2023/Clive Rose/Pool via AP
MODERN FOOTBALL

European Super League 2.0: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Μετά το φιάσκο του 2021 οι οραματιστές της European Super League επέστρεψαν με δικαστική δικαίωση και σαν έτοιμοι από καιρό επιτίθενται σε όλους, έχοντας ήδη φτιάξει πλάνο για 64 ομάδες.

Το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου ήρθε με την UEFA και τη FIFA να δέχονται ένα μεγαλοπρεπές «χαστούκι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαίωσε τις ομάδες που σχεδίαζαν τη δημιουργία της European Super League πριν από δυόμισι περίπου χρόνια.

Παράλληλα, η Α22, η εταιρεία που έχει συσταθεί και βρίσκεται πίσω από την European Super League, φαίνεται ότι γνώριζε εδώ και καιρό το αποτέλεσμα της εκδίκασης και σήμερα εκτοξεύει κάθε λίγο νέες πληροφορίες για τη δημιουργία της διοργάνωσης.

Η απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι UEFA και FIFA δεν θα έχουν το δικαίωμα να εγκρίνουν τη δημιουργία ή μη, οποιασδήποτε διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι το καταστατικό των UEFA/FIFA αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το αθλητικό μονοπώλιο και άρα κρίνεται άκυρο σε περίπτωση που κάποιοι σύλλογοι θέλουν να παίξουν σε άλλο πρωτάθλημα. Έτσι, οι ποινές που είχε προαναγγείλει η UEFA σε όποιες ομάδες πρωτοστατούσαν στις ενέργειες σχηματισμού νέου πρωταθλήματος, επίσης κρίνονται άκυρες. Από σήμερα λοιπόν, η European Super League ή οποιαδήποτε άλλη νέα διασυλλογική διοργάνωση είναι απολύτως εφικτή, χωρίς να ζητάει άδεια από UEFA/FIFA.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το ευρωπαϊκό δικαστήριο δίνει την έγκριση για τη δημιουργία της European Super League. Απλά τονίζει ότι με το καταστατικό τους FIFA και UEFA κάνουν κατάχρηση των κανόνων.

Α22 και European Super League σαν έτοιμοι από καιρό

Είναι προφανές ότι τόσο καιρό στο παρασκήνιο η έκβαση της υπόθεσης είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Έτσι, η Α22 είχε ετοιμάσει μια σειρά από διατάξεις με τις οποίες θα παρουσίαζε το νέο πρότζεκτ ανήμερα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Με εμπορικό σήμα, σελίδες στα social media και μερικά επεξηγηματικά βίντεο λοιπόν δίνει από σήμερα κιόλας χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα μοιάζει το νέο πρωτάθλημα. Και ναι, σε αντίθεση με το εγωιστικό στυλ που είχε αφήσει να επικοινωνηθεί πριν από δύο χρόνια, αυτή τη φορά φέρνει ένα μοντέλο αρκετά πιο «δημοκρατικό» και ουσιαστικά ετοιμάζει ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα επίπεδα στην UEFA.

Το νέο format που εισάγει η Α22 για την European Super League, μοιάζει με εκείνο που εγκαινιάζει από την νέα χρονιά η UEFA (Champions League χωρίς ομίλους) και πλέον οι ομάδες που θα συμμετέχουν δεν θα δημιουργούν ένα κλειστό κλαμπ. Μάλιστα, επικοινωνιακά θέλουν να δείξουν ακριβώς αυτό. Ότι το δικό τους προϊόν θα είναι ίδιο και καλύτερο με εκείνο της UEFA. Στο ίδιο πλαίσιο και για να δελεάσει το κοινό, το οποίο σύσσωμο είχε αποδοκιμάσει την απόπειρα του 2021, η A22 μέσω του CEO της Bernd Reichart ανακοίνωσε σήμερα κιόλας ότι τα παιχνίδια της νέας λίγκας θα προβάλλονται δωρεάν σε αντίθεση με τα πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα των σημερινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ανοιχτή λίγκα με τρεις κατηγορίες

Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση της, η European Super League θα είναι μια ανοιχτή λίγκα, η οποία θα χωριστεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Star League, Gold League, Blue League. Η πρώτες δύο κατηγορίες θα αποτελούνται από 16 ομάδες και θα χωρίζονται σε δύο γκρουπ των 8 και η τρίτη από 32 ομάδες, οι οποίες θα χωρίζονται σε 8 γκρουπ των τεσσάρων. Κάθε σύλλογος θα δίνει από τουλάχιστον 14 ματς τον χρόνο και στη συνέχεια θα υπάρχουν Playoffs.

