ΓΕΥΣΗ

Όσα φάγαμε και ήπιαμε το 2025

Στην ανασκόπηση της χρονιάς, θα κρατήσουμε τα highlights και θα ευχηθούμε για το 2026 - πέρα από υγεία - να τρώμε περισσότερο ποιοτικά και ουσιαστικά.

Αν η χρονιά που πέρασε είχε γεύση αυτή θα ήταν σίγουρα κάτι σε ζύμη. Θα συνοδευόταν από ένα γνώριμο, μαμαδίστικο φαγητό, εκτελεσμένο και παρουσιάσμενο όμορφα, που θα σερβιριζόταν σε ένα τραπέζι με κεριά. Θα ακουγόταν μουσική από κάποιο βινύλιο και τα ποτήρια θα γέμιζαν με κρασί (ήπιας παρέμβασης).

Και το 2025, οι βραδινές μας έξοδοι είχαν αρκετές γαστροταβέρνες, listening bars, wine bars και slots παντού. Όσο για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, αυτά περιέλαμβαναν specialty coffee, προζυμένια ψωμιά και buns.

Είμαι σίγουρη αγαπήσατε κι εσείς (όπως εγώ) κάποια από τα παραπάνω περισσότερο ενω κάποια άλλα θα θέλατε να τα αποχαιρετήσετε χωρίς να κοιτάξετε πίσω σας.

Στην ανασκόπηση της χρονιάς, θα κρατήσουμε τα highlights και θα ευχηθούμε για το 2026 – πέρα από υγεία – να τρώμε πιο ποιοτικά και ουσιαστικά. Και ει δυνατόν, σε συνάρτηση με τους μισθούς μας.

Νόστιμο και πρωτότυπο concept σε street food είναι χωρίς αμφιβολία το Mirlo, που έδωσε νέα πνοή στην πλατεία Κουλούρη στο Γκάζι. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκουμε μια σύμπραξη ανθρώπων με ιδιαίτερο γαστρονομικό αποτύπωμα: ο Αντρέας Κιλτσικσής, γνωστός από το αγαπημένο Feyrouz, αναζητώντας ένα νέο project «δύο δρόμους πάνω από το σπίτι του», συνάντησε τον Βασίλη Χαμάμ (Poster, Θεσσαλονίκη) και τον Αντρέα Νικολόπουλο.

Στα πιάτα βρήκαμε την καρδιά της Ανατολής και τη φαντασία της Μεσογείου, από γιαουρτλού κεμπάπ και μπαμπαγανούς μέχρι μοσχαρίσιο συκώτι και κοτόπουλο στο μαγκάλι. Στο πλάι υπάρχει πάντα και το κατάλληλο ποτήρι, με κρασιά ήπιας παρέμβασης, με προτάσεις από τον Perry Παναγιωτακόπουλο (Winekiosk).

Στην Αθήνα τρώμε πολύ καλή πίτσα αλλά η δική μου αγαπημένη (και πολλών ακόμα βέβαια) είναι στη Valtezziana 2.0. Καθόλου τυχαίο ότι πίσω από τη νέα εποχή της πιτσαρίας που γνωρίσαμε στη Βαλτετσίου βρίσκονται ο Αντώνης Καζάκος και Bruno Pezzia από το πετυχημένο The Black Salami Microbakery.

Η αργή και μακρά ωρίμανση, τα ποιοτικά άλευρα που έρχονται από έναν πετρόμυλο στο Τορίνο – μία οικογενειακή επιχείρηση με μικρή παραγωγή – και είναι πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, η συνέπεια, η πολλή δουλειά και φυσικά η αγάπη για ό,τι κάνουν παίζουν κι εδώ τον πιο σημαντικό ρόλο.

Χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές τεχνικές προζύμωσης, με αποτέλεσμα να παίρνουμε ένα ζυμάρι ευδιάλυτο και εύπεπτο, με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. 11 πίτσες για να βρει ο καθένας τη δική του εμμονή κι ένα θεϊκό επιδόρπιο, που δεν είναι άλλο από το δικό τους, χειροποίητο τιραμισού.

Το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά σίγουρα θα ενθουσίασε πολλούς Αθηναίους. Κι αυτό γιατί με το Hafu επέστρεψαν πιάτα που αγαπήθηκαν, από το burger μπακαλιάρου και το πατατόψωμο μέχρι τα soba noodles με ταχίνι, σε remastered εκδοχές, όπως αξίζει στους παλιούς πρωταγωνιστές.

Φυσικά, η σύμπραξη που συζητήθηκε δεν ήταν άλλη από αυτή της Cookoovaya και του Άκρα. Ξεχάστε ότι ξέρετε για τα δύο μαγαζιά, που ουδεμία σχέση έχουν έτσι κι αλλιώς μεταξύ τους.

