© Fiona Hamilton/Tennis Australia via AP
PROFILE

Η ανάβαση του Jannik Sinner από το σκι στην κορυφή του τένις

Σήμερα είναι ο πρώτος Ιταλός τενίστας που κατακτά το Australian Open και ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά στο παγκόσμιο τένις.

Στον ημιτελικό του Australian Open κόντρα στον Novak Djokovic, ο Jannik Sinner έγινε ο πρώτος άνθρωπος σε Grand Slam που δεν αντιμετωπίζει ούτε ένα Break Point στο σερβίς του από τον Σέρβο και φυσικά ο πρώτος που τον κερδίζει σε αυτή τη φάση του τουρνουά (πριν από τον αγώνα ο Djokovic μετρούσε 10-0 σε ημιτελικούς). Παρά το σχεδόν αψεγάδιαστο παιχνίδι του, ο Sinner έχασε το τρίτο σετ στο Tie-Break και αμέσως μετά έπιασε ένα μπουκαλάκι που είχε στον πάγκο και το άφησε ουσιαστικά δίπλα του.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τον είδαμε να νευριάζει ανέφεραν στο Twitter/Χ και πράγματι δεν είχαν άδικο. Σε ένα τένις που όλο και ξεφεύγει από την παραδοσιακή αρχοντιά του, ο Ιταλός τενίστας παραμένει πάντα νηφάλιος. Και για αυτό έχει μόνο φίλους. Ο χαρακτήρας αυτός σφυρηλατήθηκε από την παιδική του ηλικία, όταν… δεν έπαιζε τένις.

Ποιος είναι ο Jannik Sinner

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2001 στο γερμανόφωνο Τιρόλ της βόρειας Ιταλίας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, στις Ιταλικές Άλπεις. Σε μία περιοχή που βγάζει κυρίως σκιέρ, ο καροτομάλλης Jannik, δεν αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα. Ήταν ένας από τους κορυφαίους σκιέρ της ηλικίας του στην Ιταλία μέχρι τα 12 του. Στιγμιότυπο από το 2013 τον απεικονίζει πρωταθλητή στο γιγαντιαίο σλάλομ, όπου ήταν εκπληκτικός, όμως παρά το λαμπρό μέλλον που φαινόταν να έρχεται εκείνος είχε αλλού το μυαλό του.

Πέρα από σκι, ο Sinner έπαιζε και ποδόσφαιρο – υποστηρίζει τη Μίλαν, ωστόσο προτίμησε να δοθεί σε ένα ακόμη μοναχικό σπορ. Στο τρίτο κατά σειρά προτίμησής του μέχρι να τελειώσει το δημοτικό. Αυτό για το οποίο τον γνωρίζουμε σήμερα. Πριν από 9 χρόνια, στα 13 του, αποφασίζει να εγκαταλείψει οριστικά σκι και ποδόσφαιρο και να επικεντρωθεί στο τένις. Ο προπονητής του Heribert Mayr, τον είχε πείσει ότι αυτό είναι το μέλλον του και ο ίδιος λάτρεψε το τένις γιατί ήθελε να μάχεται βλέποντας τον αντίπαλό του, ενώ το ποδόσφαιρο τον απογοήτευσε γιατί ήθελε να παίρνει μόνος του όλες τις αποφάσεις για ό,τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Οι γονείς του, παρόλο που στα επτά του τον πίεσαν να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το σκι, του οποίου ήταν γνώστες, δεν του έφεραν κανένα εμπόδιο και τον έστειλαν στην ιταλική ριβιέρα για να προπονηθεί με τον κορυφαίο Ιταλό δάσκαλο Riccardo Piatti. Τη στήριξη των γονιών του δεν την ξέχασε ποτέ. Αμέσως μετά το πρώτο του Grand Slam δήλωσε: «Μακάρι να μπορούσαν να είναι εδώ οι γονείς μου. Πάντα με άφηναν να επιλέξω αυτό που ήθελα να κάνω. Ακόμα και όταν ήμουν μικρός και δοκίμασα κι άλλα αθλήματα, ποτέ δεν μου άσκησαν πίεση. Μακάρι όσο περισσότερα παιδιά γίνεται να μπορούσαν να είχαν αυτή την ελευθερία. Ευχαριστώ πολύ τους γονείς μου».

