ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Famagusta: Νέο τρέιλερ για τη σειρά που ξυπνά μνήμες από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο

Η νέα σειρά του MEGA δια χειρός Ανδρέα Γεωργίου και Βάνας Δημητρίου έρχεται το 2024.

«Δεν ξεχνώ! Είμαι τόσο συγκινημένος που αυτή η δουλειά πλησιάζει στην πρεμιέρα της. Μια δουλειά φτιαγμένη με πολλή αγάπη για τον τόπο μου, την Κύπρο μου!» έγραψε ο Ανδρέας Γεωργίου στον λογαριασμό του στο Instagram και μοιράστηκε το νέο τρέιλερ της Famagusta.

Πρόκειται για τη νέα σειρά που θα προβάλει το MEGA από τις αρχές του 2024, σε σενάριο της Βάνας Δημητρίου και σε σκηνοθεσία του Γεωργίου και η οποία είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ένας μαχητικός δημοσιογράφος, μεγαλωμένος στην Αγγλία, ταξιδεύει στην Κύπρο για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή. Αναζητώντας τις μαρτυρίες πρωταγωνιστών των τραγικών γεγονότων του ‘74, ο ήρωας της σειράς του θα βρεθεί πιο κοντά από ποτέ στην αποκάλυψη της αλήθειας για την πραγματική του οικογένεια.

Στο νέο τρέιλερ, μέσα σε μόλις ένα λεπτό, ο τηλεθεατής ταξιδεύει στις σπαρακτικές εικόνες του βομβαρδισμού της Αμμοχώστου το καλοκαίρι του 1974, πιάνοντας το κουβάρι της ιστορίας από τη στιγμή που ένα μωρό τριών μηνών χάνεται από την αγκαλιά της μητέρας του. Η δραματουργική απεικόνιση της τουρκικής εισβολής εναλλάσσεται με τους ήρωες της Famagusta σήμερα, 50 χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία και τη μνήμη που είναι αδύνατο να σβήσει.

Το βίντεο συνοδεύει το τραγούδι των τίτλων της Famagusta, «Δεν ξεχνώ», σε μουσική του Χρήστου Στυλιανού και στίχους της Ελένης Ζιώγα, που ακούγεται για πρώτη φορά. Ένας τίτλος-σύνθημα, έμπνευση του συγγραφέα Νίκου Δήμου, που πέρασε στο συλλογικό ασυνείδητο του ελληνισμού ως αδιαπραγμάτευτο αξίωμα μνήμης για τα γεγονότα της Κύπρου.

Η εμβληματική ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη, σε ένα κομμάτι που ακολουθεί τη φόρμα δημοτικού τραγουδιού, χτίζει δωρικά το ψηφιδωτό της ιστορίας: μία πατρίδα κομμένη στα δύο, σαν μάνα που το παιδί της αγνοείται στον πόλεμο, στοιχειωμένη από το πένθος και την ακατάσχετη νοσταλγία, αναζητά την επανένωση με το άλλο της μισό.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι Famagusta είναι η Αμμόχωστος στα λατινικά. Η πόλη που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κύπρου, στον κόλπο που φέρει και το όνομά της. Τον Αύγουστο του 1974, κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού.

***

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Χρήστος Λούλης, Αντρέας Γεωργίου, Αιμιλία Υψηλάντη, στον ρόλο του Παππού ο Γιώργος Ζένιος, Βασιλική Τρουφάκου, Νεοκλής Νεοκλέους, Σοφία Καλλή, Στέφανος Μιχαήλ, Σοφία Παυλίδου, Αστέρω Κυπριανού, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Μαριάννα Σάντη, Βαγγέλης Κακουριώτης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Αντωνίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Λουκία Μουσουλιώτη, Τζώρτζια Κουβαράκη, Ανδρέας Χρυσάνθου, Χριστίνα Σωτηρίου.

Και τα μικρά παιδιά: Άγγελος Γεωργίου και Αντρέας Χριστοδούλου

Στον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, ο Γρηγόρης Βαλτινός

Στον ρόλο της Χαρίτας Μάντολες, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Σκηνοθεσία: Αντρέας Γεωργίου

Σενάριο: Βάνα Δημητρίου

Έρευνα και συγγραφή αληθινών ιστοριών των αγνοουμένων: Δημήτρης Τοκαρής

Σύμβουλος Δραματουργικής Εξέλιξης: Κώστας Καπώνης

Concept: Βάνα Δημητρίου – Αντρέας Γεωργίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ραφαέλος Γεωργίου

Πρωτότυπη Μουσική: Χρίστος Στυλιανού

Επιμέλεια Μουσικής: Πέτρος Σεργάκης

Executive Producer: Κούλλης Νικολάου

Εκτέλεση Παραγωγής: G&N MAKE IT PRODUCTIONS LTD

Παραγωγή: ALTER EGO MASS MEDIA S.A. MEGA