ΛΙΣΤΕΣ

15 φετινές σειρές τέλειες για να δεις το καλοκαίρι

Άλλη μία σεζόν εκατοντάδων σειρών έφτασε στο τέλος της. Γλυκό καλοκαιράκι. Διαλέξαμε 15 από αυτές που είναι ό,τι πρέπει για τις ζέστες.

Δεν έχει και καμιά αθλητική διοργάνωση φέτος το καλοκαίρι, ένα ‘Game of Thrones’ πόσο μακριά να μας πάει; 7 επεισοδιάκια είναι, ούτε 8ωρο δεν βγάζουμε.

Οπότε πάρε την ευκαιρία του καλοκαιριού για catch-up. Η τηλεόραση πλέον δίνει αμέτρητες επιλογές στη διάρκεια της σεζόν, και φυσικά κανείς δε γίνεται να προλάβει να δει τα πάντα όταν προβάλλονται. Και γιατί να το κάνει άλλωστε. Τώρα που καλοκαίριασε και αράζεις στον καναπέ ή/και στη βεράντα τι θα έβλεπες αν τα είχες δει όλα;

(Εγώ σκοπεύω να δω ‘Miami Vice’ αλλά αυτό είναι θέμα άλλου κειμένου.)

Διαλέξαμε λοιπόν 15 σειρές από τη φετινή σεζόν που ίσως δεν είδες, που είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιράκι.

10 ΝΕΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Το αρχικό concept ήταν να βρούμε 10 ολοκαίνουριες φετινές σειρές, γιατί οι μαραθώνιοι είναι άλλο φρούτο και θα τους δούμε σε άλλο θέμα. *γκουχ* ‘Miami Vice’ *γκουχ* Αυτές πάντως έκαναν όλες πρεμιέρα στη διάρκεια της φετινή σεζόν, από Οκτώβρη μέχρι και την άνοιξη, και αν δεν τις είδες τότε, θα κάτσουν τέλεια για τις ζέστες.

Imposters

Όλο το θέμα γίνεται επειδή συζήταγα με φίλους το ‘Imposters’ και το ‘Crazyhead’, δύο σειρές του φετινού χειμώνα που ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ‘καλοκαιράκι γλυκό’. Εδώ έχουμε απάτες, κομπιναδόρους, πλαστές ταυτότητες, πράκτορες, διπλούς πράκτορες, ανατροπές, και -φυσικά, απαραίτητο, αλλιώς τι τα βλέπουμε όλα- ραγισμένες καρδιές. Γυναίκα παντρεύεται κορόιδα και μετά τους παρατάει έχοντας βουτήξει τα λεφτά τους, οι πρώην συνασπίζονται και ψάχνουν να τη βρουν. Τρελό κέφι, συνεχείς ανατροπές, και δράμα και διασκέδαση. Η τέλεια σειρά για το καλοκαίρι.

info: COSMOTE TV PLUS, 10 επεισόδια

Taboo

H σειρά που έφτιαξε ο Tom Hardy με τον μπαμπά του, διαδραματίζεται στην Αγγλία των αρχών του 19ου αιώνα όταν ο James Delaney επιστρέφει στη χώρα μετά από 12 χρόνια στην Αφρική κι ενώ εθεωρείτο νεκρός. Απολύτως προτεινόμενο για τους φανς των δολοπλοκιών, της όμορφης κινηματογράφησης, του Σπουργιτότατου Jonathan Pryce, της ποιητικής βίας σε συνδυασμό με την αγωνία του να βλέπεις γέρους Άγγλους να διαμοιράζουν κομμάτια γης πάνω από χάρτες ή σε δικαστικές αίθουσες, και -πάνω και πέρα από όλα- της αγνής απόλαυσης του Tom Hardy να γρυλίζει διαμέσου μιας ολόκληρης σειράς.

