REVIEWS

Τι έγινε και ξαφνικά μιλάνε όλοι για το ‘The Expanse’;

Η 2η σεζόν της διαστημικής σαπουνόπερας είναι τόσο καλή που μας ανάγκασε να ασχοληθούμε για 2η φορά για πάρτη της.

Έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι μήνες από τότε που γράψαμε για πρώτη φορά για τη -βασισμένη στην bestseller σειρά μυθιστορημάτων δια χειρός του James S.A. Corey (ψευδώνυμο των Daniel Abraham και Ty Franck)- σειρά επιστημονικής φαντασίας που μας μεταφέρει 200 χρόνια στο μέλλον.

Εκεί δηλαδή που (SPOILER) ένας εξωγήινος ιός βάζει σε διαδικασία σύγκρουσης τη Γη (στην οποία κάνουν κουμάντο τα Ηνωμένα Έθνη), τον Άρη (φουλ αποικισμένος, όχι ακόμα terra-μεταμορφωμένος, έντονα στρατιωτικοποιημένος και σε Ψυχρό Πόλεμο με τη μπλε ‘γειτόνισσά’ του) και τους ρέμπελους Belters τιραμόλα (είναι 2 1/2 μέτρα επειδή γεννιούνται και ζουν σε συνθήκες μειωμένης βαρύτητας) που ζουν σε διαστημικούς σταθμούς / αποικίες εξόρυξης ορυκτών στους αστεροειδείς και είναι εσαεί ένα βήμα πριν από την εξέγερση απέναντι στους αποικιοκράτες που τους ‘ρουφάνε’ το μεδούλι.

Ή, όπως την γνωρίζουν οι περισσότεροι, εκείνη τη σειρά όπου ο Thomas Jane, ο πιο γνωστός από τους πρωταγωνιστές, εμφανίζεται ως space detective με trademark ένα ξέμπαρκο πλάγιο τσουλούφι που τον καθιστά πρώτης τάξεως γραφικούλη.

Όλα αυτά αφορούν την πρώτη σεζόν η οποία πολύ γλυκά μας έβαλε στο κλίμα, μας σύστησε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας (τον Steven Strait ως τον πιλότο του μεταγωγικού που καταστρέφεται όταν απαντάει σε ένα μυστηριώδες SOS και το υπόλοιπο πλήρωμα από το οποίο ξεχωρίζει η Dominique Tipper) και κατάφερε να μας ‘ταΐσει’ πολλά πράγματα (πολιτική ίντριγκα, τρομοκρατικές επιθέσεις, πάλη των τάξεων, πως είναι να κάνεις σεξ σε μηδενική βαρύτητα) χωρίς να μας βαρυστομαχιάσει.

Τι άλλαξε, λοιπόν, στη 2η σεζόν, και το The Expanse μεταμορφώθηκε από μια ΟΚ σειρά σε μια σειρά που είναι έγκλημα, αν είσαι φαν της επιστημονικής φαντασίας, να χάσεις;

Εν αρχή ο Thomas Jane κουρεύτηκε, ερωτεύτηκε και ‘αντάλλαξε’ την φεντόρα με μια φορητή πυρηνική συσκευή. Αλλά αυτό, ένα από τα καλύτερα επεισόδια που έχω δει ποτέ, είναι κάτι που είναι κρίμα να στο χαλάσω παραπάνω.

Από εκεί και πέρα απλώς το The Expanse ανέβασε ξαφνικά ταχύτητα στην πλοκή και εκμεταλλεύτηκε πιο αποτελεσματικά την πλούσια πρώτη ύλη που έχει, καθώς και την εμμονική προσήλωση των δημιουργών του στο να είναι επιστημονικά ακριβείς (κάτι που μετατρέπει το διάστημα σε κάτι μη σέξι, αλλά εντελώς αφιλόξενο-αυτό ακριβώς που είναι).

Ξεκινώντας από την γνήσια αγανάκτηση των Belters για το γεγονός ότι τα πάντα στη ζωή τους ορίζονται από τους κατοίκους ενός πλανήτη, της Γης, στον οποίο δεν μπορούν και δεν θέλουν να επιστρέψουν. Και τις hardcore επιλογές που καλούνται να λάβουν, τώρα που (SPOILER) έχουν αποκτήσει τη δύναμη να προκαλέσουν πραγματική ζημιά.

Ενώ, ταυτόχρονα, συνέχισε να είναι αρκούντως multi culti (δεν είναι όλοι λευκοί, ούτε μοιάζουν ως κλώνοι του Jean-Luc Picard), αρκούντως παρακμιακό (τα πάντα δεν είναι καινούργια και γυαλιστερά, η πατίνα του χρόνου φαίνεται) και αρκούντως hi tech (λατρεύω τα terminal τσέπης που έχουν, τα οποία θυμίζουν κινητά και εμφανίζονται ξαφνικά στην παλάμη τους).

Το πιο βασικό είναι, όμως, ότι οι χαρακτήρες, που από μόνοι τους δεν είναι ακριβώς χαρισματικοί, ήρθαν και έδεσαν. Σου βγάζουν μια παρείστικη ατμόσφαιρα. Λες και οι δημιουργοί του, στο κενό ανάμεσα στις δυο σεζόν, κάθισαν, παρακολούθησαν καμία 20αρια φορές το Firefly και κράτησαν προσεκτικά σημειώσεις.

Αν και οι ίδιοι δηλώνουν ως έμπνευσή τους τo πρώτο Alien:

Ο Parker και ο Brett στο Alien είναι βασικά επιστάτες, απλοί μηχανικοί. Δεν έχει σημασία ότι βρίσκονται σε ένα τεράστιο διαστημόπλοιο. Η δουλειά τους είναι να φτιάχνουν τους σωλήνες που χαλάει. Και στο ενδιάμεσο γκρινιάζουν για το μπόνους τους. Εμείς θέλαμε να γράψουμε την ιστορία τέτοιων τύπων.

Όπως και να’χει αυτή τη στιγμή το The Expanse είναι ότι πιο ρεαλιστικό σε sci fi κυκλοφορεί εκεί έξω. Ένα καλογραμμένο έπος με ρεαλιστικούς χαρακτήρες που παλεύουν να την βγάλουν καθαρή ενόψει του (SPOILER) διαγαλαξιακού πόλεμου που έρχεται με βήμα ταχύ.

Πες το και Game of Thrones του διαστήματος, αν δεν φοβάσαι μην σε χαρακτηρίσουν γραφικό/ υπερβολικό/ υπεραισιόδοξο.

*Η 1η σεζόν του ‘Expanse’ streamάρει στο Netflix.

ΚΙ ΑΛΛΑ REVIEWS ΣΕΙΡΩΝ

Το ‘Legion’ δεν είναι οι X-Men των γονιών σου
Τα sitcoms που σίγουρα λατρεύει ο Trump
Billy Bob Thornton σε ευχαριστούμε για το ‘Goliath’
Το ‘Riverdale’ δεν είναι ο Archie που διάβαζες μικρός
Η απρόσμενα επίκαιρη γοητεία του ‘Designated Survivor’
Το ‘Trapped’ είναι η must ισλανδική σειρά που πρέπει να δεις