AP Photo Pablo Martinez Monsivais
ΕΚΛΟΓΕΣ

Η νέα φυλή των Ελλήνων οπαδών του Trump

O Trump κάνει μια τελευταία απελισμένη προσπάθεια να επανεκλεγεί και, όπως θα περίμενε κανείς, στην Ελλάδα κάποιοι πείστηκαν.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν μπει στην τελική τους ευθεία. Ο Donald Trump κατεβαίνει με το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων με αντίπαλο τον αόσμο υποψήφιο, Joe Biden. Αυτές οι εκλογές, όπως και οι προηγούμενες του 2016, αναμένεται να κρίνουν πολλά. Η διεξαγωγή τους, ωστόσο, σε ένα περιβάλλον διχασμού (στις ΗΠΑ) αλλά και εν μέσω πανδημίας είναι που τις κάνει ταυτόχρονα και πάρα πολύ παράξενες. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το αίσθημα ανοικείωσης που ζούμε για μια εκλογική διαδικασία εν μέσω κορονοϊού, κάνει έντονη την παρουσία της η κατηγορία “Έλλην οπαδός Δονάλδου Τραμπ”. Προφανώς και θα υπήρχε.

Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, βρίσκεις όλο και περισσότερους Έλληνες σχολιαστές σε σχόλια στα social media να προσπαθούν να υπερασπιστούν τον Πρόεδρο Trump. Kαι εδώ που τα λέμε δεν είναι καθόλου παράξενο αυτό. Ο Trump είναι ένας άνθρωπος που ξέρει όσο κανένας άλλος να παίρνει την πραγματικότητα γύρω του και να την κάνει κάτι σαν επεισόδιο reality show. Το έκανε στο debate, το κάνει στο twitter, το έκανε και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του. Αυτή η μετά-πολιτική επιμονή στο show είναι προφανές ότι μπορεί να βρει πολλούς και φανατικούς θαυμαστές. Ιδίως εκτός συνόρων των ΗΠΑ.

Βλέπετε όντας στην Ελλάδα μπορείς να γίνεις πολύ πιο εύκολα οπαδός του Trump. Είναι σαν να κρατάς το αντισυστημικό του show αλλά ταυτόχρονα να μην υφίστασαι όλο το χάος που έχει δημιουργήσει στις ΗΠΑ η πραγματική πολιτική του. Γιατί -ας το παραδεχτούμε- ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να υπερασπίζεσαι από την Ελλάδα τον Donald Trump πέρα από το show του. Oύτε κάποια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση υπηρετεί ούτε βέβαια είναι προς οποιοδήποτε γεωπολιτικό όφελος της Ελλάδας η Προεδρία του. Μάλλον το αντίθετο. Μιας και τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά και με τον Erdogan.

AP Photo / Alex Brandon

Ο Trump, λοιπόν, είναι ο ορισμός του μετα-πολιτικού. Δεν πολιτεύεται με τον παραδοσιακό τρόπο και στοχοποιεί συχνά ένα αφηρημένο σύστημα διακυβέρνησης που κάπου αιωρείται. Από την άλλη είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος, όταν επιτίθεται με τη ρητορική του, σε μειονότητες. Και αυτή η τακτική είναι αν μη τι άλλο μια τακτική που πολύ συχνά βλέπουμε στην καθ’ημάς ακροδεξιά, η οποία συχνά νιώθει ότι εκπροσωπείται από τον Trump. Ο Trump είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση: Έχει φτιάξει έναν κύκλο οπαδών και δείχνει ότι μπορεί να τους πείσει για οτιδήποτε.

Ούτως ή άλλως το μείγμα αντιδιανοουμενισμού, αντίθεσης στον μπαμπούλα της πολιτικής ορθότητας, οι θιγμένες αρρενωπότητες και φυσικά το αντισυστημικό προφίλ του μοιάζει σαν να είναι ιδιαίτερα θελτικό για ένα μικρό αλλά πιστό μέρος των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο το πόσοι Έλληνες πολιτικοί από την ακροδεξία κατά βάση προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να γίνουν οι Έλληνες Trump πατώντας βέβαια και στις ορφανές ψήφους που αφήνει πίσω της η Χρυσή Αυγή. Ο Trump λειτουργεί ως ενός τύπου συνεκτικός ιστός σε έναν χώρο που προσπαθεί να βρει τα βήματά του. Και συμβαίνει γιατί αν μη τι άλλο ξέρει πού κλείνει το μάτι.

Από την άλλη, η πανδημία του κορονοϊού μάλιστα δημιουργεί από εδώ και από εκεί διάφορους -δικαίως ή αδίκως- αγανακτισμένους πολίτες. Μερικοί εξ αυτών θα στραφούν ως συνήθως στην πολύ βολική άρνηση της πραγματικότητας. Ο ιός δεν υπάρχει ή ο ιός είναι από εργαστήριο ή έστω “δεν θα πεθάνουμε κιόλας για να ζήσουν 6 μήνες παραπάνω οι γέροι”. Το τελευταίο επεισόδιο του reality που λέγεται ‘Trump στον Λευκό Οίκο’, ο τρόπος δηλαδή που διαχειρίστηκε τον κορονοϊό ως ασθενής πια, ίσως να ενισχύσει αυτές τις στάσεις. Παρόλο που ο Trump κατάφερε να διαχειριστεί ως ασθενής τον κορονοϊό ακόμα χειρότερα εν συγκρίσει με πώς τον διαχειρίστηκε ως ηγέτης. Τριγυρνώντας δεξιά και αριστέρα χωρίς καν να κάθεται σε καραντίνα. Χωρίς απλά να τον νοιάζει κανείς άλλος πέραν του ίδιου.

Ως Πρόεδρος και δισεκατομμυριούχος ο Trump πήρε την καλύτερη δυνατή θεραπεία για τον ιό, από τα καλύτερα νοσοκομεία και γιατρούς των ΗΠΑ. Ως αντισυστημικός απέδειξε ότι ο κορονοϊός δεν είναι και τίποτα για να το φοβάσαι. Και οι εκατομμύρια οπαδοί του ανά τον κόσμο βγήκαν να πανηγυρίσουν μαζί του. Γιατί ο Πρόεδρος νίκησε τον ιό και μαζί του τον νίκησαν και οι ίδιοι. Χωρίς βέβαια να προσμετράται το γεγονός ότι το μέρος της λευκής εργατικής τάξης χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση (που είναι και το ισχυρό χαρτί του Trump) προφανώς και δεν θα έχει την ίδια περίθαλψη με τον ίδιο. Ίσως να μην έχουν καν περίθαλψη. Στην καλύτερη κανένα ενέσιμο Dettol, όπως πρότεινε ο ίδιος.

Με βάση αυτά, δεν πρέπει να θεωρούμε καθόλου απίθανο να βρεθεί κάποτε άνθρωπος που με τις κατάλληλες πλάτες θα επιχειρήσει να γίνει ο Έλληνας Trump. Εδώ που τα λέμε από συνωμοσιολόγους, ρατσιστές που δεν έχουν κανένα απολύτως ηθικό δισταγμό να στρέψουν ολόκληρη την πραγματικότητα προς όφελός τους έχουμε αρκετούς. Κοινό που είναι έτοιμό να πειστεί από οποιονδήποτε για οτιδήποτε επίσης έχουμε. Μένει να βρεθεί ποιος από όλους αυτούς θα τολμήσει να κάνει πολιτική με όρους reality show.