ΣΙΝΕΜΑ

15 αγαπημένες ταινίες που είχαν πατώσει στα ταμεία

Θυμόμαστε ταινίες που απέτυχαν στα ταμεία αλλά όχι στην καρδιά μας.

Η αποτυχία στο box office δεν σημαίνει απαραίτητα και αποτυχία στην καρδιά μας. Κάποιες φορές το κακό μάρκετινγκ ή η κακή επιλογή του πρώτου σαββατοκύριακου πρεμιέρας από τα στούντιο, έχει εμποδίσει πολλές ταινίες να βρουν την πραγματική τους αξία στα εισιτήρια. Το Big Lebowski είναι ένα πολύ καλό τέτοιο παράδειγμα.

Κάτι τόσο απλό όσο ένας τίτλος ταινίας όπως το εσωτερικής κατανάλωσης The Shawshank Redemption μπορεί να σημαίνει την απώλεια εκατομμυρίων δολαρίων, μιας που οι θεατές συχνά λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες σε τίποτα περισσότερο από μία αφίσα ή ένα σύντομο τρέιλερ.

Για καλή μας τύχη, ορισμένες ταινίες που έτυχαν αποτυχίας βρήκαν νέα ζωή στη μικρή οθόνη. Παρακάτω θα βρεις τις καλύτερες από αυτές:

The Big Lebowski (1998)

Το Big Lebowski ήταν αποτυχία. Κατάφερε να βγάλει μόνο 18 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια αγορά έναντι προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Παγκοσμίως τα πήγε πολύ καλύτερα, όμως δεν απέκτησε αληθινούς πιστούς παρά μόνο όταν βρήκε δεύτερη ζωή στην καλωδιακή και στα βιντεοκλάμπ.Υπάρχει όμως πιο αγαπητό cult classic στην ιστορία του κινηματογράφου;

The King of Comedy (1982)

Έχει χυθεί άφθονο μελάνι για τη στροφή του Martin Scorsese σε δύο αλλόκοτες κωμωδίες, τον King of Comedy και το After Hours μετά την τεράστια επιτυχία του Raging Bull το 1980. Ο Robert De Niro έπαιξε εκτός τυποποίησης ως Rupert Pupkin και ο Scorsese απομακρύνθηκαν από τις κλασικές θεματικές τους, ώστε να δημιουργήσουν μια στρεβλή πλοκή απαγωγής από ένα αποτυχημένο κωμικό. Το γεγονός ότι η ταινία ήταν του Scorsese είχε σίγουρα να κάνει με , ειρωνικό γιατί αυτή η ιδιαιτερότητα είναι μέρος αυτού που την έκανε καλτ ταινία έκτοτε.

Office Space (1999)

Μία ακόμη ματιά στις κακοτοπιές μίας εμπορευματοποιημένης κοινωνίας από τον Mike Judge, το Office Space είναι ειπωμένο από την οπτική γωνία βαριεστημένων υπαλλήλων γραφείου που σχεδιάζουν οικονομική εκδίκηση εναντίον των εργοδοτών τους. Παρά το γεγονός ότι είχε την Jennifer Aniston στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς της, η ταινία κέρδισε μόνο 12,2 εκατομμύρια δολάρια στο box office έναντι ενός προϋπολογισμού ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ταινία απέκτησε δεύτερη ζωή μέσα από τα DVD και την καλωδιακή, σίγουρα χάρη στις αξέχαστες ερμηνείες των Stephen Root και Gary Cole, και κάποιες επικές ατάκες για συρραπτικά.

The Shawshank Redemption (1994)

Είναι δύσκολο να θυμηθούμε ότι, κάποτε, το The Shawshank Redemption κέρδισε μόνο 16 εκατομμύρια δολάρια κατά την αρχική του προβολή στο θέατρο. Αυτό πιθανότατα οφειλόταν εν μέρει στον ανταγωνισμό του με το Pulp Fiction και το Forrest Gump, αλλά και κάποια ασάφεια που προκλήθηκε από τον περίεργο τίτλο και τη διασκευή του από μυθιστόρημα του Stephen King.

Αυτή η αποτυχία ωστόσο ήταν μονάχα προσωρινή, καθώς η ταινία κέρδισε υποψηφιότητες για Όσκαρ και μία πιο επιτυχημένη δεύτερη κυκλοφορία στον κινηματογράφο. Στη συνέχεια έγινε τεράστια στην καλωδιακή τηλεόραση, σε τόσο μεγάλο κοινό ώστε να το τοποθετήσει δίκαια στις λίστες των σπουδαιότερων ταινιών της δεκαετίας του ’90.

