Alamy/Visualhellas.gr
ΓΕΥΣΗ

Το CUE στο Άμστερνταμ και ο σεφ Γιώργος Κατάρας απέκτησαν αστέρι Michelin

Ο Έλληνας σεφ υπογράφει μια κουζίνα που ενώνει τη φωτιά, τη ζύμωση και τη φινέτσα.

Μια σπουδαία διάκριση ήρθε για τον Έλληνα σεφ Γιώργο Κατάρα, καθώς το εστιατόριο CUE στο Άμστερνταμ, όπου είναι επικεφαλής, απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin. Ο Κατάρας έχει αναπτύξει ένα προσωπικό, αναγνωρίσιμο ύφος που παντρεύει τις καπνιστές νότες της φωτιάς και του barbecue με τα ζωηρά αρώματα των ζυμώσεων και τη διακριτική κομψότητα της σκανδιναβικής σχολής. Με μόλις τρία ή τέσσερα στοιχεία σε κάθε πιάτο, καταφέρνει να δημιουργεί απρόσμενους συνδυασμούς και εκφραστική ισορροπία.

Ανάμεσα στις δημιουργίες του ξεχωρίζουν, όπως αναφέρει ο Οδηγός Michelin, είναι το barbecued dry-aged λαβράκι με σκόνη πιπεριού σετσουάν, ξύσμα περγαμόντου και σάλτσα από σπαράγγια και κόκαλα ψαριού σε ζύμωση, αλλά και ο εκπληκτικός συνδυασμός καπνιστού μπρόκολου με αντσούγιες, κάπαρη, κρεμμύδι που έχει υποστεί ζύμωση και φρέσκα φύλλα, που αναδεικνύει τη δύναμη της απλότητας χωρίς την ανάγκη «πολυτελών» υλικών.

Το CUE προσφέρει δύο εκδοχές μενού degustation, σύντομη ή εκτεταμένη, οι οποίες συνοδεύονται από εξαιρετικά wine pairings, επιμελημένα από σομελιέ με αγάπη για τα φυσικά κρασιά.

Η αισθητική του χώρου, με vintage χαρακτήρα, επεκτείνεται μέχρι το listening bar στο κελάρι, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα κοκτέιλ και μικρά πιάτα, υπό τους ήχους του DJ. Όπως αναφέρουν πολλοί, το CUE δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο, αλλά ένα φεστιβάλ γεύσεων, ήχου και ατμόσφαιρας.

«Τι στιγμή! Ακόμα μοιάζει λίγο απίστευτο – μια τεράστια τιμή και κάτι για το οποίο είμαστε απίστευτα περήφανοι. Αυτό το αστέρι είναι η αντανάκλαση όλων όσοι στάθηκαν δίπλα στο CUE από την πρώτη μέρα: της ομάδας μας, των φίλων μας στην Lindenhoff Farm και όλων των συνεργατών που μας φέρνουν τα ομορφότερα δώρα της φύσης στην πιο αγνή τους μορφή. Είμαστε πραγματικά τυχεροί που δουλεύουμε με τέτοιους ανθρώπους. Και φυσικά, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε κάθε επισκέπτη που ήρθε να φάει, να πιει και να ακούσει μαζί μας. Αυτή η αναγνώριση είναι δική σας. Ξεκινήσαμε το CUE με μια απλή ιδέα: να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου το καλό φαγητό, ο ήχος και οι άνθρωποι συνδέονται. Το να βλέπουμε αυτό το πάθος να αναγνωρίζεται από τον Οδηγό Michelin σημαίνει τα πάντα για εμάς», ανέφερε η ομάδα του εστιατορίου στο Instagram.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Oneman.gr, ο Γιώργος Κατάρας είχε μιλήσει για τη φιλοσοφία του γύρω από το craftsmanship και τη δημιουργικότητα σε μια εποχή μαζικής παραγωγής: «Υποστηρίζω τα πιστεύω μου και ακολουθώ αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω. Το craftsmanship είναι μια φιλοσοφία που πιστεύω πως πρέπει να υποστηριχθεί. Θα ήθελα να κρατήσω αυτή την πλευρά του dining και της μαγειρικής – ό,τι έχει δηλαδή το στοιχείο της διασκέδασης, μια καλή ατμόσφαιρα, προσεγμένη μουσική και craftsmanship. Δηλαδή, τρως φαγητό από μια ομάδα που δουλεύει καθημερινά πυρετωδώς για να το πετύχει».

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.