Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Τα εκλεκτά προϊόντα που βρίσκουμε στην Αθήνα

Ενάντια στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και το επιχειρείν σε μικρή κλίμακα, σε αυτή τη χώρα, γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες. Μία δοκιμή θα σας πείσει.

Αρωματικά βότανα από τα Γρεβενά, μελίχλωρο τυρί από τη Λήμνο, μέλι από την οροσειρά της Ροδόπης, λαχανικά, που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση, από τα Μεσόγεια, βραβευμένο ελαιόλαδο από τη Σητεία. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εξαιρετικά προϊόντα που μπορεί να βρει κάποιος στην Αθήνα, ακόμα κι αν δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τον τόπο παραγωγής του.

Το να ζει κανείς στην πόλη δυσκολεύει αρκετά τη σχέση του με τη φύση και τις εποχές, γεγονός που συχνά μπερδεύει τους καταναλωτές. Βέβαια, οι τακτικές επισκέψεις στις λαϊκές αγορές και στα μικρά, προσωποκεντρικά καταστήματα που λειτουργούν ως μεσάζοντες για αγρότες και κτηνοτρόφους, μπορούν να μειώσουν την άγνοια και τη χιλιομετρική απόσταση.

Δεν είναι όμως μόνο τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας ή τα ψάρια που σοφά αναζητούμε στην κατάλληλη εποχή και με τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας, εκτροφής, αλιείας αλλά και τα δευτερογενή προϊόντα, δηλαδή τα αγαθά που προκύπτουν από τη μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Σκεφτείτε για παράδειγμα το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε στο φαγητό σας, το μείγμα βοτάνων που απολαμβάνετε στο πρωινό σας, ακόμα και τη μαρμελάδα που απλώνετε στο ψωμί σας.

Ενάντια στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και το επιχειρείν σε μικρή κλίμακα, σε αυτή τη χώρα, γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες. Μία δοκιμή θα σας πείσει.

Βιολογικά και με βιοδυναμικές πρακτικές καλλιεργούν στη Δεσκάτη, οι Corphes, με αποτέλεσμα να βγάζουν στην αγορά εκλεκτά μείγματα βοτάνων, τόσο για ζεστά αφεψήματα όσο και κρύο τσάι, έναν φρέσκο χυμό βατόμουρο – ρόδι (μια πραγματική «βόμβα» πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών) και μαρμελάδα βατόμουρο. Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα τους στην κάβα Φαίδων στη Βούλα και την Καλλιθέα, στο Madonna στη Δροσιά και στην Ηπειρώτισσα στη Βούλα.

«Το μέλι της Αρκούδας» είναι το μέλι που συλλέγεται από τη γενναιόδωρη φύση της οροσειράς της Ροδόπης και τα δάση του νησιού της Θάσου και πήρε το όνομά του από το άγριο θηλαστικό που είναι και επίτιμος δοκιμαστής του.  Η συλλογή του μελιού γίνεται από αυτοφυή βλάστηση και σε υψόμετρο από 200-1300 μέτρα.
Μπορείτε να προμηθευτείτε βιολογικό ανθόμελο, πευκόμελο, μέλι δάσους, μέλι δέντρων, μέλι βελανιδιάς και άλλα είδη βιολογικού μελιού, κάνοντας την παραγγελία σας διαδικτυακά.

Η αγάπη της για τη γη της Χίου, η επιθυμία της για την προστασία της φύσης και των φυτών και η ανάγκη να δημιουργήσει στον τόπο της και να εργαστεί σε αυτόν, ώθησε την Αργυρώ Κουτσουράδη να ιδρύσει τη Myrovolos Organics.

Με όνομα εμπνευσμένο από τις άφθονες και μαγευτικές μυρωδιές της γης της Χίου η παραγωγός αρωματικών φυτών ίδρυσε την οικοτεχνία τον Οκτώβριο του 2015 στο Χαλκειό, ένα χωριό 7 χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού στην περιοχή Καμποχώρων Χίου. Η καλλιέργεια είναι βιολογική, ενώ η αποξήρανση των φυτών, το κοσκίνισμα τους και η τυποποίηση τους, γίνεται με παραδοσιακό και φυσικό τρόπο.

