ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επόμενη στάση: Άλιμος

Μια ξύλινη καφετέρια που παραπέμπει σε σαλέ, καφές, φαγητό, χαμογελαστοί άνθρωποι κι ένα περίπτερο για τα τσιγάρα σου. Έξω από τη στάση Άλιμος, θα βρεις τουλάχιστον τα απαραίτητα.

Κάθε εξόρμηση γύρω από έναν σταθμό του μετρό, εκτός από μια ήπια παρανοϊκή ιδέα, είναι και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους, να μπεις σε μαγαζιά που ξέρεις μόνο ντελιβερικά ή να μάθεις για μύθους όπως η κυρα-Δέσποινα που φτιάχνει φανταστικές κουρού στην περιοχή γύρω απ’ το μετρό Αλίμου.

Μετά τις επιδρομές σε Ελληνικό και Αργυρούπολη και με τον Θοδωρή Μάρκου για πρώτη φορά στα της φωτογραφίας, το ΟΝΕΜΑΝ έκανε την απροειδοποίητη έφοδο στον Άλιμο και κράτησε τις απαραίτητες σημειώσεις. Όσο πλησιάζουμε στον Άγιο Δημήτριο, όσο δηλαδή τελειώνουν οι καινούργιες στάσεις της κόκκινης γραμμής που άνοιξαν τον Ιούλιο του ’13, αρχίζω και νιώθω μια μελαγχολία. Δεν θέλω να βουτήξω ακόμα στο αστικό τοπίο του βαθέος μετρό. Δεν είμαι έτοιμος.

Θέλω καφετέριες, τοστ, σουβλάκια και ένα δασύλλιο να ξεκουράζει το μάτι μου. Ας τα χαρούμε όσο τα βλέπουμε ακόμα.

(Ήταν ένα μήνυμα περιβαλλοντικής συνείδησης από το ΟΝΕΜΑΝ)

Ο Χρήστος Χατζηιωάννου έλειψε από το πλευρό μας σε αυτό το ρεπορτάζ, αλλά θα είναι πάντα εδώ για να καλλιτεχνεί με το γνωστό του google map για κάθε σταθμό. Αυτό:


View OneMetro in a larger map

 

Ένα σαλέ καφέ παρακαλώ

Κανονικά: Expresso Cafe

 

 

Μπορεί να το πετύχαμε σε μέρα με κόκκινες κορδέλες γύρω-γύρω, αλλά το Expresso τραβάει αμέσως την προσοχή σου, βγαίνοντας από την πλευρά της Βουλιαγμένης προς Αθήνα, βασικά γιατί είναι ξύλινο απέξω.

Μέσα, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ζεστά. Αν κάποιος έντυνε τη μεγάλη τζαμαρία με μια φωτογραφία από αίθουσα αναμονής αεροδρομίου, θα αγχωνόσουν για την ώρα που ξεκινάει η επιβίβαση, γιατί αυτή η άπλα όντως παραπέμπει σε αεροδρόμιο.

Εξαιρετικός καπουτσίνο, τέχνη πάνω στο αφρόγαλα απ’ τον Δημήτρη και φανταστικά σφηνάκια B52 για αργότερα που θα σκοτεινιάσει. Για το καλοκαίρι, ο Δημήτρης υπόσχεται και άξια μοχίτο. Τον πιστεύουμε. Το Expresso δεν έχει κλείσει καν πέντε μήνες ζωής και εμείς έχουμε ήδη 4-5 καλά να επισημάνουμε.

(Λεωφόρος Βουλιαγμένης 567 & Θερμοπυλών 2, Στάση Μετρό Άλιμος, τηλ. 210-9941517)

Μια ανάσα οξυγόνου στην καρδιά της πόλης

Κανονικά: Το δασάκι έξω απ’ το σταθμό

 

Δεν θα χρεώσεις σε εμάς τις πονηρές σκέψεις εκμετάλλευσης αυτού του πνεύμονα πρασίνου τα βράδια που ο δρόμος σε (σας) έβγαλε στη Βουλιαγμένης. Εμείς στηρίζουμε το πράσινο. Τελεία.

