© Shutterstock
ΤΑΞΙΔΙ

4 μέρη για φαγητό που αξίζει να επισκεφθείς στην Τήνο

Μία νέα άφιξη στη Χώρα για τεκίλα και tacos και η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας στην όμορφη Κώμη.

Η Τήνος είναι τα χωριά της και το καθένα από αυτά έχει τη δική του ομορφιά και καλά κρυμμένα μυστικά. Σε ένα νησί που όποιος πηγαίνει έχει σίγουρα τα δικά του αγαπημένα, με τα tips να πηγαινοέρχονται στα μηνύματα, πάντα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψεις.

Στην Τήνο θα επιστρέφω πάντα στα Υστέρνια για τη θέα που σου κόβει την ανάσα (ο πρώτος καφές της ημέρας στο Έξω Μεριά), στον Πύργο για τη γραφικότητά του (ή για ένα μπουκάλι X-Bourgo στο Αθμάρ) και στο Βώλακα για τους ηλικιωμένους τεχνίτες που σου γνέφουν να θαυμάσεις τα καλάθια τους (φεύγοντας να αγοράσεις κάππαρη).

Γαλακτομπούρεκο κάτω από τον πλάτανο στον Πύργο.

Όμως φέτος, αγάπησα την Κώμη, αυτό το τόσο καλαίσθητο χωριό με τα ολόλευκα σπίτια, τις προσεγμένες αυλές και τα λουλούδια και τον Τριαντάρο με την εκπληκτική του θέα που σφύζει από ζωή.

Αν φέτος, λοιπόν, η Τήνος και το καλό φαγητό είναι στο πρόγραμμα, έχεις (ακόμα) τέσσερα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς.

Για brunch στην Komissa

Μία παρέα φίλων αγάπησε το όμορφο χωριό της Κόμης και αποφάσισε να δοκιμαστεί στην εστίαση. Η Komissa είναι ένα καλοφτιαγμένο μαγαζί που λειτουργεί άτυπα σε τρία επίπεδα – από τη μία τα τραπεζάκια στην πλατεία του χωριού για καφέ και από την άλλη η πίσω αυλή, που χωρίζεται νοητά για φαγητό και ποτό.

Στην κουζίνα βρίσκεται ο Στέφανος Χίλας (πολλοί θα τον αναγνωρίσουν από τη συμμετοχή του στο MasterChef), ο οποίος προτείνει μία μίνιμαλ all day κουζίνα. Στον κατάλογο του brunch ξεχωρίζει το Αβοκάντο on Toast, μία δροσιστική επιλογή για vegan και μη, οι αυγόφετες με τυρί κρέμα και φρέσκα φρούτα του νησιού και το Grilled Cheese Toast, μία διαφορετική εκδοχή του κλασικού αμερικάνικου, με τοπικά τυριά σε χωριάτικο ψωμί.

Πλατεία Κώμης, Τήνος

Για μεζεδάκια στο Τριανταράκι

Τηνιακή ποικιλία στο Τριανταράκι.
Τηνιακή ποικιλία στο Τριανταράκι.

Αξίζει να επισκεφτείς το γραφικό χωριό Τριαντάρο, και τα Δυο Χωριά που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, και η βόλτα σου να καταλήξει στο Τριανταράκι.

Η κουζίνα εμπνέεται από αυτή του νησιού, χωρίς να λείπουν όμως οι πιο μοντέρνες προσθήκες. Η τηνιακή ποικιλία θα σε βάλει κατευθείαν στο κλίμα, με τυριά όπως βολάκι και κοπανιστή, λούζα, κάππαρη και ελιές, και στο ψυγείο έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλές μικροζυθοποιίες και γενικά ελληνικές ετικέτες σε μπύρα.

Πιάτα όπως ρεβίθια, σουτζουκάκια (σερβίρονται με μία δροσερή σάλτσα ντομάτας πάνω σε τραγανή πίτα) και σαρδέλες ενδείκνυνται για μεσημεριανούς μεζέδες.

Για τεκίλα και tacos στο Santiago

Cocktail στο Santiago.
Cocktail στο Santiago.

Ελλάδα και Μεξικό συναντιούνται στην Τήνο, σε έναν χώρο άψογης αισθητικής που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά στο νησί και φέρει την υπογραφή της ομάδας του Lost. Το Santiago αγαπάει την τεκίλα και τα tacos –ένας άψογος συνδυασμός για τα καλοκαιρινά βράδια– και προτείνει το τέλειο pairing μεταξύ φαγητού και booze.

Η λογική είναι πιάτα στη μέση, με τέσσερις επιλογές σε tacos (pulled pork, ψητό κοτόπουλο, ταρτάρ φρέσκου τόνου και εσάνς τηνιακής κουζίνας με γαρίδα και κοπανιστή), πιάτα με ωμά (σεβίτσε τόνου και ταρτάρ γαρίδας) και δύο side επιλογές – street corn και γουακαμόλε με νάτσος.

Στον κατάλογο των ποτών, οι επιλογές σε τεκίλα και mezcal έρχονται σε σφηνάκι, ποτήρι και μπουκάλι, ενώ δεν λείπουν και τα cocktails που έχουν σαν βάση τους –τι άλλο;- την τεκίλα (Herradura Reposado και Plata).

Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Τήνος

Για φαγητό στη Σβούρα

Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα στη Σβούρα.
Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα στη Σβούρα.

Από το Κουκάκι στην Τήνο, η Σβούρα διανύει φέτος την τέταρτη χρονιά της στην Κώμη. Μετά από τις βουτιές στην Κολυμπήθρα (η παραλία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό), τα τραπέζια κάτω από τον τεράστιο πλάτανο σε αποζημιώνουν.

Φέτος, την κουζίνα έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Στέρπας (υπογράφει και το μενού στο μαγαζί της Αθήνας), ο οποίος αναδεικνύει την τοπική κουζίνα μέσα από απλά αλλά νόστιμα και καλοστημένα πιάτα. Το μενού διαφοροποιείται ανάλογα με τον μήνα (δοκιμάσαμε τον Ιούλιο και μας άρεσε πολύ) αλλά και με τη διαθεσιμότητα στην αγορά. Έτσι, τα πιάτα ημέρας μπορεί να περιλαμβάνουν ψάρι ή κρέας ανάλογα με το τι βρίσκει ο chef και τα λαχανικά να αλλάζουν βάσει εποχικότητας.

Αγκινάρα Κώμης στη Σβούρα.
Αγκινάρα Κώμης στη Σβούρα.

Γίγαντες τηγανητοί, αγκινάρα Κώμης με μαραθόριζα και κοπανιστή Τήνου, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, φάβα με άρωμα τρούφας, μοσχαράκι (που λιώνει στο στόμα) με μελιτζάνα πουρέ και αρνάκι με πατάτες είναι πιάτα πεντανόστιμα και καλομαγειρεμένα.

Το ψωμί είναι χειροποίητο, οι πατάτες και κολοκυθάκια φρεσκότατα, όπως επίσης και οι σαλάτες που συνδυάζονται με εποχικά φρούτα και καρπούς.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στα γλυκά, με επιλογές όπως τάρτα σοκολάτας και καραμέλα (με ελαφριά σύνθεση, ιδανική για κλείσιμο), σβίγγοι με κρέμα ελληνικού καφέ και κάρδαμο και γαλατόπιτα με καραμέλα ροδάκινο.

Πλατεία Κώμης, Τήνος