Aitor Arrizabalaga/Euroleague Basketball via Getty Images/Ideal Image
I FEEL DEVOTION

Δεν είναι μόνο η Πόλη: 3 ακόμα φορές που ο Ολυμπιακός γύρισε από την κόλαση σε Final Four

Η (ερυθρόλευκη) συνήθεια που έγινε λατρεία.

Η εποποιία του Ολυμπιακού το 2012 στην Κωνσταντινούπολη θα είναι πάντα συνώνυμο της ανατροπής σε αθλητικό επίπεδο, ένα κατόρθωμα που στην μπασκετική Ευρώπη θα μνημονεύεται εσαεί ως επίκληση στη refuse to lose νοοτροπία μιας ομάδας. Δεν ήταν μόνο το -19 (53-34) στο 28ο λεπτό του τελικού με την ΤΣΣΚΑ.

Ήταν και ότι η ομάδα που είχε χτίσει αυτή τη διαφορά διέθετε υπερτριπλάσιο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό, που συν τι άλλοις δεν είχε διαθέσιμο (ίσα-ίσα πάτησε παρκέ λόγω τραυματισμού στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα) έναν εκ των κορυφαίων παικτών του, τον Έισι Λο. Όταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς πήρε time out στα 12’ πριν τελειώσει το ματς, απέσυρε τον Βασίλη Σπανούλη και έριξε στο παρκέ σχήμα με Μάντζαρη, Σλούκα, Κέσελ, Πρίντεζη και Χάινς.

Οι περισσότεροι πίστεψαν τότε ότι πρόκειται για λευκή πετσέτα, όμως αυτή η πεντάδα «έτρεξε» ένα σερί 14-0, για να διαμορφωθεί το σκορ σε 53-48. Η ΤΣΣΚΑ έβγαλε στοιχειώδη αντίδραση και έφτασε στο 59-52 στα 3:15’’ πριν το φινάλε, αλλά ο κορυφαίος του τελικού Κώστας Παπανικολάου έβαλε στην επόμενη επίθεση το κρισιμότερο καλάθι του αγώνα, ένα τρίποντο με τα χέρια του Κιριλένκο κρεμασμένα πάνω του.

Ο Παπ μείωσε και σε 61-60 με βολές, πριν ο Σισκάουσκας αποτύχει να τον μιμηθεί και ο Πρίντεζης σκοράρει το περίφημο buzzer beater με το πεταχτάρι. Ο Παπανικολάου σκόραρε 19π. με τρία τρίποντα, ενώ είχε βάλει 9π. στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα, χωρίς να αστοχήσει εντός πεδιάς στο Final Four. O δε Πρίντεζης πέτυχε και τους 12 πόντους του στα τελευταία 12’, διάστημα δηλαδή που ο Ολυμπιακός έκανε αυτό το επί μέρους 28-8 για να κατακτήσει το τρόπαιο.

Φυσικά κάτι αντίστοιχο σε ανατροπή δεδομένων δεν υπάρχει (και πιθανότατα να μην υπάρξει και ποτέ σε Final Four), ωστόσο ο Ολυμπιακός βάδισε στα χνάρια της Πόλης άλλες τρεις φορές έκτοτε στη διοργάνωση, υψώνοντας το ανάστημα του, πάνω που έμοιαζε να έχει πέσει στο καναβάτσο.

Από το -17 στο +12

Έναν χρόνο αργότερα ο Ολυμπιακός συνάντησε ξανά την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό του Λονδίνου και φαίνεται ότι της είχε δημιουργήσει τέτοια ψυχολογικά, που πέρασε από πάνω της (69-52). Ο τελικός απέναντι στη Ρεάλ ξεκίνησε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Με τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου, οι ερυθρόλευκοι ήταν στο -17 (10-27) και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακάτεψε την τράπουλα με Σλούκα, Κατσίβελη, Περπέρογλου, Χάιντς και Άντιτς στην πεντάδα.