Ο Πολίτης Κέιν (1941)

Το Citizen Kane έχει καθιερωθεί σταθερά στην ιστορία του κινηματογράφου ως μία από τις σπουδαιότερες ταινίες που έγιναν ποτέ – για πολλούς η σπουδαιότερη – όμως είχε κερδίσει μόνο 1,5 εκατομμύριο δολάρια όταν κυκλοφόρησε το 1941.

Οι ιστορικοί έχουν επισημάνει τον William Randolph Hearst ως τον άνθρωπο που εμπόδισε την αρχική επιτυχία της ταινίας, αφού ο κακός της είχε εμπνευστεί κατάφωρα από τον ίδιο. Ο μεγιστάνας της επιδραστικής εφημερίδας είχε απαγορεύσει στον Τύπο να αναφέρει το φιλμ με το όνομά του.

Μια Υπέροχη Ζωή (1942)

Το δράμα του Frank Capra με τον James Stewart θεωρείται must για την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ταινία εξετάζει τα σκαμπανεβάσματα της ζωής του George Bailey (Stewart) στη μικρή του πόλη και το πώς θα ήταν τα πράγματα σε μία εναλλακτική πραγματικότητα όπου δεν είχε καν γεννηθεί.

Το It’s a Wonderful Life απέφερε μόλις 44.000 δολάρια κατά την κυκλοφορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παραγωγή της ταινίας υπολογίζεται ότι κόστισε 3.180.000 δολάρια, μπορεί δικαίως να θεωρηθεί κανονικότατο flop. Με την πάροδο του χρόνου η ταινία κατάφερε να συγκεντρώσει 6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, αλλά ακόμη κι αυτό θα χαρακτηριζόταν ως οικονομική αποτυχία.

Blade Runner (1982)

Αν και το Blade Runner είναι μία εντυπωσιακή οπτικά ταινία που ενέπνευσε πολλές άλλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως δεν είχε βγάλει πολλά όταν είχε κυκλοφορήσει το 1982.

Το σίκουελ Blade Runner 2049 του Denis Villeneuve είχε παρόμοια μοίρα.

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Το Rocky Horror Picture Show είχε περιορισμένη κυκλοφορία όταν έκανε πρεμιέρα το 1975, προβλήθηκε σε λιγότερες από 10 πόλεις. Αν και οι κριτικές ήταν ευνοϊκές, η ταινία αποσύρθηκε νωρίς από τους κινηματογράφους λόγω των χαμηλών πωλήσεων εισιτηρίων.

Το Rocky Horror Picture Show έγινε cult classic μέσα από έτη επί ετών μεταμεσονύχτιων προβολών, με τα μέλη του κοινού να ενθαρρύνονται να αλληλεπιδράσουν με την ταινία μέσω call-outs, σκηνικών props και τραγουδιών.

Heathers (1988)

Το Heathers, μία σκοτεινή κωμωδία για μία μαθήτρια λυκείου που δολοφονεί τους συμμαθητές της, κέρδισε φαν με τα χρόνια λόγω του αιχμηρού χιούμορ της.

Με προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων δολαρίων το Heathers κέρδισε μόνο 1,1 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια αγορά του, σταδιακά όμως κέρδισε την αναγνώριση λόγω της ανόδου της Winona Ryder. Η δημοτικότητα της ταινίας ενέπνευσε ένα θεατρικό μιούζικαλ καθώς και ένα τηλεοπτικό reboot που προβλήθηκε το 2018.

Donnie Darko (2001)

Κέρδισε μόνο 110.494 $ το πρώτο Σαββατοκύριακο και κυκλοφόρησε διεθνώς ένα χρόνο αργότερα. Έκτοτε, γνώρισε επιτυχία ως ενοικίαση DVD και εδραιώθηκε ως μια εμβληματική ταινία στο είδος indie-horror.

Το γεμάτο pop αναφορές, θέσεις και διαθέσεις φιλμ έκανε θόρυβο στο πρώτο του φεστιβάλ, αλλά αυτό δε μεταφράστηκε σε επιτυχία όταν πήγε στις αίθουσες. Αυτή ήρθε δυο χρόνια μετά μέσα απ’ τα ράφια του video club και συνεχίζει μέχρι σήμερα σε blog, κόμικ, εναλλακτικά cuts και όσα μέσα προσπαθούν να εξηγήσουν (ή και να περιπλέξουν) τη γοητευτική του παραφιλολογία, μετατρέποντάς το σε τεράστιο cult χιτ.

