AP Photos
DONALD TRUMP

QAnon: Η θεωρία συνωμοσίας όπου ο Trump σώζει τον κόσμο από Δημοκρατικούς παιδόφιλους

Τι ακριβώς υποστηρίζει αυτή η θεωρία συνωμοσίας και γιατί έχει πείσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους;

Δεν είναι περίεργο που επί προεδρίας Trump ένας σωρός από ακραίες αντιλήψεις κανονικοποιήθηκαν και μαζί με αυτές και ένας σωρός από ψεκασμένες θεωρίες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος με τη στάση του -θυμήσου τι έλεγε για τον COVID-19 πριν αρρωστήσει και ο ίδιος- έφερε στο προσκήνιο κάθε πιθανή και απίθανη παλαβομάρα, δίνοντας βήμα αλλά κυρίως προσοχή σε όσους υποστήριζαν κάθε είδους ιστορία συνωμοσίας. Τι πιο τιμητικό, λοιπόν, που στα χρόνια του δημιουργήθηκε, άνθισε και συνεχίζει να ανθίζει μία αντίστοιχη θεωρία με εκείνον στον πυρήνα του; Και μιλάμε για το QAnon, τη συνωμοσία που κάνει τους ερπετόμορφους και τα βριλ να μοιάζουν τόσο 90s και ξεπερασμένα.

Το QAnon είναι μία εντελώς αβάσιμη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κόσμος κυβερνάται από μία πανίσχυρη μυστική κλίκα μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Και φυσικά αυτό από μόνο του δε θα κέρδιζε καθόλου σεβασμό στις τάξεις των συνωμοσιολόγων, οπότε κρατήσου για το πραγματικά εξωφρενικό. Το θέμα εδώ είναι τα χαρακτηριστικά τους. Λατρεύουν τον Σατανά, έχουν δημιουργήσει ένα κύκλωμα παιδεραστίας και εμπορίας ανθρώπων και είναι μανιακοί συλλέκτες μίας υποτιθέμενης χημικής ουσίας που υπάρχει στο αίμα των παιδιών και χαρίζει μακροζωία στον χρήστη της. Και έχουμε κι άλλο. Αυτή η πανίσχυρη ομάδα που αποτελείται από Δημοκρατικούς πολιτικούς, διάσημους ηθοποιούς και δισεκατομμυριούχους, έχουν έναν και μόνο εχθρό που πρέπει οπωσδήποτε να εξοντώσουν: τη λογική. Όχι, ψέματα… Τον Donald Trump.

Ω ναι, οι “πιστοί” του QAnon θεωρούν ότι ο Trump διεξάγει εδώ και χρόνια μία μυστική μάχη εναντίον αυτής της κλίκας και των συνεργατών της -οι δεύτεροι βρίσκονται μέσα στο βαθύ κράτος των ΗΠΑ. Σκοπός του πορτοκαλί υπερήρωα είναι να τους ξεσκεπάσει και να τους στείλει δεμένους στο Γκουάνταναμο. Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει και έχει τον κωδικό όνομα “Η καταιγίδα”, κάτι δηλαδή σαν τη δική τους ‘Ημέρα της Κρίσης’.

Qanon τραμπ ντοναλντ συνωμοσια θεωρια AP Photos

Αυτός είναι γενικά ο πυρήνας αυτής της συνωμοσιολογίας, έχει όμως τόσες προεκτάσεις, τόσα “πλοκάμια”, που πραγματικά αν είχε μείνει λίγη σκόνη λογικής πάνω στα ράφια του μυαλού τους, φρόντισαν να την ξεσκονίσουν πολύ σχολαστικά.

Για παράδειγμα, πιστεύουν ότι ο John F. Kennedy Jr είναι ζωντανός, ότι η οικογένεια Rothschild ελέγχει όλες τις τράπεζες, ότι ο Kim Jong-un είναι άνθρωπος της CIA και η Angela Merkel εγγονή του Hitler. Η Hillary Clinton, o Barack Obama, o George Soros (αλίμονο), ο Bill Gates, ο Tom Hanks, η Oprah Winfrey και ο Πάπας Φραγκίσκος είναι μόνο μερικοί από τους ανθρώπους, τους οποίους οι οπαδοί του QAnon έχουν ανάγει στους απόλυτα διαβολικούς κακούς της δικής τους σαλεμένης πραγματικότητας.

Πώς ξεκίνησε τώρα -και- αυτή η τρέλα:

Το ‘Q Clearance Patriot’ είναι το ψευδώνυμο ενός τύπου ο οποίος εμφανίστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 2017 σε συζήτηση στο 4chan και με ένα ποστ του ισχυρίστηκε με ακλόνητη βεβαιότητα ότι επίκειται η σύλληψη της Hillary Clinton. Στο thread του με τίτλο ‘Η ηρεμία πριν την καταιγίδα’ μιλούσε για την επικείμενη σύλληψη αλλά και εκτέλεση χιλιάδων παιδόφιλων από την κυβέρνηση του Trump. Από τότε ακολούθησαν χιλιάδες ποστς αντίστοιχης σοβαρότητας από τον Q, ο οποίος έκτισε τον μύθο πάνω στον ισχυρισμό του ότι ήταν άνθρωπος της κυβέρνησης, ένας insider που αποκαλύπτει αυτά που “δεν θέλουν να ξέρετε”.