info: COSMOTE TV PLUS, 8 επεισόδια

Insecure

Από τις αγαπημένες μου σειρές της χρονιάς, σύντομα επιστρέφει για 2η σεζόν, η διασκευή του web series «Awkward Black Girl» της Issa Rae μιλά για τον έρωτα και τη φιλία μιας νεαρής μαύρης κοπέλας στο σήμερα, με μια γλώσσα, ένα look και μια διάθεση που κάνουν μια στάνταρ ιστορία να μοιάζει εντελώς καινούρια. Πίσω από την κάμερα στα μισά επεισόδια είναι η Melina Matsoukas που κάνει θαύματα, μετατρέποντας μια ερωτική δραμεντί σε ένα έργο τέχνης για το σύγχρονο Λος Άντζελες. Όχι αυτό που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε, αλλά το υπόλοιπό, το από πίσω, αυτό με τους ανθρώπους.

info: 8 επεισόδια

Crazyhead 4

Καλά τα αφιερώματα στη ‘Buffy’ για την 20ή επέτειο, αλλά τελικά τίποτα δεν είναι μεγαλύτερο πειστήριο για την επιρροή μιας σειράς από το ότι συνεχίζει να γεννά απογόνους ακόμα και δεκαετίες μετά. Το ‘Crazyhead’ είναι μια από τις καλύτερες post-Buffy σειρές που έχουμε δει εδώ και χρόνια, με αγγλάκια για πρωταγωνιστές, πιο άγριες καταστάσεις, πιο ωραία aesthetics, κρυφούς δαίμονες, φανερούς δαίμονες, οικογένειες στα όρια, και δυο κοπέλες ανάμεσα σε έναν αρχι-κακό και Το Τέλος Του Κόσμου. Από τον δημιουργό του ‘Misfits’. Καταπληκτικό κέφι.

info: Netflix, 6 επεισόδια

Emerald City

Ο Tarsem Singh σκηνοθετεί τον Μάγο του Οζ σα να ήταν κάποιο από τα κινηματογραφικά fever dreams του, με τον Vincent D’Onofrio ως Μάγο. Δεν είναι κι η πιο καλοκουρδισμένη σειρά που έχει υπάρξει αλλά για τους φανς του Tarsem (ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ) είναι must.

info: COSMOTE TV PLUS, 10 επεισόδια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Tarsem μας εξηγεί πώς σκηνοθέτησε ολόκληρο το ‘Emerald City’

Santa Clarita Diet

Drew Barrymore και Timothy Olyphant είναι ζευγάρι μεσιτών με το έξτρα twist ότι η Barrymore γίνεται κανίβαλος. Γιατί όχι. Παντελώς σαχλό αλλά ανάλαφρα διασκεδαστικό οικογενειακό… δεν ξέρω, κανιβαλικό σίτκομ να πω; Ο Olyphant είναι σπουδαίος ως απόλυτη ενσάρκωση ενός dad joke που ήρθε στη ζωή. Μπόνους πόντοι στο Γερμανικό Netflix για αυτή εδώ την καμπάνια, εδώ στην Ελλάδα τίποτα, ούτε ένα σουβλάκι “πίτα δαχτυλάκι απ’όλα” δεν είδαμε.

info: Netflix, 10 επεισόδια

Search Party

Οι δημιουργοί του καρα-indie ‘Fort Tilden’ και ο Michael Showalter του ‘Wet Hot American Summer’ φέρνουν την εθιστική σκοτεινή κωμωδία που ευστοχότατα χαρακτηρίστηκε ‘Antonioni σε hipster κομεντί’. Η Alia Shawkat του ‘Arrested Development’ πετυχαίνει ένα flyer αναζήτησης μιας αγνοούμενης κοπέλας την οποία αναγνωρίζει. Και, κατόπιν, εμμονικά αρχίζει να ψάχνει μπλέκοντας σε επεισόδια παράλογου κωμικού σουρεαλισμού μέχρι σκοτεινής ενδοσκόπησης. Από τα πιο ξεχωριστά πράγματα που είδαμε φέτος.