Το πιο συναρπαστικό δε, είναι ότι η λίγκα θα είναι ανοιχτή για όλους άρα όλες οι ομάδες θα προβιβάζονται και θα υποβιβάζονται, χωρίς καμία εξαίρεση.

Παρά τις ομάδες που αποχώρησαν μετά το φιάσκο του 2021, το οικονομικό πλάνο του νέου πρωταθλήματος παραμένει χρυσό. Για την ώρα γίνεται γνωστό ότι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης που τρέχουν «χέρι-χέρι», από κοινού με τη Γιουβέντους το νέο εγχείρημα θα λάβουν από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Florentino Perez © AP Photo/Francois Mori

Μέχρι στιγμής οι ηγέτες της κίνησης της A22 κάνουν όσο το δυνατόν πιο γνωστή μπορούν τη δικαίωσή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η UEFA αντιδρά σπασμωδικά. Τόσο ο Florentino Perez (Ρεάλ Μαδρίτης), όσο και ο Joan Laporta (Μπαρτσελόνα) επιδοκίμασαν το αποτέλεσμα της εκδίκασης και έκαναν λόγο για νέα εποχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ και ο CEO της A22, Bernd Reichart, έκανε μια διθυραμβική τοποθέτηση. Παρ’ όλα αυτά οι εθνικές ομοσπονδίες, τα εθνικά πρωταθλήματα και φυσικά η UEFA θέλουν να μετριάσουν τον χαμό.

Ο Πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και Πρόεδρος της European Super League κατά το άδοξο ξεκίνημά της πριν από δυόμισι χρόνια, δήλωσε μέσω της επίσημης Ρεάλ: «Στη Ρεάλ χαιρετίζουμε με τεράστια ικανοποίηση την απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση των αρχών, των αξιών και των ελευθεριών μας. Τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουμε προσεκτικά το εύρος αυτού του ψηφίσματος, αλλά αναμένω δύο συμπεράσματα μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Πρώτον, ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ ξανά μονοπώλιο. Και δεύτερον, ότι από σήμερα οι σύλλογοι θα είναι οι κύριοι της μοίρας τους… Όπως πριν από σχεδόν εβδομήντα χρόνια κάναμε ένα θεμελιώδες βήμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, σήμερα έχουμε και πάλι καθήκον και ευθύνη να δώσουμε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τη νέα ώθηση που τόσο πολύ χρειάζεται. Και για να το πετύχουμε αυτό θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε ένα σύγχρονο έργο, πλήρως συμβατό με τις εθνικές διοργανώσεις, ανοιχτό σε όλους, βασισμένο στην αθλητική αξία και που θα επιβάλλει ουσιαστικά το σεβασμό για το οικονομικό δίκαιο παιχνίδι. Ένα έργο που θα φέρει οικονομική βιωσιμότητα για όλους τους συλλόγους και που πάνω από όλα θα προστατεύσει τους παίκτες και θα ενθουσιάσει τους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο».

Ο Πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Joan Laporta τοποθετήθηκε μέσω βίντεο για την απόφαση και επίσης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του. «Η Μπαρτσελόνα επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που αξιολογεί το πρότζεκτ της European Super League όπως προτείνεται από την A22 Sports.
Ως ένας από τους συλλόγους που καθοδηγούν το πρότζεκτ της European Super League, η Μπαρτσελόνα πιστεύει ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια νέα ποδοσφαιρική διοργάνωση ελίτ στην Ευρώπη, αντιτιθέμενος στο μονοπώλιο στον κόσμο του ποδοσφαίρου και επιθυμεί να ξεκινήσει νέες συζητήσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο μέλλον… Σε μια χρονιά που ο σύλλογος γιορτάζει την 125η επέτειό του, η Μπαρτσελόνα επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις της σε διάφορα αθλήματα για να προτείνει λύσεις για τρέχοντα ζητήματα στον αθλητισμό της ελίτ. Γι’ αυτό δηλώνει την υποστήριξή της στη European Super League που προωθείται από την Α22 και ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εγχώριων και διεθνών ποδοσφαιρικών φορέων, οι οποίοι έχουν πλέον επικυρωθεί με τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο Bernd Reichart, που φαίνεται να είναι το «άφθαρτο» πρόσωπο της νέας διοργάνωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων σε βίντεο που κοινοποίησε η Α22: «Κερδίσαμε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι ελεύθερο. Οι σύλλογοι είναι πλέον απαλλαγμένοι από την απειλή κυρώσεων και ελεύθεροι να καθορίσουν το μέλλον τους».

