iStock
ΚΑΦΕΣ

Το λεξικό του εσπρέσο για να ξέρεις πάντα τι παραγγέλνεις

Από τον Con Panna, μέχρι τον Shakerato. Εσπρέσο δεν είναι μόνο ο freddo και ο cappuccino. 

Εσπρέσο ή espresso. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα esprimere, του οποίου είναι παθητική μετοχή και σημαίνει αφαιρώ υπό πίεση. Πρόκειται εξάλλου για έναν πολύ δυνατό καφέ με έντονο άρωμα το οποίο αποκτάται με διήθηση υπό μεγάλη πίεση, δηλαδή κάνοντας να περάσει γρήγορα ζεστό νερό κάτω από μια πίεση εννέα (9) μπαρ (ενδεδειγμένη βέλτιστη πίεση απόσταξης σε μανόμετρα επαγγελματικών μηχανών εσπρέσο) μέσω του ψιλοκομμένου και ψιλοκαβουρδισμένου καφέ.

Τόπος καταγωγής του εσπρέσο είναι το Τορίνο και πατέρας του, ο Angelo Moriondo, ο οποίος εφηύρε την πρώτη μηχανή για την παραγωγή του το 1884.

Κι επειδή πλέον στις μέρες μας, εσπρέσο δεν είναι μόνο το κλασικό εσπρεσάκι, ακολουθούν κάποια από τα διάφορα και διαφορετικά είδη του δημοφιλούς καφέ.

Affogato

Δεδομένου ότι affogato στα ελληνικά σημαίνει πνιγμένος, ο affogato espresso είναι μία μονή δόση εσπρέσο μέσα στην οποία «πνίγεται» μία μπάλα παγωτό βανίλια.

kimia kazemi/Unsplash

Americano

Για τους λάτρεις του καφέ φίλτρο, ο Americano είναι ο ιδανικός εσπρέσο. Ουσιαστικά, είναι ένας νερωμένος εσπρέσο, που παρασκευάζεται συνήθως με 1/3 εσπρέσο -προστίθεται πρώτη στην κούπα- και 2/3 ζεστό νερό.

Cappuccino

Ο πιο δημοφιλής εσπρέσο με γάλα, ο cappuccino με το αφρόγαλα που πασπαλίζεται με κανέλα ή κακάο, έλκει την ονομασία του από το ομώνυμο τάγμα Ιταλών μοναχών.

Con Panna

Είναι ένας καφές εσπρέσο με μία κουταλιά σαντιγί ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος στην επιφάνειά του.

nadia valko/Unsplash

Decaf

Ο ντεκαφεϊνέ εσπρέσο είναι ό,τι λέει το όνομά του: είναι ένας εσπρέσο χωρίς καφεϊνη, που πίνεται με την ίδια ευκολία κάθε ώρα της ημέρας. 

Doppio

Θέλεις διπλό εσπρέσο; Δηλαδή δύο δόσεις καφέ; Ε τότε, παραγγέλνεις, doppio. 

Flat White

Διπλή δόση εσπρέσο με γάλα, το οποίο εν αντιθέσει με το cappuccino αναμειγνύεται εξαρχής με τον καφέ. Πίνεται σε κρύα και σε ζεστή εκδοχή.

daniel yubi/Unsplash

Freddo Espresso & Cappuccino

Όλοι γνωρίζουμε και τις δύο εκδοχές του παγωμένου εσπρέσο, που χτυπιέται στη φραπεδέρια μαζί με παγάκια.

Latte

Είναι σαν το cappuccino, αλλά αντί για αφρόγαλα στην επιφάνεια, έχει κρέμα γάλακτος.

Lungo

Στα ελληνικά σημαίνει μακρύς, μεγάλος σε μήκος. Στον συγκεκριμένο εσπρέσο δηλαδή, έχουμε αφήσει να τρέξει πιο πολύ νερό μέσω του φίλτρου της μηχανής. Το πιο πολύ μεταφράζεται περίπου σε ⅓ νερού περισσότερο από τον κλασικό, μονό εσπρέσο.

Macchiato

Δεν είναι ο κλασικός εσπρέσο, δεν είναι ούτε ο cappuccino. Είναι κάτι ανάμεσα στους δυο: είναι ένας μονός εσπρέσο με μία λεπτή στρώση, μία λεπτή κουταλιά αφρόγαλα στην επιφάνεια.

Mocha

Μόκα στα ελληνικά. Δημιουργείται όταν ενώσεις τη ζεστή σοκολάτα με το cappuccino.

Zoe/Unsplash

Ristretto

Η ελληνική μετάφραση είναι «περιορισμένος». Συνεπώς, ο ristretto φτιάχνεται με την ίδια δόση μονού καφέ, όπως ο κλασικός espresso, αλλά με τη μισή δόση ζεστού νερού.

Shakerato

Είναι ένα freddo espresso με την εξής διαφορά: ότι χτυπιέται στο σέικερ με παγάκια και σερβίρεται στο ποτήρι του Martini cocktail.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.