info: 10 επεισόδια

Timeless

Πλούσιος κατασκευάζει χρονομηχανή που του την κλέβει ο Goran Visnjic του ‘E.R.’ με σκοπό, κάπως ασαφώς, να χαλάσει την Αμερικάνικη ιστορία. Ευτυχώς ο ίδιος σκιώδης πλούσιος είχε έτοιμη μια back-up χρονομηχανή την οποία χρησιμοποιεί μια ομάδα εκτάκτου ανάγκης (αποτελούμενη από μια ιστορικό, έναν στρατιώτη κι έναν εργαζόμενο των εγκαταστάσεων) για να σταματήσει τον Visnjic και να σώσει την Ιστορία. Ταξίδια σε κάθε πιθανό ιστορικό landmark (από τον Β’ Παγκόσμιο μέχρι τη δολοφονία του Λίνκολν),  ανατροπές, δράση, καλό καστ (με μπροστάρισα την φοβερή Abigail Spencer), από τους δημιουργούς του ‘Shield’ και του ‘Supernatural’. Ανάλαφρο κέφι.

info: Netflix, 16 επεισόδια

Sweet/Vicious

Το λάτρεψα ακραία και φυσικά κόπηκε. Έχω την υποψία πως θα χάλαγε μετά ωστόσο οπότε δεν είμαι ΠΟΛΥ στεναχωρημένος. Είναι μια ψιλο-τέλεια σεζόν τηλεόρασης. Βασικά φαντάσου κοπελα vigilante που αντί να δέρνει τον Joker στα σοκάκια της Gotham, σαπίζει στο ξύλο entitled 20χρονους βιαστές κολεγιόπαιδα. Το kickass δίδυμο των Taylor Dearden (κόρη του Bryan Cranston) και Eliza Bennett είναι τα πάντα όλα, και η σειρά καταφέρνει μέσα από ένα δραματικής κόμικ αισθητικής στόρι να προσεγγίσει ακραίες, δύσκολες καταστάσεις και ζητήματα.

info: 10 επεισόδια

Gilmore Girls: A Year in the Life

Ναι, τι, τυπικά καινούρια σειρά είναι. Όχι; Όχι, εντάξει, ξεκάθαρα κλέβω, αφήστε με. Παραμένει τέλειο πράγμα για καλοκαιράκι, κι όχι μόνο επειδή ένα από τα 4 επεισόδια του revival διαδραματίζεται το actual καλοκαίρι και μάλιστα είναι το πιο ‘πάλι πήρα καταλάθος LSD’ επεισόδιο που έχει κάνει ποτέ η σειρά, με ένα trippy θεατρικό να σε κάνει να απορείς αν όντως βιώνεις αυτή τη στιγμή στα αλήθεια ή αν απλά είναι τόση η ζέστη που άρχισες να βλέπεις οράματα.

info: Netflix, 4 επεισόδια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Post-game ανάλυση: 3 συντάκτες συζητούν διεξοδικά την επιστροφή των ‘Gilmore Girls’

ΚΑΙ 5 ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ

Ήθελα αρχικά να βάλω μόνο πρωτοετείς σειρές αλλά σε αυτές τις 5 που επέστρεψαν φέτος με νέα επεισόδια και είναι ΤΕΡΜΑ καλοκαιράκι δε μπορούσα να αντισταθώ.

Crazy Ex-Girlfriend

Δραματικό ρομεντί μιούζικαλ για γυναίκα που παρατάει τη μεγαλοδουλειά της για να πάει σε μια παραλιακή πόλη και να βρει τον πρώην της. Από την κατασκήνωση όταν ήταν παιδάκια. Αν το σκεφτείς και πεις “α, τρελή”, το ίδιο λέει κι η σειρά, αλλά δε στέκεται εκεί, βουτώντας στα τρίσβαθα ενός χαρακτήρα γεμάτου προσωπικά προβλήματα, στα όρια της κατάθλιψης, παραδίδοντας μια ανεξάντλητα έξυπνα, αστεία, και κατάμαυρη σπουδή χαρακτήρα. Γεμάτη με εθιστικά τραγούδια, επειδή μπορεί. Από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων χρόνων.

