΒΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ

H Daveigh Chase, η μαυρομαλλούσα που στοίχειωσε τα όνειρά σου με το έρπειν της και ξόδευε 6,5 ώρες τη μέρα στο μακιγιάζ για να γίνει όσο πιο creepy μπορούσε, τρόμαξε τόσο με τον εαυτό της στη μεγάλη οθόνη που κάλυψε τα μάτια της. Βγαίνοντας από την αίθουσα μάλιστα, κάποιοι δεν την πλησίασαν επηρεασμένοι από την ταινία.

2. ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΝ CHRIS COOPER ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ (ΟΙ ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ)

(Photo by Paul A. Hebert/Invision/AP)

Ο Chris Cooper, όπως και κάμποσοι άλλοι character actors που διατηρούν χαμηλό προφίλ, το κάνει λίγο εύκολο στη βιομηχανία να προσπερνάει την καριέρα του. Στο ‘The Ring’ το πήγαν σε άλλο επίπεδο κόβοντας τις σκηνές που φήμες λένε ότι είχε ήδη γυρίσει, σε ρόλο ενός δολοφόνου παιδιών. Στην αρχή της ταινίας θα έλεγε στη Rachel ότι έχει βρει τον Θεό, ενώ στο τέλος η πρωταγωνίστρια θα του έδινε την καταραμένη βιντεοκασέτα. Δυστυχώς, το κοινό με το οποίο τέσταραν την ταινία πριν την κυκλοφορία της, αποσπάστηκε από την παρουσία ενός γνωστού ηθοποιού που εξαφανίζεται στη συνέχεια της αφήγησης, οπότε οι σκηνές του κόπηκαν τελείως.

3. Η ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥΛΗΣΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ

Τις πρώτες 24 ώρες κυκλοφορίας του DVD του, το ‘The Ring’ πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα δικαιώματα του ιαπωνικού ‘Ringu’ αγοράστηκαν για 1 εκατ. δολάρια, ενώ τα ταμεία μέχρι το τέλος της κυκλοφορίας του φιλμ στις αίθουσες στις αρχές του 2003 έγραφαν 129 εκατ. δολάρια.

4. ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ANDREW WYETH

Andrew Wyeth, βλέπε διάσημος Αμερικανός ζωγράφος του 20ού αιώνα με θεματολογία “τη ζωή του” όπως έλεγε στο Chadds Ford της Pennsylvania και του εξοχικού του στο Maine, πρακτικά δηλαδή την αμερικανική επαρχία, με πιο διάσημο πίνακα το ‘Christina’s World’ που κάπου, κάπως, κάποτε λογικά θα έχεις πετύχει.

Ο σκηνογράφος , Tom Duffield, επηρεάστηκε από τα κατηφή του χρώματα για να φτιάξει το περιβάλλον της ταινίας, αλλά στην ατμόσφαιρα βοήθησε και η ατελείωτη βροχή που έφαγαν στη Washington κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

5. ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ LUCILLE

Η μουντίλα της ταινίας έσπαγε από το κόκκινο σφεντάμι στο καταραμένο βίντεο. Το δέντρο ήταν φτιαγμένο από σοβά και χάλυβα, και το συνεργείο το ονόμασε χαϊδευτικά Lucille προς τιμήν της θρυλικής κωμικού Lucille Ball. Παρά το μεγάλο βάρος της, η Lucille έπεσε 3 φορές από τον αέρα στη Washington και ακόμα μία όταν την έστησαν στο Λος Άντζελες.

6. Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Προφανώς και η ίδια η βιντεοκασέτα ήταν το πιο τέλειο εργαλείο μάρκετινγκ που θα μπορούσε να έχει μια εταιρεία προώθησης. Τα θρίλερ είναι το κατεξοχήν είδος που παραδοσιακά επωφελείται της διάδοσης από στόμα σε στόμα και η Dreamsworks το εκμεταλλεύτηκε πανέξυπνα.