Αν και δημοσιεύει τις συνωμοσιολογίες του ανώνυμα, ο Q χρησιμοποιεί έναν δικό του κωδικό, που επιτρέπει στους οπαδούς να διακρίνουν τις δικές του αναρτήσεις από εκείνες των άλλων ανώνυμων χρηστών, γνωστοί ως ‘anons’ -και μόλις έμαθες από που βγαίνει το ‘QAnon’. Ο Q έναν μήνα μετά την πρώτη παλαβομάρα του άλλαξε κανάλι και συνέχισε να ποστάρει στο 8chan. Τον Αύγουστο του 2019 και αυτό το κανάλι θα κλείσει, οδηγώντας τον σε μία αγωνιώδη σιωπή την οποία όμως θα σπάσει με το που θα ανοίξει ένα νέο “κανάλι”, το 8kun.

Qanon τραμπ ντοναλντ συνωμοσια θεωρια AP Photos

Λογικά πάντως, πίσω από αυτό το ψευδώνυμο κρύβονται πολλοί άνθρωποι και όχι μόνος ένας, οι οποίοι φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με την κυβέρνηση. Οι συνεχείς λανθασμένες προβλέψεις τους δεν πτοούν τους χιλιάδες πιστούς, που αναλόγως τι εξήγηση τους συμφέρει, προσαρμόζουν αναλόγως και το αφήγημά τους.

Και θα αναρωτηθείς τώρα: Πώς τόσος κόσμος πίστεψε αυτές τις παπάτζες;

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες τρέλες στο ίντερνετ κυκλοφορούν δεκάδες και είναι συνηθισμένο να ξεχνιούνται με τον χρόνο. Εδώ όμως όχι μόνο δεν ξεχάστηκαν αλλά πάνω τους χτίστηκε και ένα ολόκληρο οικοδόμημα. Αυτό οφείλεται στην εντατική δουλειά τριών φανατικών αυτών των συνωμοσιών, που το “έπιασαν” απ’ τη γέννησή του και το “μετέφρασαν” σε μια εύπεπτη αφήγηση για τα κύρια social media.

Μια έρευνα του 2018 από το NBC News αποκάλυψε πώς συνεργάστηκε αυτό το τρίο για να προωθήσει και να αποκομίσει κέρδος από το QAnon, μετατρέποντάς το σε ένα ευρύ, διαδικτυακό φαινόμενο πολλαπλών πλατφορμών που είναι σήμερα. Υπάρχει τώρα ένα ολόκληρο σύστημα πολυμέσων QAnon, με χιλιάδες βίντεο, memes, ηλεκτρονικά βιβλία και chatrooms, όλα σχεδιασμένα για να τραβήξουν το ενδιαφέρον νέων “πιστών”.

Υπολογίζεται ότι κοντά στις 100.000 άνθρωποι πιστεύουν σε αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, όπου για Αμερική δεν είναι τόσο μεγάλο ποσοστό. Σκέψου ότι ενώ ένα 80% των Αμερικανών πίστευε σε μία συγκεκριμένη αντίστοιχη θεωρία για τη δολοφονία του Kennedy, το 76% δεν είχε καν ακούσει για τον QAnon. Και μόλις ένα 3% γνώριζε αρκετά για αυτό. Αλλά όλα αυτά συνέβαιναν στην αρχή. Πλέον είναι διάσημο.

Τα group του Facebook αφιερωμένα στο QAnon μετρούσαν κοντά στα 200.000 μέλη, μέχρι που το Facebook τούς έριξε τις σελίδες στα μέσα Αυγούστου. Όταν και το Twitter ανέλαβε παρόμοια δράση εναντίον του, ”έριξε” γύρω στις 150.000 λογαριασμούς(!) που ασκούσαν ανάλογη προπαγάνδα.

Qanon τραμπ ντοναλντ συνωμοσια θεωρια AP Photos

Γενικά πάντως το QAnon φαίνεται να είναι πιο δημοφιλές μεταξύ των ηλικιωμένων Ρεπουμπλικάνων και των Ευαγγελικών Χριστιανών. Υπάρχουν ακόμη και υποομάδες εντός της κοινότητας που μελετούν τις συνωμοσίες, με παρόμοιο τρόπο που μελετούν τη Βίβλο. Στους κόλπους του QAnon θα βρεις διάφορους τύπους ανθρώπων από ακροδεξιούς μέχρι πνευματιστές, όπου όλοι όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: λατρεύουν τον Trump.

