
Πού πίνουμε κρασί το φθινόπωρο: 6 wine bars για να ξεκινήσει σωστά η σεζόν
Από καινούργιες αφίξεις μέχρι διαχρονικά στέκια, αυτά τα wine bars αξίζουν τη θέση τους στα φθινοπωρινά σου βράδια.
- 20 ΣΕΠ 2025
Υπάρχει κάτι στο κρασί που ταιριάζει ιδανικά με το φθινόπωρο. Ίσως είναι η υγρασία, ίσως είναι ο καιρός που αρχίζει να δροσίζει, ίσως η ανάγκη να καθίσεις μέσα, αλλά όχι σπίτι. Το φθινόπωρο στην Αθήνα έχει κάτι μοναδικό.
Μπορείς όλες τις ώρες της μέρας να κάνεις βόλτες στις γειτονιές της πόλης, να δοκιμάζεις διαφορετικά wine bars και φυσικά διαφορετικές ετικέτες. Μαζέψαμε, λοιπόν, τέσσερα φρέσκα wine bars που άνοιξαν πρόσφατα, μαζί με δύο σταθερές αξίες που εξακολουθούν να κρατούν ψηλά το ποτήρι του αθηναϊκού wine culture.
Terroirist Athens
Το αδερφάκι του Terroirist στο Χαλάνδρι κατεβήκε στο Παγκράτι αλλά δεν επαναλαμβάνει τον εαυτό του. Βρίσκεται στην Εμπεδοκλέους και μιλάει τη γλώσσα της πόλης: urban, παρεΐστικο, με walk-in κελάρι, χαμηλό φωτισμό και vibe που σε κάνει να περνάς καλά.
Περίπου 120 ετικέτες (με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα), 20 σε ποτήρι κάθε μέρα, και το εβδομαδιαίο “News of the Week” για τους ανήσυχους οινόφιλους. Η κουζίνα; Φουλ comfort, με τεχνική και δημιουργικότητα.
Πρέπει να δοκιμάσεις το vitello tonnato ή το deep-fried κουνουπίδι με gochujang. Κι αν ψάχνεις ένα wine bar που ξέρει τον τρόπο να σε κάνει να χαλαρώνεις αλλά και ξέρει και από καλό κρασί τότε αυτό είναι το μέρος σου. Πίνεις, μαθαίνεις, μοιράζεσαι.
TERROIRIST ATHENS
- Εμπεδοκλέους 28-30,Παγκράτι
- 21 6808 9368
Felicita
Μπορεί να έγινε γνωστό για το negroni του, αλλά όσοι ξέρουν, πηγαίνουν στο Felicita (και) για το κρασί. Στο ήσυχο στενό της Μεγάλου Βασιλείου, το ατμοσφαιρικό aperitivo bar του Ρουφ έχει στήσει μια λίστα ετικετών που σέβεται το ποτήρι σου. Επιλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και κορυφαίες φιάλες από Ιταλία και Γαλλία συνθέτουν ένα μενού με ξεκάθαρη άποψη.
Οι επιλογές εναλλάσσονται συχνά, πάντα με διάθεση για πειραματισμό και μικρές ανακαλύψεις, ιδανικά πλαισιωμένες από cicchetti και ωραίες μουσικές. Αν θες pairing, εδώ ξέρουν να το κάνουν σωστά. Μεσογειακά πιάτα, comfort υφές, νόστιμο αποτέλεσμα, με το κρασί σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
FELICITA
- Μεγάλου Βασιλείου 40, Ρουφ
- 2110015858
ΚέΔρος
Εκεί που κάποτε υπήρχε ένα παλιό παπουτσάδικο, τώρα σερβίρουν Κυδωνίτσα. Ο ΚέΔρος είναι μία από τις πιο πρόσφατες άφιξεις της Κυψέλης. Street art πρόσοψη από τον Soteur, αστικός ρομαντισμός στον εσωτερικό χώρο και μια κάβα αφιερωμένη στον ελληνικό αμπελώνα: 120 ετικέτες αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς, με συχνές ανανεώσεις, λογικές τιμές (από 5€ το ποτήρι), και διάθεση για να συστηθούν στο κοινό σπάνιες ποικιλίες που δεν βρίσκεις παντού.
