SUICIDE SQUAD

Είδαμε το ‘Suicide Squad’ κι αυτά είναι 10 πράγματα που μπορούμε να πούμε

Μια δίχως spoiler ματιά στο πολυαναμενόμενο νέο κεφάλαιο του σύμπαντος της DC.

Η νέα ταινία της DC / Warner είναι μια σίγουρα πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Μεγάλο ρίσκο με το καλημέρα του χτισίματος ενός α λα Marvel κινηματογραφικού σύμπαντος, το ‘Suicide Squad’ δεν βασίζεται σε κανέναν από τους γνωστούς ή τους λιγότερο γνωστούς ήρωες της DC σαν τον Batman, τον Superman ή την Wonder Woman (ή τον Flash, τον Arrow, την Supergirl), μα αντ’αυτού χτίζει μια περιπέτεια γύρω από κατά κύριο λόγο άγνωστους villains.

Πιάνοντας τον παλμό μιας εποχής που συνεχίζει να ενθουσιάζεται με τις περιπέτειες των κακών της κάθε ιστορίας, παραχωρεί το προσκήνιο στον Deadshot, τον Boomerang, την Harley Quinn, τον Killer Croc, κι άλλους χαρακτήρες που το βασικό τους στοιχείο αναγνωριστιμότητας είναι πως δεν είναι αναγνωρίσιμοι.

Α, κι επίσης υπάρχει ο Joker του Jared Leto, στην φοβερή περίπτωση ενός οσκαρικού ηθοποιού που έρχεται σε ένα υπερηρωικό franchise μετά τη βράβευσή του. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για τα όσα έκανε ο Leto για να μπει στο πετσί του ρόλου, όπως κι έχουν γραφτεί πολλά για τα όσα συνέβαιναν στα γυρίσματα της ταινίας, για το πώς οι ηθοποιοί έγιναν παρέα, κάνοντας ταιριαστά τατουάζ, για το πώς οι Margot Robbie και Cara Delevingne βολτάρουν με ίδια tracksuits που γράφουν SKWAD. Γενικά θα έλεγε κανείς πως το ‘Suicide Squad’ όλο αυτό τον τελευταίο καιρό είναι εμπειρία στο πλαίσιο του zeitgeist.

Αλλά η ταινία; Τι γίνεται με την ταινία;

Αυτά είναι 10 spoiler-free πράγματα που μπορούμε να πούμε, μέχρι να βγει η ταινία στις αίθουσες.

Ως τότε, στα Squad Files κάθε μέρα θα συναντάμε κι από λίγα μέλη της ‘Suicide Squad’.

O Will Smith είναι ο ηγέτης του γκρουπ

Πολλοί σταθήκαμε απορημένοι μπροστά στην απόφαση ενός από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς σταρ του κόσμου, όταν συμφώνησε να γίνει μέλος μιας πολυμελούς ομάδας αγνώστων χαρακτήρων. Τελικά ο Will Smith ήξερε πολύ καλά τι κάνει: Ενώ οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν την ιστορία τους, ο Deadshot του Smith είναι ξεκάθαρα ο πιο κεντρικός, έχοντας και το πιο εξανθρωπιστικό στοιχείο όλων, μια τεράστια αγάπη για την κόρη του.

Αλλά η Margot Robbie ξεχωρίζει περισσότερο

Ξεχώριζε ήδη δηλαδή, πριν καν παιχτεί όντως η ταινία. O χαρακτήρας της έχει έτσι κι αλλιώς εμπνεύσει τις περισσότερες συζητήσεις και τα περισσότερα art κομμάτια από τους φανς. (Εδώ ένα μεγάλο προφίλ του χαρακτήρα.) Aπό τις μικρές δόσεις της σχέσης της με τον Joker που παίρνουμε εδώ, είναι σαφές πως υπάρχει μέλλον. Και η Margot Robbie είναι, ως Harley Quinn, η ξεκάθαρα πιο εμβληματική σταρ του καλοκαιριού.

