Getty Images
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είναι Back to the Future Day! Γιατί τη γιορτάζουμε στις 21 Οκτωβρίου;

Σαν σήμερα, το 'Back to the Future' είδε το μέλλον - δηλαδή τη δεκαετία μας. Σε τι έπεσε μέσα, σε τι έξω, και γιατί γιορτάζουμε σήμερα το franchise.

Η 21η Οκτωβρίου είναι επισήμως Back to the Future Day. Όσο επισήμως ορίζονται οι εθνικές γιορτές στην Αμερική – δηλαδή πολύ!

Ο πρώτος εορτασμός της ημέρας έγινε στις 21 Οκτωβρίου του 2011, για τα movie geeks όμως η συγκεκριμένη ημέρα ήταν πάντα μία καλή αφορμή για να κάνουμε rewatch. Τι συνέβη όμως τη συγκεκριμένη ημέρα στο ‘Back to the Future’ του Robert Zemeckis;

Back to the Future, Part II

Υπάρχουν κι άλλες σημαντικές ημερομηνίες που γιορτάζουν οι φαν του franchise. Υπάρχουν φανατικοί που μαζεύονται στο mall του Puente Hills στις 1.15 το πρωί, στις 26 Οκτώβρη. Τότε ήταν που ο Doc έδειξε στον Marty τη χρονομηχανή του το 1985. Η 5η Νοεμβρίου του 1955 επίσης, είναι η μέρα που ο Doc εφηύρε τον πυκνωτή ρευστότητας και η ημερομηνία όπου είχε ταξιδέψει αρχικά ο Marty. Μην ξεχνάμε και την 12η του Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς όπου έγινε ο σχολικός χορός Enchantment Under the Sea και ερωτεύτηκαν οι γονείς του.

Η ημέρα εορτασμού όμως προέρχεται από το ‘Back to the Future, Part II’ και είναι η ημερομηνία του 2015 που θα χρησιμοποιούσαν ο Doc και ο Marty για να εμποδίσουν τον γιο του δεύτερου από το να κάνει ένα μοιραίο λάθος που θα εκτροχίαζε το μέλλον του και ολόκληρης της οικογένειάς του.

Γιατί 21 Οκτωβρίου, 2015;

Back To The Future

Σύμφωνα με τον Bob Gale, τον παραγωγό και σεναριογράφο όλων των ‘Back to the Future’, και στη συνέντευξη που είχε δώσει στη Wall Street Journal, ο λόγος που είχε διαλέξει την 21η Οκτωβρίου του 2015 ήταν γιατί τότε θεωρητικά θα μπορούσαν οι Chicago Cubs να κερδίσουν στο πρωτάθλημα του baseball. Στην ταινία, ο Marty διαπιστώνει στη διάρκεια του ταξιδιού του στον χρόνο πως τότε θα κέρδιζε επιτέλους η ομάδα το πρωτάθλημα και αγοράζει ένα αθλητικό αλμανάκ ώστε να παίξει στοίχημα ο νεότερος εαυτός του και να γίνει πλούσιος.

«Το να κερδίσουν οι Cubs το World Series ήταν το πιο παράλογο πράγμα που μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι θα στοιχημάτιζε κάποιος», είχε εξηγήσει ο Gale. «Αν κέρδισαν λοιπόν οι Cubs, ποια ημερομηνία θα συνέβαινε; Το 1988, όταν το γράψαμε, υπήρχε μόνο ένα σετ με playoffs, όχι δύο. Αν γινόταν το World Series και οι Cubs το σάρωναν, θα είχε συμβεί στις 21 Οκτωβρίου. Έτσι το αποφασίσαμε».

Τι μάντεψε σωστά και τι λάθος το ‘Back to the Future’

Το μέλλον που βρήκε ο Marty το 2015 είχε πέσει πολύ μέσα, αλλά και πολύ έξω από τα αληθινά μέσα της δεκαετίας που μόλις μας πέρασε. Ας τα δούμε ένα-ένα:

Chicago Cubs. Μετά από ξηρασία 108 ετών, οι Cubs νίκησαν στο World Series. Όχι το 2015 όπως είδαμε στο ‘Back to the Future, Part II’, αλλά το 2016.

Ιπτάμενα αυτοκίνητα. Nope.

Hoverboards. To hoverboard που χρησιμοποιεί ο Marty είναι σίγουρα η πιο πολυσυζητημένη τεχνολογία της ταινίας. Πιο πολύ και από τα ιπτάμενα αυτοκίνητα! Δυστυχώς, ενώ hoverboards υπάρχουν όπως και ηλεκτρικά surfboards που μπορούν να σε ανυψώνουν στη θάλασσα, η τεχνολογία που απεικονίζει το ‘Back to the Future’ δεν έχει εφευρεθεί ακόμα.

Εφημερίδες. Τις διάβαζαν ακόμη στο 2015, τις διαβάζουμε ακόμη και το 2020 αν και σε πολύ μικρότερη κυκλοφορία παγκοσμίως.

Jaws 19. Μία από τις ταινίες που παρατήρησε ο Marty ότι έπαιζαν το 2015. Στην πραγματικότητα τα ‘Jaws’ σταμάτησαν μετά την τέταρτη ταινία, αλλά η ταινία έπεσε μέσα στο γεγονός ότι τα sequels (και τα reboots) θα ήταν ένα μεγάλο μέρος των σημερινών παραγωγών μιας βιομηχανίας που προτιμά να βασίζεται στα σίγουρα.

“Holotheater”. Το σινεμά ολογραμμάτων που παρουσίαζε το ‘Jaws 19’ δεν υπάρχει, το 3D όμως είναι μία τίμια παραλλαγή του.

Βιομετρία. Στο 2015 του Marty τα αποτυπώματά μας μπορούν να ανοίξουν πόρτες και να επιβεβαιώσουν ψηφιακές πληρωμές. Τεχνολογίες όπως του Apple Pay για παράδειγμα, κάνουν ακριβώς αυτό.

Drones. Τα drones της ταινίας έβγαζαν σκυλιά για βόλτα. Σε τέτοιο σημείο δεν έχουμε φτάσει ακόμα, αλλά τα drones είναι πολύ ευρέως διαδεδομένα.

Video calls. Ο μελλοντικός Marty είχε απολυθεί από τη δουλειά του μέσω ενός video call. Το μόνο εύκολο σήμερα μέσω Zoom, Skype, Facetime, Google Hangouts, Facebook κ.ά.

Hands-free gaming. Οι gaming κονσόλες έρχονται με χειριστήρια, έχουν υπάρξει όμως add-ons όπως το Xbox Kinect που έκαναν το hands-free gaming πραγματικότητα.