Σε δόσεις η αντίδραση της UEFA, καυστικός και ειρωνικός ο Ceferin

Όσον αφορά την UEFA, η αντίδραση της έρχεται σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Αρχικά μέσω της επίσημης ανακοίνωσής της όπου σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιτρέπει μεν, αλλά δεν εγκρίνει κιόλας τη δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος. Στη σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων η UEFA αναφέρει: «Η σημερινή απόφαση δεν υποδηλώνει έγκριση ή επικύρωση της λεγόμενης “Super League”. Μάλλον υπογραμμίζει μια προϋπάρχουσα έλλειψη στο πλαίσιο προέγκρισης της UEFA, μια τεχνική πτυχή που έχει ήδη αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί τον Ιούνιο του 2022. Η UEFA είναι βέβαιη για την ευρωστία των νέων κανόνων της και συγκεκριμένα ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς. Η UEFA παραμένει αποφασισμένη στη δέσμευσή της να διατηρήσει την ευρωπαϊκή πυραμίδα του ποδοσφαίρου, διασφαλίζοντας ότι συνεχίζει να εξυπηρετεί τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο συλλογικά με τις εθνικές ενώσεις, τα πρωταθλήματα, τους συλλόγους, τους φιλάθλους, τους παίκτες, τους προπονητές, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τους εταίρους».

Aleksander Ceferin © AP Photo/Daniel Cole

Λίγη ώρα αργότερα η UEFA επανήλθε με μια διαρροή στην οποία αναφέρεται ότι σκέφτεται να καταργήσει τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει για τις επόμενες σεζόν, κρατώντας το Champions League ανέγγιχτο.

Καθώς ωστόσο όσο περνά η ώρα και ολοένα και περισσότερα κλαμπ απορρίπτουν την ιδέα της νέας European Super League δηλώνοντας την υποστήριξή τους στην UEFA, τα πράγματα μοιάζουν ξανά πιο ήρεμα για τη διοίκησή της. Ο Aleksander Čeferin που είχε αποκρούσει υποδειγματικά την πρώτη απόπειρα της European Super League το 2021, εμφανίστηκε να σέβεται τις αποφάσεις του δικαστηρίου, ειρωνευόμενος ωστόσο Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Α22.

Ο Πρόεδρος της UEFA ανέφερε συγκεκριμένα: «Παρακολουθώντας τη λεγόμενη παρουσίαση της Α22 είναι δύσκολο να αποφασίσεις αν πρέπει να σοκαριστείς ή να διασκεδάσεις από την παράσταση αυτή. Ακόμα πιο κλειστή διοργάνωση από το πρότζεκτ του 2021 που απορρίφθηκε από όλους. Δεν θα προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε. Μπορούν να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν. Ελπίζω να ξεκινήσουν τη φανταστική τους διοργάνωση το συντομότερο δυνατό με δύο ομάδες. Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν, αλλά εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος γι’ αυτό».

Αυτοί που έχουν ήδη «πακετώσει»

Είναι δεδομένο ότι ο Aleksander Čeferin δεν θα έκανε τόσο επιδεικτικές δηλώσεις, αν προηγουμένως δεν είχε εξασφαλίσει αρκετές ισχυρές εγγυήσεις. Η Αγγλική Κυβέρνηση πριν από οποιονδήποτε άλλον ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει στις ομάδες της χώρας να συμμετάσχουν στη νέα λίγκα, ενώ ακολούθησαν αρκετές ομάδες από όλη την Ευρώπη -ακόμα και πρώην μέλη της European Super League- που δήλωσαν την στήριξή τους στην UEFA. Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Σεβίλη είναι μέχρι στιγμής οι ομάδες που έχουν απορρίψει τη συμμετοχή τους στη νέα λίγκα, ενώ ανακοινώσεις καταδίκης της έχει ήδη εκδώσει και η La Liga.

Είναι δεδομένο ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες οι διεργασίες και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μένει να φανεί αν αυτήν την φορά η δημιουργία της European Super League θα γίνει πραγματικότητα ή αν το εγχείρημα δεν θα αντέξει πάλι περισσότερο από 48 ώρες.