Τα X-Files

Κανονικά: Δύο vintage αγωνιστικά

 

Και πες εντάξει. Το πρώτο υπερφτιαγμένο Fiat του περασμένου αιώνα το είδαμε έξω από ένα συνεργείο αυτοκινήτων. Το δεύτερο; Αυτήν τη φανταστική Porsche που απλά την είδαμε σε ένα ανυποψίαστο στενάκι, πώς την εξηγείς; Δεν την εξηγείς, δεν χρειάζεται.

Αν αγαπάς τη φωτογραφία και τα γρήγορα αυτοκίνητα, κατέβα στη στάση Άλιμος και κάνε μια βόλτα στα γύρω δρομάκια. Βλέπω να ανανεώνεις σύντομα το cover σου στο Facebook.

Ήρωας: Ο Δημήτρης

(και τα σχέδιά του)

Η πρωινή βάρδια του Expresso Cafe. Ο βασικός υπεύθυνος για τα αρκουδάκια πάνω στο αφρόγαλα του καπουτσίνο σου. Ο Δημήτρης είναι άτυπα και η υποδοχή του μαγαζιού, αφού είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα δεις μπαίνοντας, στο αριστερό σου χέρι. Ακόμη και σε αυτόν τον ρόλο, ο Δημήτρης είναι αποτελεσματικός. Πολύ ευγενικός, χαμογελαστός και ικανός με την εσπρεσιέρα. Δεν θες κάτι άλλο.

Μια περίεργη βιτρίνα

Κανονικά: Μια περίεργη βιτρίνα

 

Ο Μιχάλης Ασλάνης σε ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο στη βιτρίνα ενός καταστήματος με είδη σπιτιού που έχει ένα τεράστιο κίτρινο ‘πωλείται’ στην είσοδο.

Τι έχουμε από σφολιάτες;

Κανονικά: Το Drift Cafe & Snack

 

Μικρό, αλλά αρκετό για να μπεις μέσα στο πορτοκαλί του πλαίσιο, να διαλέξεις τη σφολιάτα που θες να φας (λογικά στο δρόμο) και να συνεχίσεις να ψάχνεις αυτό που ψάχνεις παράλληλα της Βουλιαγμένης. Καθημερινά ανοιχτό από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, το Drift χωράει στη βιτρίνα και κάτι έτοιμα μπέργκερ που δύσκολα θα κάνεις ότι δεν είδες.

(Λεωφόρος Βουλιαγμένης 551, τηλ. 210-9919770)

Όχι άλλο ένα χασάπικο

Κανονικά: Ο Μαστροκούνελος

(δεν χάνει αυτή η ομάδα)

Με τον Νίκο να κουβαλάει δεκαετή πείρα στα κρέατα και τον Γιώργο να είναι εκεί για να σε συμβουλέψει πώς θα ψήσεις και θα μαγειρέψεις το κρεατάκι σου, ο ‘Μαστροκούνελος’ είναι μια ‘στάση’ έξω από τη στάση που δεν έχει σχέση με καφέ ή φαγητό στο χέρι, αλλά μπορεί να φτιάξει το ψυγείο σου για μέρες. Τα παιδιά είναι εκεί για να το συζητήσετε, κρατώντας πολύ εντάξει σχέσεις με τους πελάτες τους. Παϊδάκια-βέλη στην καρδιά μας.

(Θερμοπυλών 12, τηλ. 213-0294141)

Το wtf ανυπέρβλητο στοιχείο

Κανονικά: Το καφενείον Miss Click

 

Έχουμε περάσει στην πλευρά που η Βουλιαγμένης κοιτάζει προς Γλυφάδα, και σε ένα ηρωικό στενό, τη Θεσσαλίας, πέσαμε σε ένα κλειστό καφενείον(;) που λέγεται ‘Miss Click’, έχει δύο επίχρυσα λιοντάρια στην είσοδο και δύο Καρυάτιδες των φτωχών λίγο πιο μπροστά. Χαρήκαμε για τη συνάντηση, λυπηθήκαμε που αυτό το έπος έχει βάλει λουκέτο.