Ο Περικλής Κοσκινάς και ο Μάριος Κοροβέσης συνεταιρίστηκαν με τον Γιάννη Λουκάκη και τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη κι έστησαν ένα μαγαζί υβρίδιο. Το Πλυτά είναι κάτι μεταξύ αναψυκτηρίου και ψησταριάς, αφού και λακέρδα παλαμίδα θα φας και χοιρινά μπριζολάκια.

Η Φωκίωνος Νέγρη δεν σταματά να συζητιέται και το 2025, η Κυψέλη υποδέχτηκε δύο μαγαζιά που όπως όλα δείχνουν αγαπήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το ¡Topa!, μια ιδέα των Δάνη Αγαπητό και Άρη Σκλαβενίτη από το Oinoscent και του σεφ του wine restaurant του Συντάγματος, Γιάννη Τσικουδάκη. Στο μενού του συναντιούνται η Κρήτη και η Χώρα των Βάσκων ενώ το κρασί συμπληρώνεται με βερμούτ, αποστάγματα και μηλίτες.

Το Τέλειον είναι ένα μπαρ που πήρε τη θέση ενός παλιού ζαχαροπλαστείου. Μέσα από την αισθητική του audiophile bar, με ήχο από βινύλια και ατμόσφαιρα που φλερτάρει με το ρετρό, ξαναδίνει ζωή στον χώρο και συνδυάζει αρμονικά το ρετρό με το σύγχρονο.

Μιλώντας για μπαρ, πάμε στα Ιλίσια, όπου ο Ηλίας Μαρινάκης άνοιξε ένα μαγαζί που ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Με σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας σε μπάρες που άφησαν αποτύπωμα στην πόλη -από το Bar Guru Bar και το Baba au Rum, μέχρι το 42 και το Holy Garden– ήξερε πώς πρέπει να μυρίζει, να ακούγεται και να σε αγκαλιάζει ένα μπαρ.

Έτσι, το Quinn’s σε υποδέχεται στη φανταστική ξύλινη μπάρα του, με το βλέμμα σου να πέφτει στον πίνακα του Ιερώνυμου Μπος – ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων – όσο περιμένεις να πιεις το καλύτερο Dry Martini στην Αθήνα.

Ένα μπαρ – κόσμημα απέκτησε και το Ξενοδοχείο King George, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας. Το George, The Lobby Bar, βρίσκεται στο λόμπι, με ανεξάρτητη είσοδο για τους επισκέπτες.

Σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Goddard Littlefair, συνδυάζει αναφορές στη φύση και την ελληνική αρχιτεκτονική, φιλοξενώντας έργα τέχνης από σπουδαίους έλληνες ζωγράφους.

Στο Hygge, η Σουηδέζα Anne Meurling φέρνει τις συνταγές της πατρίδας της μέσα από τα βιώματα της (©Άσπα Κουλύρα).

Οι νέοι φούρνοι στην Αθήνα εμφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς. Θα λέγαμε ότι έχουμε προχωρήσει πια από την τάση, καθώς έχουν γίνει πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τρομερό Παιδί και Kora Bakery ήταν από τους πρώτους που άνοιξαν τις πόρτες τους για να ακολουθήσουν εξαιρετικές δουλειές, όπως το The Black Salami Microbakery.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, είδαμε μια επέλαση σκανδιναβικής αισθητικής, κάπως παράταιρη θα έλεγα για τα ελληνικά δεδομένα. Κρατάω όμως το Hygge, τον φούρνο της Σουηδέζας Anne Meurling, που ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί πέρα από τη ζεστασιά που έχει καταφέρει να δημιουργήσει στον χώρο, φέρνει τις συνταγές της πατρίδας της μέσα από τα βιώματά της.

Στην εκπνοή του 2025 καλοσωρίσαμε στο Σύνταγμα το δεύτερο Temps Perdu που γνωρίσαμε πριν από από περίπου έναν χρόνο στον Πειραιά. Ο Δημήτρης Δρίτσας και ο Γιάννης Βλασίου, με εμπειρία σε απαιτητικές κουζίνες, χρησιμοποιούν εξαιρετικές πρώτες ύλες στην εποχή τους και τις αναδεικνύουν με την τεχνογνωσία τους στο ζυμάρι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη λουκανικόπιτα με χαρίσα.

Ο Δεκέμβριος είχε ακόμη ένα νέο εστιατόριο και ένα bakery μέσα σε έναν χώρο με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ο λόγος για το Ζιγκοάλα, με τον Βασίλη Χαμάμ να κατεβαίνει από τη Θεσσαλονίκη στην κουζίνα του, και για το καφέ και αρτοποιείο που λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο στο 10AM Apotheke, με τη Μαρίνα Φαρασοπούλου, να επιμελείται τις συνταγές που βασίζονται στην ελληνική παράδοση και τα τοπικά υλικά.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.