© AP Photo/Darko Bandic
ΙΣΤΟΡΙΑ

Όταν οι BBB της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ξεκίνησαν τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

Οι Bad Blue Boys, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τα νεοναζιστικά αισθήματα, που ταξίδεψαν από την Κροατία και προκάλεσαν τη δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ, φέρουν μια μακρά ιστορία χουλιγκανισμού.

Bad Blue Boys είναι το όνομα των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που ταξίδεψαν από την Κροατία, χωρίς να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο γήπεδο της ΑΕΚ, με μόνο σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια, από τα οποία προκλήθηκε ο θάνατος του 29χρονου Μιχάλη. Οι Κροάτες χούλιγκανς είναι γνωστοί για τις βίαιες δράσεις τους καθώς φέρουν μια ιστορία 37 χρόνων. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με νεοναζιστικές ιδεολογίες, ενώ τα γραφεία τους κοσμούνται με γκράφιτι υποστήριξης του ιδρυτή του φασιστικού και υπερεθνικιστικού μορφώματος της Ustase, Ante Pavelic και του Hitler.

Ιδρύθηκαν επίσημα στις 17 Μαρτίου 1986 στο Ζάγκρεμπ και φημολογείται ότι έλαβαν το όνομά τους από την ταινία “Bad Boys” του Sean Penn. Φέρουν για σήμα ένα μπουλντόγκ και έχουν καταφέρει να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής κατά της βίας της UEFA, καθώς έχουν απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές.

Ο σκηνοθέτης Sasa Podgorelec το 1998 είχε γυρίσει ντοκιμαντέρ για τη δράση τους και ανέφερε ότι ο σύνδεσμος των οπαδών είναι από τους πρώτους που υποστήριξαν την ανεξαρτησία της Κροατίας από την ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Η στήριξή τους στον πρώτο Πρόεδρο της Κροατίας, Franjo Tudjman είναι άλλωστε δεδομένη.

Όταν ξεκίνησαν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Πριν ωστόσο ανεξαρτητοποιηθεί η Κροατία, οι Bad Blue Boys βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο πυροδοτώντας σύμφωνα με πολλούς, την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαΐου 1990, όταν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ υποδεχόταν τον Ερυθρό Αστέρα στα πλαίσια του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι μέρες πριν τον αγώνα και 3 χιλιάδες οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα (και μέλη των Delije, των οργανωμένων οπαδών του) θα ταξίδευαν στο Ζάγκρεμπ για να δουν την ομάδα τους (και όχι μόνο) στο στάδιο Μαξιμίρ.

Οι ομάδες ήταν από τις καλύτερες της Ευρώπης, καθώς στην Ντιναμό αγωνίζονταν οι Zvonimir Boban και Davor Suker, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν στη διάθεσή τους παίκτες όπως οι Robert Prosinecki, Darko Pancev, Sinisa Mihajlovic και άλλους. Ο Ερυθρός Αστέρας μάλιστα την επόμενη σεζόν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ο θάνατος του Tito 10 χρόνια νωρίτερα είχε φέρει στην επιφάνεια τα εθνικιστικά πάθη των λαών της Γιουγκοσλαβίας και η έκρηξη ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Λίγες ημέρες πριν τον αγώνα είχαν διεξαχθεί οι κροατικές εκλογές με την Κροατική Δημοκρατική Ένωση να επικρατεί. Ήταν το κόμμα του Franjo Tudjman που αναζητούσε την ανεξαρτησία της χώρας.

Τα συνθήματα που ακούγονταν στους δρόμους της πόλης δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, καθώς οι μεν φώναζαν ότι το Ζάγκρεμπ είναι Σέρβικο και οι δε ότι είναι Κροατικό, ενώ κυριάρχησαν και τα συνθήματα μίσους κατά του Tudjman. Ωστόσο, αυτό που ακολούθησε όταν οι οπαδοί μπήκαν στο Μαξιμίρ, ήταν το κάτι άλλο.

Καρέκλες εκσφενδονίζονταν, καδρόνια και μαχαίρια βρίσκονταν σε κοινή θέα και οι μάχες σώμα με σώμα δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Οι παίκτες των δύο ομάδων πρόλαβαν να βγουν μόνο για ζέσταμα, αφού γρήγορα η κατάσταση έγινε χαοτική. Οι συμπλοκές έφτασαν στον αγωνιστικό χώρο και εκεί έπεσε μια από τις πιο ιστορικές κλωτσιές. Η αστυνομία είχε κάνει επιτέλους την επέμβασή της, συλλαμβάνοντας μερικούς οπαδούς των BBB.

Η αστυνομία δεν έχαιρε καμίας εκτίμησης από τους Κροάτες, αφού θεωρούνταν σερβικό όργανο και ο Zvonimir Boban όρμησε σε έναν αστυνομικό, κλωτσώντας τον, προκειμένου να αφήσει ελεύθερο έναν συλληφθέντα. Αμέσως, ο επιτελικός μέσος έγινε εθνικός ήρωας για τους Κροάτες.

Zvonimir Boban © AP Photo/Renato Brandjolica

Το αποτέλεσμα ήταν 60 σοβαροί τραυματισμοί και από τις δύο μεριές. Ο Ερυθρός Αστέρας πήρε το παιχνίδι στα χαρτιά με 3-0, ενώ ο Boban τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 6 μηνών, χάνοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο της ίδιας χρονιάς. Ήταν φυσικά το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο συμμετείχε η Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Ο επεισοδιακός αγώνας στο Ζάγκρεμπ ήταν η ανεπίσημη έναρξη των εχθροπραξιών στην περιοχή, οι οποίες συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια και στις υπόλοιπες χώρες.

Σήμερα, έξω από το Μαξιμίρ, οι οπαδοί των Blue Bad Boys υπερηφανεύονται για την επιγραφή που υπάρχει: «Για τους οπαδούς του συλλόγου, οι οποίοι ξεκίνησαν τον πόλεμο με τη Σερβία, σε αυτό το μέρος, στις 13 Μαΐου του 1990».

Όπως είναι γνωστό, οι νεοναζιστικές δράσεις των BBB συνεχίστηκαν και μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας. Το 2018, η κροατική αστυνομία έκανε εφόδους στους συνδέσμους τους και κατάσχεσε όπλα, ρόπαλα και πυρομαχικά μεταξύ άλλων, ενώ η UEFA τους έχει σε μόνιμη επιτήρηση, αφού συχνά προκαλούν επεισόδια. Μόλις πέρυσι είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο για την αναμέτρηση της ομάδας τους κόντρα στη Μίλαν και χαιρετούσαν ναζιστικά, ενώ το 2015 σε έναν αγώνα της Εθνικής Κροατίας κόντρα στη Νορβηγία, τραγούδησαν φασιστικά συνθήματα της Ustase με αποτέλεσμα η UEFA να τιμωρήσει την Κροατία.

Χθες, αυτοί οι ναζί χούλιγκαν μπόρεσαν και διέσχισαν ανενόχλητοι όλα τα Βαλκάνια και φυσικά όλη την Ελλάδα και έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου συμπράττοντας με Έλληνες οπαδούς, σκότωσαν τον 29χρονο φίλο της ΑΕΚ, Μιχάλη.