ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Στο Jupiter’s Moon, ένας πρόσφυγας ανοίγει φτερά (κυριολεκτικά)

Ο σκηνοθέτης του 'White God' καταπιάνεται με την προσφυγική κρίση στα Festival Darlings των Νυχτών Πρεμιέρας.

Εκτός από το After Hours μεταμεσονύκτιο πρόγραμμα – για πολλούς η συνήθεια που έγινε εμμονή στο Φεστιβάλ της Αθήνας – οι Νύχτες Πρεμιέρας γίνονται ο απόλυτος οδηγός μας στα παγκόσμια φεστιβάλ που έχουν προηγηθεί, με ταινίες που πρόλαβαν να αγαπηθούν στη σύντομη ζωή τους. Ή αλλιώς τα Festival Darlings. Το ‘Jupiter’s Moon’ (‘Jupiter Holdja’) του Kornél Mundruczó, του σκηνοθέτη που μας έδωσε το βραβευμένο ‘White God’ στις Κάννες του ’14, σίγουρα αγαπήθηκε από τον Will Smith που απ’ τη θέση του κριτή στις φετινές Κάννες, δήλωσε ότι είναι “από αυτές τις ταινίες που θα δει ξανά και ξανά”.

Το ‘Jupiter’s Moon’ ήταν μία από τις πολλές ταινίες που ασχολήθηκαν με την προσφυγική κρίση στις Κάννες, αλλά στη δική του ιστορία, τα πράγματα παίρνουν μια τροπή που πολύ δύσκολα θα φανταζόσουν ότι χωράει σε τέτοια θεματολογία.

Ένας νεαρός Σύρος μετανάστης πυροβολείται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να διασχίσει τα σύνορα της Ουγγαρίας. Τρομοκρατημένος και σοκαρισμένος, ο τραυματισμένος Άριαν ανακαλύπτει – προς μεγάλη του έκπληξη – ότι έχει πλέον την ικανότητα να αιωρείται. Στο στρατόπεδο όπου κρατείται, οι υπερδυνάμεις του τραβούν την προσοχή ενός διεφθαρμένου γιατρού που τον στέλνει στο νοσοκομείο κι από εκεί τον φυγαδεύει. Στο κατόπι τους, ένας οργισμένος συνοριακός αστυνομικός έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να τους συλλάβει.

Ο Mundruczó δίνει την ευρωπαϊκή απάντηση στα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ καταιγιστικής δράσης, συνδυάζοντας μια εκθαμβωτική επίδειξη δεξιοτεχνίας με τη μεταφυσική αλληγορία και την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Και όλα αυτά με εντυπωσιακά, μεγάλα Κουαρονικά πλάνα και όσα περισσότερα επίπεδα δράσης μπορούν να χωρέσουν σε ένα shot.

*Οι 23ες Νύχτες Πρεμιέρας θα τρέξουν φέτος 20 Σεπτεμβρίου ως 1 Οκτωβρίου. Το PopCode θα είναι ο χορηγός βραβείο κοινού του φετινού Φεστιβάλ. Περισσότερα στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

‘Mobile Homes’: Στις Νύχτες Πρεμιέρας, η Imogen Poots ψάχνει την ελπίδα
“Να βρούμε ξανά τη φυλή μας”: Οι Νύχτες Πρεμιέρας αλλάζουν σελίδα
Τα πάντα για τις Νύχτες Πρεμιέρας
Double date νυχτερινής αγωνίας και αίματος με ‘Bushwick’ και ‘Double Date’
To ‘Donnie Darko’ θα παγώσει ξανά τον χρόνο στις Νύχτες Πρεμιέρας