ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ένας inside οδηγός για να Cinέλθετε (απ’ τους κυρίους Ζάμπρα και Ατζαράκη)

Ζητήσαμε από τους δημιουργούς του Cinέλθετε να μας δείξουν από την κλειδαρότρυπα πώς αποφασίστηκαν και εκτελέστηκαν μερικές από τις καλύτερες στιγμές τους.

Το Cinέλθετε ήταν μια πραγματική όαση στην άνευρη και όχι και πάρα πολύ αστεία ελληνική τηλεόραση του 2016. Οι δύο εξέχοντες stand-up κωμικοί, Διονύσης Ατζαράκης και Θωμάς Ζάμπρας, έφτιαξαν αστεία βασισμένα στον κινηματογράφο ή στις πιο αγαπημένες σειρές και πέτυχαν. Πέτυχαν να γελάσουμε τόσο που ο ένας από τους δύο γράφει τα δικά του ‘περίεργα’ για λογαριασμό του Oneman. Πέτυχαν τόσο που τους ρίξαμε μπροστά από μια κάμερα και μας έδειξαν πόσο ψηλά πετάνε οι IT.

E, με τα πολλά, τους βάλαμε να πουν και δυο κουβέντες για τα τηλεοπτικά τους κατορθώματα. Αποφάσισαν να μιλήσουν για συγκεκριμένες στιγμές της εκπομπής, δίνοντας παρασκήνια και άλλα μικρά-μικρά των γυρισμάτων. Και μαντέψτε. Πάλι πέτυχαν (να γελάσουμε).

Trailer

Προκειμένου να πουλήσουμε το Cinéλθετε σαν εκπομπή στα κανάλια, αποφασίσαμε να γυρίσουμε ένα πιλοτικό επεισόδιο ώστε να καταφέρουμε να περάσουμε όσο γίνεται το στίγμα και το χιούμορ της εκπομπής. Και επειδή δεν είχαμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο attention span των υπευθύνων προγράμματος στα κανάλια, προκειμένου να γλιτώσουμε ατάκες του στυλ “ωραίο, αλλά δεν είναι εκπομπή μαγειρικής οπότε δεν μας ενδιαφέρει”, θεωρήσαμε σωστό ο πιλότος που θα έβλεπαν να έχει μία αρκετά δυνατή εισαγωγή. Γι’ αυτό, σαν intro, ετοιμάσαμε ένα trailer για την ίδια την εκπομπή με σκοπό να είναι όσο το δυνατόν πιο αστείο και αντιπροσωπευτικό του τι θέλουμε να κάνουμε. Είχαμε γράψει ένα αρχικό σενάριο για το trailer, το οποίο δουλεύαμε μάλιστα για μέρες και τελικά δεν ήταν όσο αστείο θα θέλαμε, μας φαινόταν σχετικά αδιάφορο, οπότε είπαμε να κάνουμε ένα σύντομο meeting μια μέρα πριν το γύρισμα για να κάνουμε έστω κάποιες διορθώσεις. Σε μία απροσδόκητη έκρηξη παραγωγικότητας, τελικά σ’ εκείνο το meeting αλλάξαμε το trailer κατά 90%.

Μάλιστα ήμασταν τόσο ευχαριστημένοι που τελικά όταν βγήκε το πρώτο επεισόδιο, ξαναγυρίσαμε το trailer χωρίς να αλλάξουμε σχεδόν τίποτα σεναριακά. Ιδού:

 

Πρωινό Σήκωμα

Πολλοί μας ρωτάνε ποιο είναι το αγαπημένο μας σκετς. Είναι ένα από το Key and Peele. Aλλά επειδή αυτό είναι ένα άρθρο για το Cinéλθετε, το αγαπημένο μας σκετς είναι κατά πάσα πιθανότητα το Πρωινό Σήκωμα. Γενικά, μας σκοτώνει λίγο το γεγονός πως ζούμε σε μία χώρα όπου τα προγράμματα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση είναι συνήθως τα πρωινάδικά και τα μεσημεριανάδικα (δεν ξέρουμε αν υπάρχει πιο ακριβής όρος) και πάντα ψάχναμε λίγο την ευκαιρία να τα σατιρίσουμε, οπότε χαιρόμαστε που αυτή η ευκαιρία ήρθε με το Πρωινό Σήκωμα.