Οι ακόλουθοι αυτής της τρέλας έχουν αρχίσει και ενοχλούν με την παρουσία τους τις ΗΠΑ (και λίγο λιγότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική). Δεν είναι και λίγο να απειλείς να χτυπήσεις ή να σκοτώσεις όποιον σου λέει ο ‘Q’ ότι έχει σχέσεις με κυκλώματα εμπορίας παιδιών. Ούτε να τον κατηγορείς δημόσια και να τον διασύρεις. Το FBI έχει ήδη συλλάβει άτομα που προχώρησαν σε βίαια ξεσπάσματα λόγω του QAnon και πλέον θεωρεί ως εσωτερικό τρομοκρατικό κίνδυνο αυτές τις ομάδες.

Απ’ την άλλη, το QAnon αρχίζει και κερδίζει δύναμη και ως πολιτικό ρεύμα μέσα στο ίδιο το ρεπουμπλικανικό κόμμα, κάτι αρκετά σοβαρό καθώς είτε το συμπαθείς είτε όχι, είναι κόμμα εξουσίας. Η Media Matters συνέταξε έναν κατάλογο με 77 υποψηφίους του Κογκρέσου οι οποίοι έχουν δείξει δημόσια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποστήριξη για το QAnon και τουλάχιστον μία από αυτές, η κυρία Marjorie Taylor Greene, λογικά θα εκλεγεί τον Νοέμβριο.

Και φυσικά ο Trump δεν είναι από εκείνους που θα αφήσει ψήφους να πάνε χαμένες είτε προέρχονται από white supremacists είτε από ψεκασμένους (που συνήθως είναι και το ίδιο).

donald trump AP Images

Στις 19 Αυγούστου, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, επαίνεσε τους οπαδούς του QAnon ως πατριώτες και έκλεισε και το μάτι του στον πυρήνα της πίστης τους που τον θέλουν “σωτήρα”:

“Δεν ξέρω πολλά για το κίνημα αυτό, εκτός του ότι καταλαβαίνω ότι τους αρέσω πάρα πολύ, πράγμα το οποίο εκτιμώ. Αλλά δεν γνωρίζω πολλά για το κίνημα (…) Αν μπορώ να βοηθήσω τον κόσμο να σωθεί από τα προβλήματα, είμαι πρόθυμος να το κάνω. Είμαι πρόθυμος να βάλω τον εαυτό μου εκεί έξω και στην πραγματικότητα, εκεί έξω είμαι. Σώζουμε τον κόσμο από μια ριζοσπαστική αριστερή φιλοσοφία που θα καταστρέψει αυτήν τη χώρα και, όταν αυτή η χώρα θα έχει τελειώσει, θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κόσμος”.

Τελευταίο χτύπημα αυτών των συνωμοσιολόγων ήταν το κίνημα “σώστε τα παιδιά”, με το αντίστοιχο hastag #savethechildren να γίνεται το σύνθημα τους κατά τις δεκάδες διαδηλώσεις τους σε όλη τη χώρα. Υπήρχε βέβαια ήδη αυτό το σύνθημα, και ήταν από παλιότερα συγκινησιακά και ηθικά φορτισμένο. Ακριβώς αυτό εκμεταλλεύτηκαν. Σκοπός τους όπως θα κατάλαβες δεν είναι το αληθινό child traficking, αλλά αυτό που έχουν κατασκευάσει στο μυαλό τους. Και το hashtag είχε ως σκοπό να σπρώξει τον κόσμο να ενημερωθεί για τη θεωρία συνωμοσίας και όχι για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα κακοποιημένα παιδιά.

Αυτή η θεωρία έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι είναι απελπιστικά αμερικανοκεντρική.

Στο τέλος του 2019 και κυρίως στις αρχές του 2020, εμφανίστηκαν διάφορα ανάλογα sites σε ευρωπαϊκές χώρες με την επισκεψιμότητά τους να αυξάνεται κατακόρυφα με την πανδημία του κορονοϊού και το lockdown της περασμένης άνοιξης. Είναι ενδεικτικό ότι τα sites και οι λογαριασμοί που έχουν σχέση με αυτήν συνωμοσιολογική θεωρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Ιταλία, μέχρι το τέλος του Ιουλίου είχαν σχεδόν 450.000 followers.

Αυτή η ακροδεξιά θεωρία που τους θέλει όλους υποχείρια κάποιων μυστικών δυνάμεων είναι εύκολα προσαρμόσιμη στις ανάγκες των ψεκασμένων κάθε χώρας και γι’ αυτό η διείσδυσή της και στην Ευρώπη προβληματίζει. Και μέσα της χωρούν και βρίσκουν καταφύγιο όλες οι ακροδεξιές θέσεις, που ως ήπειρος τις έχουμε πληρώσει ακριβά, από τον αντισημιτισμό μέχρι τη θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης.

Ας ελπίσουμε μαζί με την “εκθρόνιση” του Trump να έρθει και το τέλος αυτής της παλαβής συνωμοσίας.