Στα 15 του ξεκίνησε να παίζει τα πρώτα του τουρνουά στην κατηγορία των τζούνιορ, αλλά δεν πρόλαβε να ξεχωρίσει. Η στρατηγική του Piatti (που μεταξύ άλλων είχε περάσει και από το επιτελείο του Djokovic) ήταν να τον εντάξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο επαγγελματικό επίπεδο, ώστε να αγωνιστεί με τους άντρες από νωρίς. Έτσι, ο Sinner δεν πρόλαβε να γνωρίσει την επιτυχία ως νέος. Δεν έπαιξε σε κανέναν Grand Slam Junior και η πιο υψηλή του θέση ήταν η 133η. Ήταν άλλωστε ένα παιδί που έπαιζε τένις μόλις δύο χρόνια.

Ένας κορυφαίος επαγγελματίας που περιμένει τη στιγμή του

Jannik Sinner © AP Photo/Andy Wong

Στα τέλη του 2017 ο Sinner γίνεται επαγγελματίας, παίζοντας σε αρκετά Challenger τουρνουά της ATP, στα οποία επίσης αργεί να ξεχωρίσει. Το 2019 ήταν η χρονιά της αποκάλυψης. Τον Φεβρουάριο κερδίζει το Challenger στο Μπέργκαμο και οι Ιταλοί αρχίζουν να τον λατρεύουν. Γρήγορα ξεκινά να αγωνίζεται στα μεγαλύτερα τουρνουά της ATP, να ανεβαίνει στην κατάταξη, ενώ με το που έκλεισε τα 18 του κέρδισε τη συμμετοχή για το US Open. Η χρονιά έκλεισε θριαμβευτικά, όπως ακριβώς ξεκίνησε. Κατέκτησε το NextGen Finals στο Μιλάνο, λίγα χιλιόμετρα από το πατρικό του και το fan club του άρχισε δειλά-δειλά δημιουργείται.

Τα επόμενα δύο χρόνια ο Jannik Sinner εδραιώνει τη θέση του στο παγκόσμιο τένις και σταδιακά γίνεται ο καλύτερος Ιταλός τενίστας, καθώς ο Matteo Berrettini χάνει τις ευκαιρίες του για ένα Grand Slam. Το 2020 κερδίζει τον πρώτο του ATP τίτλο και γίνεται ο νεαρότερος Ιταλός με αυτό το επίτευγμα. Είναι μόλις 19 ετών και κλείνει τη σεζόν στο Νο.37 της Παγκόσμιας Κατάταξης, όντας σε μόνιμα ανοδική πορεία.

Οι χρονιές της πανδημίας δεν μας επέτρεψαν να δούμε το πόσο αγαπητός είναι σε όλον τον πλανήτη, αλλά δεν μας απότρεψαν από το να αντιληφθούμε ότι είναι ο πιο σταθερός από τη νέα γενιά τενιστών. Το 2021 ανήκει σιγά-σιγά στην ελίτ. Κερδίζει 4 τίτλους και φτάνει ως τον τελικό του Masters στο Μαϊάμι, ενώ γίνεται για πρώτη φορά μέλος του Top 10.

Καθώς ο Carlos Alcaraz αρχίζει να ξεχωρίζει ως ο καλύτερος τενίστας που έχουμε δει εδώ και καιρό, ο Sinner συνεχίζει να κάνει το κομμάτι του και το 2022. Είναι εκείνη η χρονιά που θα κάνει μία σημαντική αλλαγή, εγκαταλείποντας τον προπονητή του, για τον επίσης συμπατριώτη του, Simone Vagnozzi και τον Αμερικανό Darren Cahill (πρώην προπονητή των Lleyton Hewitt, Andre Agassi, Andy Murray κ.α.). Στόχος του πια είναι μόνο η κορυφή. Φτάνει στον προημιτελικό σε 3 από τα 4 Grand Slams και δείχνει εξαιρετικός σε κάθε επιφάνεια αλλά κερδίζει μόλις έναν τίτλο. Το ρεκόρ του είναι 47-16, αλλά ο κόσμος ασχολείται ακόμα με τον Alcaraz που στο μεταξύ κατακτά το US Open, κερδίζοντάς τον στο καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς με 3-2 σετ.

Ο Sinner μπορεί να είναι μόνο 22 και να παίζει μόλις 10 χρόνια τένις, όμως η επιτυχία του δεν είναι πυροτέχνημα. Μετρά σημαντικές πορείες και οδυνηρές ήττες, τις οποίες αντιμετωπίζει πάντα με σεβασμό, περιμένοντας απλά την ευκαιρία του. Εκείνη δεν ήρθε στο US Open του 2022, ούτε στο περσινό Australian Open, όπου αποκλείστηκε με 3-2 σετ από τον Στέφανο Τσιτσιπά. Η πιο σκληρή του ήττα ήρθε όμως τον περασμένο Ιούλιο από τον Novak Djokovic, στο Wimbledon. Στον ημιτελικό, ο Sinner προηγήθηκε με 2-0 σετ μέχρι ο Σέρβος να γυρίσει τον διακόπτη και να τον αποκλείσει.