Το προσωπικό ξέρει, εξηγεί, και προτείνει χωρίς ίχνος επιτήδευσης. Τα κρασιά συνοδεύονται από λιτό, εποχιακό μενού: χουρμάδες με γραβιέρα και προσούτο, μπρουσκέτες με τοματίνια και κάπαρη, ή εκείνες οι ξύλινες πλατέλες με τυριά από Λήμνο, Σίφνο και Κοζάνη. Ο ΚέΔρος είναι το wine bar που έλειπε από την Κυψέλη και για αυτό είναι ήδη τόσο αγαπητός.
ΚΕΔΡΟΣ
- Κεφαλληνίας & Δροσοπούλου, Κυψέλη
- 6946299475
Ζιράφ
Στη γωνία Καλλιδρομίου και Μαυρομιχάλη, το Ζιράφ ανοίγει τις πόρτες του σαν ένα wine bar με βαθιά γνώση και ξεχωριστή αισθητική. Το afro urban design φτιάχνει το σκηνικό, αλλά ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το κρασί.
Με 135 ετικέτες από 17 χώρες και πάνω από 80 ποικιλίες, όλες διαθέσιμες και σε ποτήρι (!), η λίστα του Βασίλη Παπαδόπουλου δεν είναι απλώς για να υπάρχει αλλά για να μας διδάξει.
Ένα ταξίδι στον παγκόσμιο αμπελώνα που απευθύνεται τόσο σε μυημένους όσο και σε περίεργους εξερευνητές. Η κουζίνα του Παναγιώτη Βασιλάτου δένει το concept με μεσογειακή λογική και street ύφος: ριζότο-κεφτεδάκια, tacos με μοσχαράκι, hot dog σε ψωμάκι lobster, όλα στο family style που σε κρατά στο τραπέζι. Μπορεί να μετρά μόλις λίγες ημέρες λειτουργίας αλλά είμαι σίγουρος ότι θα μας κάνει να νιώθουμε σαν να ήταν πάντα εκεί.
ΖΙΡΑΦ
- Καλλιδρομίου 17 & Μαυρομιχάλη, Εξάρχεια
- 2103605349
Φăoς
Διανύει μόλις μερικούς μήνες ζωής και δείχνει σαν να βρισκόταν εκεί καιρό. Το Φăoς ήρθε στην πλατεία Βαρνάβα για να φωτίσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την σκηνή του κρασιού στο Παγκράτι. Ολόλευκο, καθαρό, ανάλαφρο, με φωτεινές πινελιές στην αισθητική αλλά και στο ποτήρι.
Η οινική του λίστα είναι ένα tribute στον ελληνικό αμπελώνα: όχι μόνο σε επίπεδο παραγωγών, αλλά και ποικιλιών. Ξεκάθαρη άποψη, μηδενική φλυαρία, μόνο ελληνικά σταφύλια, δοσμένα με φροντίδα και γνώση. Το Φăoς τιμά το κρασί ως βασικό πρωταγωνιστή, χωρίς να ξεχνά τα σημαντικά: μια σωστή μπάρα, κλασικά κοκτέιλ για παρέες με διαφορετικά γούστα, και comfort bites από τον Γιάννη Οικονόμου, που φέρνει αλλαντικά και τυριά μέχρι κι από τη Νάξο. Είναι all-day, είναι easy-going, είναι από τα wine bars που θες να γίνει το στέκι σου.
LOU
Στο στοίχημα του καλού κρασιού και της άνετης ατμόσφαιρας, το Lou κερδίζει με άνεση. Στεγάζεται στην ήσυχη, αλλά στρατηγική, Χαβρίου, ανάμεσα σε Κολοκοτρώνη και Πραξιτέλους στην καρδιά της πόλης.
Είναι μικρό, ζεστό, με διακόσμηση που σε καλεί να καθίσεις και να μείνεις: φωτισμός απαλός, μουσική που παίζει σαν χαλί, τραπέζια για δύο ή τεσσερις που θέλουν ποτό και κουβέντα.
Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην μιλήσουμε για τη λίστα κρασιών: φυσικά κρασιά, επιλογές από ελληνικούς αμπελώνες, πολλές φορές ήπιας παρέμβασης. Αν θες ποτήρι κρασί μετά τη δουλειά ή μια ήσυχη βραδιά, το Lou είναι από τις επιλογές που σε κάνουν να θες να επιστρέψεις ξανά.
LOU
- Χαβρίου 1, Αθήνα.
- 6948337563
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.