Η αυτοκρατορία της κυρα-Δέσποινας

Κανονικά: ‘Όρεξη’ και ‘Άλιμος Cafe’

 

 

Κοινής ιδιοκτησίας (το φαντάζεσαι και από την κοινή ταμπέλα με τα τηλέφωνα για το ντελίβερι), το σουβλατζίδικο-σπιτικοφαγάδικο ‘Όρεξη’ και το ‘Άλιμος Cafe’ φέρουν την υπογραφή στις λεπτομέρειες από την κυρα-Δέσποινα. Τα παπουτσάκια και η απίστευτη τηγανιά της συναγωνίζονται το γεμιστό κεμπάμπ όσον αφορά την ‘Όρεξη’, ενώ στη μεσοτοιχία, οι καφέδες (πρέπει να) συνοδεύονται από τις σπιτικές κουρού (πάλι της κυρα-Δέσποινας).

Την προσφορά ‘3 σε 1’, ήτοι καφές, κουρού και νερό 750 ml με 2,50 ευρώ, σίγουρα δεν τη λες κακή.

(Λεωφόρος Βουλιαγμένης 560, Στάση Μετρό Αλίμου, τηλ. 210-9937600 (Όρεξη) και 210-9937400 (Άλιμος Cafe)

Ηρωικά: Τα χέρια της Λιάνας

 

Δεν μας έκανε το χατήρι να φωτογραφηθεί, αλλά η Λιάνα μάς άφησε να φωτογραφίσουμε τα χέρια της εν ώρα δράσης, ενώ συνθέτει τις σπιτικές κουρού που λέγαμε.

Το Διχτάκι

Κανονικά: 1 ανθρώπινη μπασκέτα στις 4

 

Τιμάμε το street μπάσκετ, τιμάμε τις μπασκέτες χωρίς διχτάκι, αλλά αποθεώνουμε αυτές με. Σε ένα διπλό γήπεδο μπάσκετ πίσω από το σταθμό, η μία στις τέσσερις μπασκέτες προσφέρεται για σουτ και την απόλυτη ικανοποίηση του nothing but net.

Το Περίπτερο

Κανονικά: Μια μικρή ανάλυση της κόκκινης γραμμής

 

Συνετό και το μόνο που βλέπεις σε ακτίνα ‘όπου φτάνει το μάτι’, το Περίπτερο έξω από το μετρό είναι άρτι ‘ντυμένο’ και στημένο από γνωστή μάρκα τσιγάρων. Ο ιδιοκτήτης έλειπε κάπου για δουλειές και έτσι η σύζυγός του συζήτησε λίγο μαζί μας για το πόσο άβολο και μη βοηθητικό είναι το γεγονός ότι ο ένας στους δύο συρμούς της κόκκινης γραμμής σταματάει στον Άγιο Δημήτριο και δεν συνεχίζει προς Ελληνικό.

Τα 10 σημεία βαθμολόγησης της στάσης:

Φαγητό: 7/10

Καφές: 8/10

Ποτό: 4/10

Πρώτη εικόνα έξω απ’ το σταθμό: 4/10

Χ-Files (εδώ, τα αρχαία αγωνιστικά): 8/10

Το Περίπτερο: 6/10

Male Fun: 4/10

Κόσμος που κάθεται: 3/10

Περαστικοί (ποσοτικά-ποιοτικά): 3/10

Ψώνια (όχι, αλλά έχει κάτι εταιρίες κινητής που μπορείς να πληρώσεις λογαριασμούς): 1/10

Σύνολο: 48/100

O Επίλογος: Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία εδώ. Κατ’ αρχήν, οφείλουμε να είμαστε χαρούμενοι μετά το σχετικό κάζο του τι υπάρχει έξω από το μετρό Αργυρούπολη. Οι επιλογές δεν είναι άπειρες στη στάση Άλιμος, αλλά τις πρώτες ανάγκες σου θα τις καλύψεις. Και στην περίπτωση που απογοητευτείς, παίρνεις ένα ταξί από την πιάτσα ακριβώς απέξω και πηγαίνεις κάπου που καλύπτεσαι περισσότερο.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου

Προηγούμενα Σκορ:

Μετρό Ελληνικό 57/100

Μετρό Αργυρούπολη 36/100