Παρά τις ήττες του, ο Jannik Sinner δεν κρύβεται ποτέ στις δηλώσεις του, ούτε ψάχνει δικαιολογίες. Επιβραβεύει τον αντίπαλό του και μένει πάντοτε ψύχραιμος στο court. Γελά συχνά και περνά καλά έξω από το γήπεδο, ενώ οι Ιταλοί τον λατρεύουν. Τα Carota Boys γίνονται η δημοφιλέστερη ομάδα οπαδών στον κόσμο. Οι Ιταλοί ντύνονται καρότα λόγω του χρώματος του μαλλιού του αγαπημένου τους παίκτη, τον ακολουθούν παντού και γίνονται ατραξιόν σε κάθε τουρνουά. Το Australian Open τους παρείχε ειδικό χώρο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του, ενώ μετά την κατάκτηση του πρώτου του Grand Slam μπήκαν μέσα στην Rod Laver Arena για να σηκώσουν μαζί του το τρόπαιο.

Ο ίδιος ο Rod Laver βρέθηκε στο γήπεδο και παρακολούθησε επίσης την επική ανατροπή του Ιταλού κόντρα στον Daniil Medvedev δείχνοντας εντυπωσιασμένος από το παιχνίδι του 22χρονου. Αυτή φυσικά δεν ήταν όμως η μοναδική κορυφαία στιγμή του Sinner στο Australian Open.

Όσα χρειάστηκε να πετύχει  στον δρόμο για το πρώτο Grand Slam

Ο Jannik Sinner, όπως σε όλη του την καριέρα περίμενε για τη στιγμή του, έτσι και στον τελικό περίμενε υπομονετικά το πότε θα αποδώσει η τακτική του και θα κουράσει τον Daniil Medvedev οδηγώντας τον να του δώσει χτυπήματα στο εξαιρετικό του forehand. Αυτό που για δύο σετ απέφευγε ο εξαιρετικός Ρώσος, άρχισε να συμβαίνει από τα τέλη του δεύτερου σετ και οι μπάλες «αναστέναξαν». Αμέσως μετά το 1-5 στο δεύτερο σετ, ο τελικός άρχισε να γέρνει προς το μέρος του Ιταλού και παρόλο που ο Medvedev έκανε το 0-2, τελικά ηττήθηκε ξανά στην Αυστραλία.

Τι πέτυχε όμως ο Jannik Sinner στον δρόμο για το πρώτο του Grand Slam;

  • Έγινε ο πρώτος Ιταλός τενίστας που κατακτά το Australian Open.
  • Έγινε ο πρώτος Ιταλός τενίστας που κατακτά Grand Slam μετά τον Adriano Panatta το 1976.
  • Έγινε ο πρώτος τενίστας που κερδίζει τον Novak Djokovic σε ημιτελικό Australian Open.
  • Έγινε ο πρώτος τενίστας που δεν αντιμετωπίζει Break Point από τον Novak Djokovic σε Grand Slam.
  • Έγινε ο δεύτερος τενίστας κάτω των 23 που γυρίζει έναν τελικό Grand Slam από 0-2 σετ, μετά τον Bjorn Borg το 1974.
  • Έγινε ο τρίτος νεαρότερος τενίστας που κατακτά το Australian Open, μετά τον Jim Courier το 1992 και τον Novak Djokovic το 2008.
  • Έγινε ο πρώτος τενίστας εκτός των Big 3 που κατακτά το Australian Open μετά το 2014 και τον Stan Wawrinka.
  • Μετρά 12 νίκες στα τελευταία του 13 παιχνίδια κόντρα σε παίκτες του Top 10.

Αμέσως μετά τον τελικό ο Jannik Sinner δέχθηκε τα συγχαρητήρια από την αφρόκρεμα του παγκόσμιου τένις, με τους περισσότερους να στέκονται πέρα από τα επιτεύγματά του και στον χαρακτήρα του. Το πιο ξεχωριστό μήνυμα, ήρθε όμως από τη Maria Sharapova, η οποία φρόντισε να του θυμίσει μία από τις πιο χαρούμενες στιγμές τους εκτός court.