 

Περικοπές Game of Thrones: Jamie Lannister

Γενικά η κατάσταση έχει ως εξής: Σχεδόν μετά από κάθε γύρισμα, η κούραση και η γενικότερη ψυχολογία είναι τέτοια, που είμαστε πεπεισμένοι πως το τελικό αποτέλεσμα θα βγει χάλια. Όταν μετά πάμε στο μοντάζ και έχουμε λίγο αποστασιοποιηθεί, λέμε ότι τελικά μπορεί και να παλεύεται. Το σκετσάκι με τον Jamie Lannister ήταν μία από εκείνες τις λίγες φορές που ξέραμε ήδη από το γύρισμα ότι έχει βγει κάτι καλό. Υπήρξε αμέσως χημεία με τον Ζήση Ρούμπο, αυτοσχεδίασε και εκείνος πράγματα και ο διάλογος απέκτησε αμέσως πολύ καλό timing. Ήταν και το 5 ο μας επεισόδιο οπότε είχαμε αρχίσει να αποκτάμε και μία εμπειρία στο γύρισμα, οπότε ήταν η πρώτη φορά που κι εμείς ξεπεράσαμε την πίεση της δουλειάς και περάσαμε όντως καλά.

 

Super Mario

Υπάρχουν πολλά σουρεάλ πράγματα και ιδέες στον κόσμο του Super Mario, οπότε το κόνσεπτ του να τον φέρουμε σε έναν ρεαλιστικό σκηνικό όπου κάποιος αποδομεί ένα-ένα αυτά τα στοιχεία, πιστέψαμε πως θα έχει καλό κωμικό potential. Επίσης, είναι σχεδόν ακανόητη η επιλογή του να είναι υδραυλικός στο επάγγελμα. Δεν παίζει ποτέ κανένα ρόλο στα παιχνίδια, και γενικά είναι ένα ιδιαίτερα ρεαλιστικό επάγγελμα σε έναν εντελώς φανταστικό κόσμο. Οπότε υπάρχει το λογικό συμπέρασμα πως αφού συνέχεια σώζει πριγκίπισσες, και ελευθερώνει κάστρα, δεν θα είναι και ιδιαίτερα καλός στη δουλειά του ως υδραυλικός. Και ισχύει, η μόνη διάδρασή του με σωλήνες είναι να μπαίνει μέσα τους. Πάνω σ’ αυτό το κόνσεπτ λοιπόν, χτίσαμε το παρακάτω σκετς.

 

28 η Οκτωβρίου, ώρα 5μιση

Η 28 η Οκτωβρίου ώρα 5μιση είναι μια ταινία που μαζευόμασταν και βλέπαμε ανά τα χρόνια, μαγεμένοι από την επικότητά της. Όταν λοιπόν αποφασίσαμε να της κάνουμε αφιέρωμα στην εκπομπή, η δουλειά ήταν απλή. Καθίσαμε μαζί με τον Μάνο Ατζαράκη (ο οποίος είναι αδερφός ενός από τους δυο μας, δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε ποιανού), επιλέξαμε της αγαπημένες μας σκηνές και το κείμενο γράφτηκε σχεδόν μόνο του. Αν δεν την έχετε δει, να την τσεκάρετε για τις εκπληκτικές ερμηνείες από Φερνάντο Σάντσο, Λάκη Κομνηνό και τρίχα.

 

Star Wars

Όταν πρωτοείδαμε το Force Awakens, μιλήσαμε στο τηλέφωνο για εντυπώσεις και αρχίσαμε ασυναίσθητα να κάνουμε σουρεάλ αστεία πάνω σε συγκεκριμένες σκηνές, ειδικά στην τελευταία. Χωρίς να το καταλάβουμε, από αυτό το τηλεφώνημα είχαμε ήδη τις κύριες ιδέες για το παρακάτω σκετς. Επίσης, δεν είχαμε κάνει ρεπεράζ για το συγκεκριμένο γύρισμα, οπότε 8 η ώρα το πρωί έσκασε ένα crew 10 ατόμων στην Πάρνηθα, όπου κάναμε hiking ψάχνοντας απλά έναν ωραίο λόφο.

P.S: Διονύσης εδώ για μία προσωπική μαρτυρία: η μέρα του γυρίσματος ήταν μετά από ένα σερί εβδομάδων με συνεχόμενα γυρίσματα, γραψίματα, μοντάζ και ελάχιστο ύπνο. Οπότε θυμάμαι κάποια στιγμή να έχω ντυθεί Luke, να στέκομαι μόνος μου στην κορυφή ενός λόφου στην Πάρνηθα με 3 βαθμούς Κελσίου, περιμένοντας το συνεργείο να στήσει και να σκέφτομαι «οκ, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα αυτή τη στιγμή που μιλάμε να πεθάνω από πνευμονία». Spoiler alert: δεν πέθανα.