Οι εστεμμένοι πρωταθλητές Ευρώπης ροκάνισαν τη διαφορά έως το ημίχρονο (37-41) και στο δεύτερο αποθέωσαν το επιθετικό μπάσκετ, διαλύοντας τη Ρεάλ με 37 πόντους στα τελευταία 8,5 λεπτά, για το τελικό 100-88! Ο Σπανούλης ήταν άποντος στο α’ ημίχρονο και τελείωσε το ματς με 22π. και 5/9 τρίποντα. Τα τρία εξ αυτών τα πέτυχε σε διάστημα 75 δευτερολέπτων, δίνοντας ανεπιστρεπτί το μομέντουμ στην ομάδα του. Εξαιρετικοί ήταν και οι Λο (20π.), Χάινς (12π.), Σλούκας (11π.).

Το 0/11 του Kill-Bill, που ξαφνικά πήρε φωτιά

Το 2015 στη Μαδρίτη η ΤΣΣΚΑ έμοιαζε ξανά το μεγάλο φαβορί σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό σε Final Four. Ο Χάινς ήταν πια στην απέναντι πλευρά και ο Δημήτρης Ιτούδης διέθετε πλειάδα αστέρων με τους Κιριλένκο, Ντε Κολό, Τεόντοσιτς, Τζάκσον, Κριάπα, Κάουν και Βοροντσέβιτς.

Η κακή απόδοση του Σπανούλη έμοιαζε να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της ρωσικής ομάδας, που στα 3:35’’ πριν το τέλος ο Ντε Κολό της έδωσε προβάδισμα με +9 (63-54). Στην επόμενη επίθεση, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, που έως τότε είχε 0/11 εντός πεδιάς (!), ευστόχησε στο πρώτο σουτ, μειώνοντας με τρίποντο σε 63-57.

Αυτό που ακολούθησε ήταν η εξύμνηση της έννοιας clutch από τον Kill-Bill, που σκόραρε άλλα δύο τρίποντα και ένα δίποντο με ένα ασύγκριτο επιθετικό κρεσέντο την ώρα που η μπάλα «έκαιγε». Έβαλε τους 11 από τους τελευταίους 16 πόντους του Ολυμπιακού για το τελικό 70-68, με τον Σλούκα να σκοράρει τους άλλους 5π. (και συνολικά 10π.). Πρώτος σκόρερ ήταν ο Πρίντεζης με 14π., ενώ ο Παπαπέτρου είχε 9π.

Επικύρωση πελατειακής σχέσης

Το 2017 στην Κωνσταντινούπολη Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ συναντήθηκαν για τέταρτη φορά σε Final Four εντός μίας εξαετίας και σαν σε ιστορία που επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, το σενάριο κύλησε με τον ίδιο, σαδιστικό για τη ρωσική ομάδα, τρόπο. Η ΤΣΣΚΑ είχε και τώρα το κολοσσιαίο μπάτζετ και θεωρητικά την αγωνιστική υπεροπλία, με Ντε Κολό, Τεόντοσιτς, Τζάκσον, Χίγκινς, Χάινς, Κουρμπάνοφ, Βοροντσέβιτς κ.α.

Προηγήθηκε δις με διψήφιες διαφορές (40-27 στο 19’ και 57-46 στο 27’) και πάνω που έλεγες ότι δεν είναι δυνατόν να την πάθει ξανά, ο Ολυμπιακός διέλυσε κάθε νόμο πιθανοτήτων, που επιτάσσει ότι σε τέσσερα παιχνίδια ανάμεσα σε δύο τέτοιες ομάδες η μοναδική που θα μπορούσε να κάνει το 4-0 είναι αυτή με το (πολύ) μεγαλύτερο μπάτζετ…

Αυτός που μπήκε ξανά αργά, αλλά καταλυτικά στην εξίσωση ήταν ο Σπανούλης που στο 33’ πέτυχε το πρώτο καλάθι του εντός πεδιάς, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Παπανικολάου, Μάντζαρη, που είχαν κρατήσει όρθια την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Με δύο εντυπωσιακά καλάθια μετά από drive και ένα τρίποντο ο αρχηγός έβαλε σε θέση οδηγού τον Ολυμπιακό (74-73) στα 115’’ πριν το τέλος, ενώ στα 44’’ ο Γκριν έκανε με νέο τρίποντο το 79-76. Με το τελικό 82-78 οι ερυθρόλευκοι επιβεβαίωσαν ότι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα αξίζουν περισσότερο από τα μηδενικά πίσω από τον προϋπολογισμό κάθε ομάδας.

Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά final four, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.