iStock
ΓΕΥΣΗ

Πώς θα ανοίξεις εύκολα ένα σφιχτό βάζο

Όταν η δύναμή σου αποτυγχάνει, δοκίμασε τους παρακάτω τρόπους.

Σου έχει τύχει ποτέ να έχεις όρεξη για πίκλες, γλυκό του κουταλιού ή να θέλεις να χρησιμοποιήσεις μία σάλτσα ντομάτας αλλά το γυάλινο βάζο να μην ανοίγει όσο κι αν προσπαθείς;

Όταν η δύναμή σου αποτυγχάνει, δοκίμασε τους παρακάτω τρόπους.

Άλλαξε λαβή

Συχνά, το μόνο που χρειάζεται είναι να βελτιώσεις τη λαβή σου στο καπάκι του βάζου. Μια χαλαρή λαβή μπορεί να οφείλεται στο ότι το καπάκι είναι υγρό ή απλά γυαλιστερό και ολισθηρό.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντικείμενα όπως μία στεγνή πετσέτα πιάτων, πλαστική μεμβράνη ή ένα κομμάτι σιλικόνης (που συχνά βρίσκεται στις κουζίνες ως μία βάση ανθεκτική στη θερμότητα). Τοποθέτησε το βοηθητικό αντικείμενο πάνω από το καπάκι του βάζου και στρίψε όπως κάνεις συνήθως για να το ανοίξεις. Μπορείς επίσης να βελτιώσεις τη λαβή σου φορώντας λαστιχένια γάντια.

Χτύπα το καπάκι

Πάρε ένα ξύλινο κουτάλι ή ένα μαχαίρι βουτύρου και χτύπησε μερικές φορές δυνατά το καπάκι με τη λαβή. Μετά το χτύπημα, προσπάθησε να ανοίξεις ξανά το βάζο. Ίσως, χρειαστεί να επαναλάβεις το χτύπημα μερικές φορές για να ανοίξει το καπάκι.

Προσπάθησε να το ξεκολλήσεις

Αυτό θέλει αρκετή προσοχή καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προσεκτικά την άκρη ενός μαχαιριού βουτύρου ή ακόμα και ενός κατσαβιδιού με επίπεδη κεφαλή ως εργαλείο για να το ξεκολλήσεις.

Εισήγαγε την άκρη του αντικειμένου που έχεις επιλέξει κάτω από το χείλος του καπακιού του βάζου και σήκωσέ το. (Κράτησέ το μακριά από το πρόσωπό σου ενώ το δοκιμάζεις). Μετακίνησέ το γύρω από το χείλος, εισάγοντας την άκρη και ασκώντας πίεση μέχρι να ακούσεις ένα μικρό θόρυβο. Μόλις συμβεί αυτό, θα μπορείς να ανοίξεις εύκολα το σφιχτό βάζο.

Βάζο Ella Olsson/Unsplash

Κάνε το ανάποδο χτύπημα

Ένας άλλος τρόπος για να ανοίξεις ένα βάζο είναι να το κρατήσεις με το δυνατό σου χέρι και να το γείρεις περίπου 45 μοίρες με το καπάκι προς τα κάτω. Με το κέντρο της παλάμης σου, χτύπησέ το με δύναμη αλλά όχι πολύ σκληρά. Στόχος είναι το να αυξήσεις την πίεση κοντά στο καπάκι για να σπάσει τη σφραγίδα. Θα ακούσεις ένα μικρό θόρυβο που υποδηλώνει ότι η σφραγίδα έχει σπάσει και το βάζο μπορεί να ανοιχτεί.

Δοκίμασε τη ζέστη

Η εφαρμογή θερμότητας στο καπάκι θα βοηθήσει σε μία ελαφριά διαστολή ώστε να ξεκολλήσει. Οι μέθοδοι θέρμανσης περιλαμβάνουν το να βάλεις το καπάκι κάτω από ζεστό νερό ή να βάλεις το βάζο, με το καπάκι πρώτα, σε ένα μπολ με ζεστό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα πιστολάκι μαλλιών. Χρησιμοποίησε μία πετσέτα για να πιάσεις το ζεστό καπάκι και να το ανοίξεις.

Αγόρασε ένα ειδικό εργαλείο

Αν αντιμετωπίζεις συχνά προβλήματα με το άνοιγμα βάζων, είτε είναι δύσκολα είτε όχι, ή αν απλά σου αρέσουν τα gadget για την κουζίνα, αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για εσένα.

Τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης διαθέτουν πολλά εργαλεία για το άνοιγμα βάζων που σου παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση και κάνουν το άνοιγμα ενός σφιχτού βάζου παιχνιδάκι. Και ναι, υπάρχουν και ηλεκτρικά εργαλεία για όσους περνούν χρόνο στην κουζίνα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.