 

Civil War

Είχαμε μια αρχική ιδέα στην οποία ο Iron Man και ο Captain America θα άραζαν σπίτι με παρέα και θα τα λέγανε μπροστά απ’ την τηλεόραση. Μας φαινόταν ωραίο κόνσεπτ και θεωρήσαμε πως θα μπορούσαμε εύκολα να το κάνουμε σενάριο και να το γεμίσουμε με αστεία. Ε, όταν ήταν να το γράψουμε, για περίπου ένα 8άωρο κοιταζόμασταν σιωπηλοί χωρίς την παραμικρή ιδέα προς καμία κατεύθυνση. Και όταν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι σε πολύ λίγες ώρες πάμε γύρισμα, συντελέστηκε ένα θαύμα που ούτε εμείς μπορούμε να εξηγήσουμε και τελικά το γράψαμε μέσα σε μία ώρα.

 

Φάντασμα

Μιας και μιλάμε για σκετς που γράφτηκαν τελευταία στιγμή, να ο βασιλιάς της κατηγορίας. Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο από άλλα σενάρια που χρειάστηκε να παραδώσουμε βιαστικά, είναι πως τελικά αυτό το σκετς δεν μας αρέσει. Και είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε και οι δύο 100%. Το παράδοξο είναι πως πάρα πολύς κόσμος μας έχει πει πως αυτό το σκετς είναι το αγαπημένο του. Γιατί παιδιά; Δεν το καταλαβαίνουμε. Τι σας συμβαίνει; Δε βλέπετε πώς παίζουμε;

 

Steve Jobs

Η ιδέα πίσω από το παρακάτω σκετς είναι πολύ απλή: ο Michael Fassbender υποδύεται στον Steve Jobs. Επίσης, ο Michael Fassbender δεν μοιάζει καθόλου στον Steve Jobs. Το σκετς έπαιξε στο πρώτο επεισόδιο, ήταν το πρώτο που γράψαμε και γυρίσαμε, και αποτελεί το μοναδικό σκετς όπου είχαμε όντως το χρόνο που χρειάζεται για να γραφτεί σωστά ένα κωμικό σκετς. Αρχικά νομίζαμε πως όταν ξεκινήσει η εκπομπή, θα έχουμε αντίστοιχους χρόνους και για τα υπόλοιπα. Αν κάνετε pause σε συγκεκριμένα στιγμιότυπα και κοιτάξετε προσεκτικά τα βλέμματά μας, μπορείτε να δείτε ακόμα τη νεανική ελπίδα και την αφέλεια στα μάτια μας, λίγο πριν προσγειωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα.

 

Περικλής

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα αρχικά το φοβηθήκαμε λίγο. Δεν θέλαμε μέσα από αυτή την εκπομπή να ‘προσβάλουμε’ κανέναν προσωπικά, ειδικά από την εγχώρια σκηνή (ελπίζουμε ο Μπογδάνος να μη διαβάζει το συγκεκριμένο άρθρο). Γιατί με τα παιδιά από την παγκόσμια showbiz έχουμε περισσότερη άνεση και οικειότητα. Οπότε όταν συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε γράψει ένα ολόκληρο μπιτ για τον Περικλή Στεργιανούδη από το Fame Story, δεν ήμασταν σίγουροι αν έπρεπε να το κρατήσουμε. Μετά βέβαια συνειδητοποιήσαμε πως είναι αστείο. Και το κρατήσαμε. Επίσης, νιώσαμε ιερά υποχρέωση να συστήσουμε στον κόσμο το εκπληκτικό βίντεο από το ντουέτο Περικλή – Καλομοίρας το οποίο, ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι από τα πιο αστεία πράγματα που υπάρχουν εκεί έξω. Το βγάλαμε λοιπόν στον αέρα καθησυχάζοντας τις ανησυχίες μας με ένα ‘εντάξει μωρέ, σιγά μην κάτσει να το δει ο Περικλής’. Ε, το είδε. Πάρτε ένα screenshot από την priceless αντίδρασή του.

Μπράβο Περικλή, you da man.