
Οι πιο παράλογες συμβουλές για την υγεία που έχουν εμφανιστεί στο TikTok
Από την κατανάλωση ωμών αυγών έως την πλήρη αποφυγή των λαχανικών, κυκλοφορούν διάφορες «συμβουλές» για την υγεία στα κοινωνικά μας δίκτυα.
- 17 ΟΚΤ 2025
Μπορεί στο διαδίκτυο να βρίσκεις ό,τι θέλεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίδονται περισσότερες επικίνδυνες πληροφορίες από ποτέ και μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι – ή ποιον – να πιστέψεις.
Φαίνεται ότι υπάρχουν ατελείωτοι influencers και «ειδικοί» που σε βομβαρδίζουν με πληροφορίες ή προσπαθούν να σου πουλήσουν τα τελευταία τους συμπληρώματα διατροφής.
Σήμερα, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας λογαριασμός για να αρχίσεις να δημοσιεύεις «συμβουλές» για την υγεία στο TikTok ή στο Instagram, και πολλοί αυτοαποκαλούμενοι ειδικοί κάνουν ακριβώς αυτό. Στην πραγματικότητα, μια γρήγορη αναζήτηση του όρου «συμβουλές για την υγεία» στο TikTok εμφανίζει χιλιάδες βίντεο.
Σε άρθρο της για το Good Food του BBC, η Isabella Keeling, Deputy health editor, συγκεντρώνει μερικές παράλογες «συμβουλές» και καταρρίπτει τους μύθους πίσω από αυτές.
Τα λαχανικά δεν είναι καλά για την υγεία
Οι άνθρωποι λένε ότι τα λαχανικά είναι «πολύ κακά για την υγεία», καθώς περιέχουν «επικίνδυνες χημικές ουσίες» και στην πραγματικότητα μπορεί να μας δηλητηριάζουν. «Αυτό είναι εύκολο να το διαψεύσουμε. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις που δείχνουν τη σημασία της κατανάλωσης μιας ποικιλίας από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Έχει αποδειχθεί ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας.
Ενώ παλαιότερα πιστεύαμε ότι ο στόχος για καλή υγεία ήταν πέντε μερίδες την ημέρα, οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ο στόχος των 30 μερίδων φυτικών τροφών την εβδομάδα είναι, στην πραγματικότητα, καλύτερος για την υγεία μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαφορετικά φυτά έχουν διαφορετικές ίνες, οπότε η κατανάλωση περισσότερων φυτών διαφοροποιεί τους τύπους ινών που καταναλώνετε», σημειώνει η αρθρογράφος.
Τονίζει φυσικά ότι οι ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου μας και ότι η επαρκής πρόσληψη μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη, ενώ βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μελέτες υπογραμμίζουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει. Το σπανάκι, για παράδειγμα, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, που είναι καλή για τα οστά, και φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία μας από ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι κόκκινες πιπεριές είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Επομένως, θα συνεχίσουμε να τρώμε λαχανικά», καταλήγει.
Πρέπει να τρώς μόνο ζωικά προϊόντα
Η διατροφή με βάση το κρέας (carnivore ή διατροφή των σαρκοφάγων) είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπη και πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνει το σώμα να καίει λίπη αντί για υδατάνθρακες ως καύσιμα. Για το λόγο αυτό, αποκλείει όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των δημητριακών, των ξηρών καρπών και των σπόρων.
«Η διατροφή αυτή καθαυτή δεν είναι “εξωφρενική”, σημειώνει η αρθρογράφος, ωστόσο ο προβληματισμός της είναι ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται ως η «διατροφή που πρέπει να ακολουθεί κανείς» ή ένα αναγκαίο “reset”. «Δεν χρειάζεται να σας πω ότι, στην πραγματικότητα, δεν προοριζόμασταν να τρώμε τροφές που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία», γράφει η Keeling.
Οι οπαδοί της διατροφής των σαρκοφάγων, όπως και άλλων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μπορεί να παρουσιάσουν κάποια απώλεια βάρους. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αρχικής απώλειας βάρους είναι στην πραγματικότητα νερό, και ορισμένοι άνθρωποι επανακτούν αυτό το βάρος μόλις επιστρέψουν σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής.
Μέχρι σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί υψηλής ποιότητας ελεγχόμενες μελέτες που να αναλύουν τα αποτελέσματά της. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έρχεται σε αντίθεση με την αντίληψή μας για μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η οποία συνήθως προάγει την κατανάλωση πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Είναι επίσης εξαιρετικά περιοριστική, πράγμα που σημαίνει ότι θα σας λείπουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτικές ίνες», προσθέτει και καταλήγει: «Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συμβουλές που ακούμε για τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος προκειμένου να προστατευτούμε από καρδιακές παθήσεις, είναι απίθανο να είναι καλό για την υγεία σας μακροπρόθεσμα».
Να πίνεις έξι ωμά αυγά την ημέρα
«Υπάρχει περίπου η ίδια ποσότητα πρωτεΐνης στα ωμά και στα μαγειρεμένα αυγά – η κύρια διαφορά είναι ότι η πρωτεΐνη μετουσιώνεται όταν μαγειρεύεται. Αυτό διευκολύνει τα πεπτικά μας ένζυμα να την διασπάσουν για να την απορροφήσουμε», εξηγεί η διατροφολόγος Kerry Torrens. «Ωστόσο, μια μελέτη ανέφερε ότι τα επίπεδα των απαραίτητων αμινοξέων αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση πέντε ωμών αυγών, σε σύγκριση με τα βραστά αυγά, αλλά δεν υπήρχε διαφορά στην τελική σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών».
Σύμφωνα πάντα με το TikTok, θεωρείται ότι η κατανάλωση ωμών αυγών «αυξάνει την ενέργεια» πριν από την προπόνηση. «Τι πρόβλημα έχουν η βρώμη, οι μπανάνες και το μέλι; Όλα αυτά είναι εξαιρετικά για μια βιώσιμη δόση ενέργειας και πολύ πιο ελκυστικά από ένα ποτήρι ωμά αυγά», αντικρούει η Keeling.
Τέλος, κλείνει με τον ισχυρισμό των TikTokers, ότι η κατανάλωση ωμών αυγών πριν από τον ύπνο «αυξάνει τη σεξουαλική ορμή». «Δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι τα ωμά αυγά ενισχύουν τη λίμπιντο, αλλά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως η χολίνη, η βιταμίνη D και οι βιταμίνες της ομάδας Β, μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό είναι πιθανό να είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μέτριο», καταλήγει η Kerry Torrens.
Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.