Το στούντιο άφηνε σε επιλεγμένες αίθουσες βιντεοκασέτες-δωράκια στους θεατές που τις έπαιρναν σπίτι σαν ενθύμιο, χωρίς να γνωρίζουν ότι μέσα βρισκόταν το καταραμένο βίντεο που τους προειδοποιούσε ότι θα πέθαιναν σε 7 μέρες. Η βιντεοκασέτα έπαιξε και στην τηλεόραση στη μεταμεσονύκτια ζώνη διαφημίσεων, έτσι, για να μην κοιμηθεί ποτέ κανένας μετά.

7. Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ VIRAL ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

Πριν από την κυκλοφορία της ταινίας (και κατά τη διάρκεια), όποιος έμπαινε στο AnOpenLetter.com θα διάβαζε ένα μήνυμα που τον προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις της βιντεοκασέτας. Όπως μπορείς να διαβάσεις και σήμερα, εάν έχεις τηλεόραση, δε μπορείς να ξεφύγεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 8 καλύτερες viral κινηματογραφικές καμπάνιες

8. ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΙΕΣ

Ο διευθυντής φωτογραφίας Bojan Bazelli αφαίρεσε με πολύ προσεκτικό φωτισμό όλες τις σκιές του καστ, με σκοπό όπως περιέγραψε “την υποσυνείδητη αλλαγή της αντίληψης του θεατή και την ενίσχυση μιας αίσθησης ασάφειας”.

9. “CLOSED UNTIL FURTHER NOTICE”

Προς το τέλος της ταινίας, η Rachel με τον Noah επιστρέφουν στον ξενώνα. Με λίγη προσοχή θα δεις ότι κάτω από την πινακίδα του, αναγράφεται “Close Until Further Notice”. Κι αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης του ξενώνα, σε ένα νωρίτερο cut της ταινίας, είχε δει τη βιντεοκασέτα. Τα αποτελέσματα γνωστά.

10. Η NAOMI WATTS ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Πριν της προσφέρουν τον ρόλο, η Rachel είχε προταθεί στις Jennifer Connelly, Jennifer Love Hewitt, Gwyneth Palthrow και Kate Beckinsale. H Connelly θα έπαιζε λίγο αργότερα στο συγγενικό ‘Dark Water’.

11. Ο ΦΑΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Ο φάρος στο φανταστικό Moesko Island είναι στην πραγματικότητα ο Yaquina Head Lighthouse του Newport στο Oregon. Ο τοπικός θρύλος τον θέλει στοιχειωμένο από το φάντασμα ενός παλιού φαροφύλακα.

12. ΒΛΕΠΩ ΚΥΚΛΟΥΣ

Το σχήμα του δαχτυλιδιού, ή μάλλον το μοτίβο του κύκλου καλύτερα, βρίσκεται παντού στην ταινία. Στις ταπετσαρίες, στα χαλιά, στα πόμολα, στον αριθμό διαμερίσματος της Rachel, στα καλύμματα των κρεβατιών. Είναι παντού.

Αν επιβραδύνεις την ταινία θα βρεις κι άλλα Easter eggs, όπως τη θέα της Samara μέσα από το πηγάδι και αποσπασματικές εικόνες του καταραμένου βίντεο μετά τον θάνατο του Noah.

13. TO ‘THE RING’ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ HORROR REMAKES

 

Το ‘The Ring’ βρίσκεται ακόμα στην κορυφή των θρίλερ που φτιάχτηκαν ξανά από την αρχή για να κατακτήσουν το box office. Ακολουθούν τα ‘The Grudge’, ‘The Haunting’, ‘The Texas Chainsaw Massacre’ (2003) και ‘The Ring 2’.

Πηγές: Σημειώσεις παραγωγής, IMDB, Box Office Mojo, The Richest

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το ‘Rings’ ήταν η χειρότερη ταινία του μήνα
Το ‘The Ring Vs The Grudge’ παίζει baseball
Τα δαιμονισμένα παιδάκια των θρίλερ που μας πάγωσαν το αίμα
Οι πιο psycho γυναίκες της μεγάλης οθόνης