Το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης Chrisopigi, από τη Σητεία, έχει βραβευτεί πολλάκις, με αποκορύφωμα το 2012 όταν ξεχώρισε ανάμεσα σε 553 από όλο τον κόσμο, στην κατηγορία κορωνέικη, σε διαγωνισμό στη Νέα Υόρκη. Το βρίσκετε, μαζί με επιλεγμένα κρητικά καλούδια, στο Chrisopigi Deli στο κέντρο της Αθήνας (Στοά Μπολάνη).

Στα ράφια του κρητικού παντοπωλείου φιγουράρουν επίσης σιρόπι χαρουπιού και άλειμμα, από τον Γιάννη Κοπανάκη στη Σητεία, βιολογικά βότανα από την Creta Votanica, κρασιά από το Αμπελουργείν και τη Μονή Τοπλού, και σάλτσες ντομάτας από την Creta Mama.

Το βιολογικό ταχίνι ψυχρής έκθλιψης είναι ανάμεσα στις ελληνικές σπιτικές υπετροφές που παράγει η ΣΑΜΥΘΟΣ, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στα Βρυσικά Έβρου.

Ποικιλία Έβρου είναι και η πρώτη ύλη, το σουσάμι, που παράγεται μόνο στα ορεινά, βιολογικά, ιδιόκτητα αγροκτήματα της ΣΑΜΥΘΟΣ, το σύνολο των οποίων είναι εντός περιοχής του Δικτύου Natura, ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Περιοχών οι οποίες φιλοξενούν πολύτιμη και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Με έδρα την Κερατέα, το Symbiosis Fermented Foods είναι τοποθετημένο σε μία περιοχή με έντονη αγροτική δραστηριότητα. Αυτό δίνει το προβάδισμα στους ιδρυτές του να γνωρίζουν τους μικρούς παραγωγούς δια ζώσης, να ελέγχουν τα προϊόντα που προμηθεύονται και να κινούνται πάντα εποχικά, μειώνοντας τις αποστάσεις μεταξύ χωραφιού και εργαστηρίου.

Εκτός του ότι χρησιμοποιούν αποκλειστικά νωπά λαχανικά εποχής, αναζητούν και τις καλύτερες πρώτες ύλες σε όλη την Ελλάδα, καθώς όλα γίνονται από την αρχή.

Προμηθεύονται γαρίδες Ευβοϊκού για να τις αποξηράνουν και να φτιάξουν τις νιφάδες που χρησιμοποιούν στο kimchi, βιολογικό σουσάμι από την οικοτεχνία Σάμυθος στον Έβρο και μπούκοβο από την Αλμωπία και ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι από το Μεσολόγγι.

Η μικρή ελεγχόμενη παραγωγή του Symbiosis περιλαμβάνει kimchi σε διαφορετικές εκδοχές, από το classic μέχρι το gold με κουρκουμά, διάφορα είδη sauerkraut, πίκλες, fermented hot sauce και μουστάρδα.

Από φύλλο γιουφκά για να φτιάξετε τις δικές σας πίτες, μέχρι κλασικά αλλαντικά με ονομασία προέλευσης, όπως γαλοπούλα ψητή, σαλάμι και παστράμι μοσχαρίσιο από τη Δράμα, μορταδέλα του Αλεξανδρή, μπορείτε να προμηθευτείτε από τις Πεντανόστιμες, το νέο εγχείρημα στο Μοναστηράκι, που φέρει την υπογραφή από τα Καραμανλίδικα του Φάνη.

Δεν λείπουν φυσικά και τυριά που δύσκολα συναντάμε στην αγορά, όπως η πυθαρίσια γραβιέρα Σκύρου που ωριμάζει κάτω από το έδαφος ή το μεριαρένο Κάσου, ένα τυρί που έχει κρυστάλλωση σαν παρμεζάνα αλλά φτιάχνεται από μικρές καζανιές πρόβειου γάλακτος από το πρωινό άρμεγμα και ωριμάζει για 12 με 14 μήνες.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.