info: Netflix, 31 επεισόδια

Red Oaks

Σε ένα καλοκαιρινό tennis club πλουσίων, ένας έφηβος εκπαιδευτής τένις ερωτεύεται την καλλιτεχνικά ανήσυχη κόρη του πλούσιου αφεντικού, σε μια σειρά τόσο ‘80s που θα νομίζεις πως βλέπεις μπροστά σου τη Molly Ringwald. Πολυαγαπημένο teen drama σε παραγωγή Steven Soderbergh γυρισμένο από ένα εντυπωσιακό ρόστερ σκηνοθετών που περιλαμβάνει Hal Hartley(!), Amy Heckerling (‘Fast Times at Ridgemont High’), Gregg Araki και David Gordon Green.

info: Amazon Prime, 20 επεισόδια

The Get Down

Τεχνικά όχι 2η σεζόν, αλλά περισσότερο 2ο μέρος, τελοσπάντων όπως και να το πεις λίγη σημασία έχει, η σειρά κόπηκε από το Netflix αλλά αυτή η μουσική σάγκα δια χειρός Baz Luhrmann για τη γένηση της χιπ χοπ και της ντίσκο στην κοινωνικά εν βρασμώ Νέα Υόρκη των ’70s θα παραμένει για πάντα μια δροσερή διέξοδος, χωρίς άγχος για το ‘τι θα γινόταν μετά’.

info: Netflix, 11 επεισόδια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

‘The Get Down’: Η πιο επικολυρική σειρά του καλοκαιριού

Chewing Gum

24χρονη παρθένα αυστηρών θρησκευτικών αρχών νιώθει το αίμα της να βράζει και θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο. Επιθετικότατη αισθητική και άψογη μίξη κωμωδίας και δράματος, σε μια αγγλική σειρά γραμμένη και παιγμένη από την φοβερή Michaela Coel που κέρδισε BAFTA για την ερμηνεία της και έφτασε να φημολογείται μέχρι και για επόμενη Doctor.

info: Netflix, 12 επεισόδια

The Magicians

Ένα από τα καλύτερα άλματα από την 1η σεζόν στη 2η που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση. Το απλά διασκεδαστικό (και κατά τόπους κάπως προβληματικό) teen fantasy δράμα που βλέπαμε πέρσι μετεξελίχθηκε σε μια χορταστική fantasy saga που απλώνει το στόρι της σε διαφορετικούς κόσμους, με μάγους, βασιλιάδες, πανίσχυρους εκδικητικούς θεούς, μια πλειάδα διαφορετικών πλασμάτων και φυλών, μάχες, έρωτες, πολύ δράμα, πολλή αγωνία, και μουσικά νούμερα από πουθενά. Φανταστικά διασκεδαστικό.

info: 26 επεισόδια

Legends of Tomorrow

Και μιλώντας για απογείωση στη 2η σεζόν, αυτό ήταν φέτος το καλύτερο από όλα τα υπερηρωικά shows όλης της τηλεόρασης, με τους Legends να ταξιδεύουν πέρα-δώθε στο χρόνο,  να γράφουν και να σβήνουν, να έρχονται αντιμέτωποι με τις πράξεις και με τους εαυτούς τους, και γενικώς ποτέ να μη μπορείς να είσαι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθεί αυτό που βλέπεις. Μόλις προστέθηκε στο Netflix, πατάς play και αράζεις με μοχίτο.

info: Netflix, 33 επεισόδια

KI ΑΛΛΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ

Να 31 μεγάλες σειρές για να λιώσεις σε μαραθώνιο
Οι 20 καλύτερες σειρές του 2016
10 υποτιμημένες σειρές που πρέπει να ανακαλύψεις
Τα 50 καλύτερα επεισόδια του 2016
Όλες οι σειρές του CW που άρχισαν και τελείωσαν όσο παίζεται το ‘Supernatural’