H σκηνή στο μπαρ είναι η καλύτερη της ταινίας

Ούτε δράση, ούτε μεγάλες συνδέσεις με άλλες ταινίες, ούτε τίποτα. Απλά τα μέλη του Squad, εν μέσω χάους, να ξεκλέβουν μια στιγμή ηρεμίας για να αράξουν σε ένα έρημο μπαρ, να πιουν αλκοόλ και να γνωριστούν στα αλήθεια. Είναι το είδος της σχετικά χαμηλών τόνων στιγμής των χαρακτήρων που όλες αυτές οι ταινίες χρειάζονται.

Το σάουντρακ είναι ασταμάτητο

Ειδικά το πρώτο μισάωρο της ταινίας δε σταματά να σου δίνει γνώριμα τραγούδια εισάγοντας τον κάθε χαρακτήρα. Όλοι έχουν το ‘τραγούδι τους’. Έχεις από το ‘Black Skinhead’ του Kanye West μέχρι το ‘House of the Rising Sun’ κι από το ‘Bohemian Rhapsody’ μέχρι το ‘Paranoid’ των Black Sabbath.

Ο Slipknot, αυτός που Σκαρφαλώνει Πολύ Καλά, είναι ο χαρακτήρας που κλέβει την ταινία

lol jk

Η υπόλοιπη Justice League είναι -περίπου- παρούσα

Δε θα πούμε φυσικά πώς και ποια μέλη της. Αλλά από πολύ νωρίς οι σπόροι για την επίδραση της ταινίας στο ευρύτερο DC σύμπαν φυτεύονται με διάφορους τρόπους.

Η Viola Davis είναι η κρυφή MVP του φιλμ

Είναι μια ταινία γεμάτη villains, όμως την πιο ενδιαφέρουσα ηθική απόφαση πρέπει να την λάβει η Amanda Waller, η απάντηση της DC στον Nick Fury, η γυναίκα δηλαδή που συγκεντρώνει τους villains, τους περνάει ένα κολλάρο στο λαιμό, και τους υποχρεώνει να σώσουν τον κόσμο, είτε θέλουν είτε όχι.

H συμμορία του Joker σε ψήνει για δική του ταινία

Σε επίπεδο παράνοιας της εικόνας, τίποτα στην ταινία δε φτάνει τη συμμορία του Joker, αγνά καρτουνίστικη μέσα σε ένα σκληρό σύμπαν βίας. Οι φήμες μιλούν για μελλοντική ταινία εστιασμένη στον Joker ή/και την Harley Quinn, κάτι που φυσικά και βγάζει νόημα, και από την οποία υποθετική ταινία θα περιμένουμε ακόμα περισσότερα ιδιαίτερο οπτικό στυλ.

Ο Jared Leto δεν μοιάζει με τους άλλους Joker

Φέρνει κάτι περισσότερο old-school μαφιόζικο στον χαρακτήρα.

Φέρνει περισσότερο προς ‘Guardians of the Galaxy’ παρά ‘Batman V Superman’

Από τους όχι-ακριβώς-γυαλιστερούς-ήρωες που συνθέτουν μια ομάδα που κανείς δεν περίμενε, μέχρι το σχετικά άγνωστο υλικό προέλευσης, κι από τις ορεξάτες εισαγωγές των χαρακτήρων μέχρι την όλη αίσθηση πως βλέπεις κάτι που συμβαίνει στο περιθώριο του Μεγάλου Κόμικ Σύμπαντος, το ‘Suicide Squad’ έχει φτιαχτεί τελικά με τρόπο που τονίζει περισσότερο τη συγγένειά του με τους άλλους γνώριμους υπερηρωικούς μας αντι-ήρωες, παρά με την οπερατικότητα και την όλη υπόλοιπη Αίσθηση Zack Snyder των αμέσως προηγούμενων DC ταινιών.

Πού θα κινηθούν οι επόμενες; Θα δείξει.

Προς το παρόν, το ‘Suicide Squad’ βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 25 Αυγούστου από την Tanweer.

SQUAD FILES

Will Smith, Joel Kinnaman & Jay Hernandez
Cara Delevingne & Margot Robbie
Jared Leto
Jai Courtney & Karen Fukuhara
Adewale Akkinuoye-Agbaje
David Ayer
Όλο το Squad απαντά: [???]