Ο Μάγος του Οζ (1939)

Αν και ο προϋπολογισμός των 2,77 εκατομμυρίων δολαρίων του Wizard of Oz φαίνεται χαμηλός με τα δεδομένα του σήμερα, η ταινία ήταν απίστευτα ακριβή για το 1939. Όταν η ταινία έκανε πρεμιέρα και απέφερε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια πίσω στο box office, το στούντιο τη θεώρησε αποτυχημένη.

Όπως πολλές ταινίες της λίστας όμως, η τηλεοπτική διανομή θα τη βοηθούσε να κερδίσει τη λατρεία που της άξιζε, τόσο από τους λάτρεις του κινηματογράφου όσο και από τους κριτικούς.

Brazil (1985)

Ο σκηνοθέτης του Monty Python and the Holy Grail Terry Gilliam έχει μια σειρά από ταινίες που κέρδισαν την αναγνώριση πολύ μετά την κυκλοφορία τους — το Brazil είναι μία από αυτές. Η ταινία του 1985 είχε προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων δολαρίων και απέφερε μόνο 9,9 εκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική.

Η πολιτική σάτιρα, βασισμένη εν μέρει στο 1984, δεν κατάφερε να προσελκύσει το μαζικό κοινό, με τον Gilliam να παλεύει με το στούντιο για το final cut του. Τώρα το Brazil επαινείται ως αριστούργημα στο είδος της επιστημονικής φαντασίας.

Wet Hot Summer (2001)

Με μεγάλα ονόματα όπως ο Paul Rudd, η Elizabeth Banks, ο Bradley Cooper, η Amy Poehler και η Molly Shannon, είναι κρίμα που η ταινία του 2001 τα πήγε τόσο άσχημα στο box office.

Τη στιγμή της κυκλοφορίας της ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του καστ ήταν ακόμα σχετικά άσημο. Η ταινία γυρίστηκε με προϋπολογισμό 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων και απέδωσε 295.206 δολάρια στο box office. Καθώς όμως οι αστέρες του έφταναν πετύχαιναν, η ταινία απέκτησε λάτρεις. Το Netflix μάλιστα έχει έκτοτε δημιουργήσει τόσο μία πρίκουελ όσο και μία σίκουελ τηλεοπτική σειρά με το αρχικό καστ.

The Iron Giant (1999)

Το Iron Giant ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι καθώς προσπαθεί να προστατεύσει ένα διαστημικό ρομπότ από κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Η ανοιχτόκαρδη, συγκινητική ταινία έχει πολλούς θαυμαστές σήμερα, όμως στους κινηματογράφους υπολειτούργησε λόγω της κακής της καμπάνιας μάρκετινγκ.

Παρόλο που οι κριτικοί λάτρεψαν την ταινία κινουμένων σχεδίων του 1999, ο κόσμος δεν την είδε κατά την κυκλοφορία της με αποτέλεσμα να φέρει μόνο 31 εκατομμύρια δολάρια στο box office με προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην τηλεόραση και σε πωλήσεις/ενοικιάσεις βίντεο έσκισε όμως, και μάλιστα επανακυκλοφόρησε στο σινεμά το 2015.

Hocus Pocus (1993)

Η πολιτιστική κληρονομιά του Hocus Pocus είναι τεράστια πλέον, ειδικά τον Οκτώβριο γύρω από το Halloween. Όταν όμως η ταινία έκανε το ντεμπούτο της το 1993 δεν θεωρήθηκε οικονομική επιτυχία. Κυκλοφόρησε την ίδια μέρα με το Free Willy και έπεσε από το top 10 μετά από δύο εβδομάδες.

Στην αρχή έτυχε ανάμεικτης έως αρνητικής υποδοχής, οι φαν του όμως άρχισαν να το απολαμβάνουν με την πάροδο του χρόνου ως μια χαζοβιόλικη υπερφυσική περιπέτεια. Η ταινία πήρε αέρα μέσω των πωλήσεων DVD και της τηλεοπτικής διανομής, και αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο για τους μαραθωνίους ταινιών του Halloween κάθε χρόνο.