Christian Liewig - Corbis / Contributor / Ideal Image / Getty Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Όλοι οι ευρωπαϊκοί τελικοί που έχουν γίνει στην Ελλάδα

Λίγο πριν τον τελικό του Ευρωπαϊκού Super Cup -ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και τη Σεβίλλη που θα διεξαχθεί στο Γ. Καραϊσκάκης- θυμόμαστε όλες τις προηγούμενες έξι φορές που η Ευρώπη έπαιξε μπάλα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είχε χρόνια να φιλοξενήσει τον τελικό κάποιας σπουδαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς η τελευταία φορά συνέβη -ούτε λίγο, ούτε πολύ- πριν από 16 χρόνια. Ήταν ο τελικός του Champions League ανάμεσα στη Μίλαν και τη Λίβερπουλ που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ.

Αυτός όμως δεν ήταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός τελικός που έγινε επί ελληνικού εδάφους. Η ιστορία των ευρωπαϊκών τελικών στη χώρα μας άρχισε πριν από 52 χρόνια και συνολικά 6 παιχνίδια έχουν λάβει μέρος στην Ελλάδα.

Σήμερα, λίγες ώρες πριν από τον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και τη Σεβίλλη, που θα διεξαχθεί στο Γ. Καραϊσκάκης, εμείς θυμόμαστε τους 6 αυτούς τελικούς.

1971: Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης (Διπλός αγώνας, Κύπελλο Κυπελλούχων)

Στις 19 και στις 21 Μαΐου του 1971, Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκαν στην Αθήνα για να διεκδικήσουν το πρώτο τους Κύπελλο Κυπελλούχων (σημερινό Europa League). Το πρώτο παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1 και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν σε επαναληπτικό δύο μέρες αργότερα, καθώς δεν υπήρχε ακόμα η παράταση και τα πέναλτι. Στον επαναληπτικό, οι Λονδρέζοι επικράτησαν με 2-1 και κατέκτησαν το πρώτο τους ευρωπαϊκό κύπελλο. Συνολικά τις δύο αναμετρήσεις στο Γ. Καραϊσκάκης παρακολούθησαν πάνω από 60.000 άτομα.

1973: Μίλαν – Λιντς 1-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων)

Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα είχε αναλάβει εκ νέου να διοργανώσει τον τελικό της ίδιας διοργάνωσης. Η χώρα μας πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα τυχερή για τη Μίλαν, η οποία στις 16 Μαΐου 1973 αντιμετώπισε την πανίσχυρη Λιντς. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Θεσσαλονίκης, καθώς ο τελικός διεξήχθη στο Καυταντζόγλειο, όπου σημειώθηκε sold-out 40.000 θέσεων. O Chiarugi μόλις στο 5ο λεπτό έβαλε μπροστά τη Μίλαν και έπειτα δε σημειώθηκε άλλο τέρμα. Οι Άγγλοι έμειναν παραπονεμένοι και όχι άδικα, με τη διαιτησία του Έλληνα, Χρήστου Μίχα.

1983: Αμβούργο – Γιουβέντους 1-0 (Κύπελλο Πρωταθλητριών)

To 1983 θα ήταν μια καλή χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας ανέλαβε τη διεξαγωγή του τελικού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στις 25 Μαΐου 1983, το Αμβούργο και η Γιουβέντους αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και οι Γερμανοί έγραψαν ιστορία καθώς με γκολ του μετέπειτα κορυφαίου προπονητή Felix Magath, επικράτησαν με 1-0 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν 73.500 θεατές.

1987: Άγιαξ – Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων)

Το 1987 πριν σημαδευτεί από την επιτυχία της Εθνικής Μπάσκετ, ήταν άκρως ποδοσφαιρικό. Τη χρονιά που η Λάρισα κατέκτησε το πρωτάθλημα, η Ελλάδα είχε φιλοξενήσει άλλον έναν τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ. Αντίπαλοι ήταν ο Άγιαξ με προπονητή τον σπουδαίο Johan Cruyff και η Λοκομοτίβ Λειψίας. Οι Ολλανδοί επικράτησαν επίσης με 1-0 χάρη στο γκολ του νέου τους αστεριού, Marco van Basten.

1994: Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0 (Champions League)

Η σχέση αγάπης ανάμεσα στο Marco van Basten και την Ελλάδα συνεχίστηκε και 7 χρόνια αργότερα. Η Αθήνα διοργάνωσε τον πρώτο τελικό Champions League της ιστορίας της και η Μίλαν σκόρπισε την Μπαρτσελόνα, επικρατώντας με 4-0 στο ΟΑΚΑ. Σκόρερ της ομάδας του Fabio Capello, ήταν οι Massaro (2), Savisevic και Desailly.

2007: Μίλαν – Λίβερπουλ 2-1 (Champions League)

Η Μίλαν κατάφερε να κατακτήσει και τον δεύτερο τελικό Champions League που διεξήχθη στη χώρα μας, το 2007. Στη ρεβάνς του τελικού της Κωνσταντινούπολης, οι Μιλανέζοι κέρδισαν με 2-1 τη Λίβερπουλ χάρη σε δύο γκολ του Filippo Inzaghi. Ο Carlo Ancelotti κατέκτησε έτσι το δεύτερο Champions League της σπουδαίας προπονητικής του καριέρας, μπροστά σε 74.000 θεατές στο ΟΑΚΑ. Η Λίβερπουλ μπόρεσε μόνο να μειώσει χάρη στο γκολ του Ολλανδού, Dirk Kuyt.