GAMES

O Batman είναι νεκρός(;). Και τώρα ποιος θα προστατέψει την Gotham City;

Στο επερχόμενο 'Gotham Knights', ο εμβληματικός ήρωας της DC δεν είναι πια εδώ για να πολεμήσει το κακό. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι;

Στον κόσμο της DC, η πόλη του Γκόθαμ έχει αναγκαστεί αρκετές φορές να ζήσει χωρίς το σκοτεινό, προστατευτικό χέρι του Μπρους Γουέην να την οδηγεί. Χοντρικά, ο Μπρους και το νυχτεριδάτο alter ego του έχουν ‘πεθάνει’ κοντά στις δέκα φορές, με ένα σωρό τρόπους, ενώ μην ξεχνάμε και τις άφθονες περιπτώσειw που ο Μπατμαν έχει τεθεί εκτός μάχης για παρατεταμένο διάστημα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Το ζήτημα βέβαια είναι, πως ο Μπάτμαν είναι μια τόσο σημαντική φιγούρα στον κόσμο της DC (και των κόμικς γενικότερα), που κάθε προσπάθεια αφαίρεσής του από την βασική ‘βιτρίνα’ κάνει ιδιαίτερο θόρυβο. Λογικό άλλωστε. Πέρα από μια από τις κλασικές προσωπικότητες στην ιστορία των κόμικς, ο Μπάτμαν λειτουργεί και ως ο απόλυτος ηθικός πυλώνας της σύμπαντος της DC.

Απόλυτα δοσμένος στον ρόλο του, στην δική του αντίληψη της πραγματικότητας δεν υπάρχει περιθώριο για οτιδήποτε ‘γλιστράει’ προς τον λάθος δρόμο. Η ηθική του πυξίδα είναι κουρδισμένη τόσο σφιχτά, που ο μόνος τρόπος να προχωρήσει κανείς μπροστά είναι μόνο όταν μένει από την πλευρά του ‘σωστού’. Καμία συμπεριφορά ή πράξη που παραπέμπει σε εγκληματία δεν έχει χώρο στον κόσμο του Batman. Ήταν, είναι και θα παραμείνει (λογικά), ο άγρυπνος και εκνευριστικά ευθύς φρουρός του Γκόθαμ Σίτι απέναντι στους ‘κακούς’ αλλά ακόμα και στους παραστρατημένους ‘καλούς’.

Με αυτά τα δεδομένα, αυτό που θα αποπειραθεί να κάνει το επερχόμενο Gotham Knights κινείται στα όρια του ριζοσπαστικού για τον video-game-ικό κόσμο της DC. Από το 2009 όταν και ντεμπουτάρισε η σειρά Batman: Arkham, o Caped Crusader είναι όπως είναι λογικό ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε μια σειρά από τίτλους που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι απογείωσαν το superhero genre στα videogames και έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά για αυτούς που ακολούθησαν.

Το σίγουρο είναι πως χωρίς την σειρά Batman: Arkham, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε δει το Marvel’s Spider Man του 2017. Κοινώς, χωρίς το λαμπρό παράδειγμα που έθεσε το πρώτο κεφάλαιο της Batman-ικής σειράς της DC, η Marvel δεν θα έφτανε στο σημείο να μας κατασκευάσει ως ‘απάντηση’ τον καλύτερο Spider Man που έχουμε δει ποτέ στις κονσόλες μας.

Κάθε επιτυχημένη σειρά όμως θέλει αργά ή γρήγορα ένα δυνατό φρεσκάρισμα για να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και η Warner Bros Games αποφάσισε να κάνει αυτό που λίγοι περίμεναν: να σκοτώσει τον Bruce Wayne. Από εκεί άλλωστε ξεκινάει και το τρέηλερ του Gotham Knights:

O ‘σύμμαχος’ Jim Gordon είναι νεκρός, το Batcave καταστράφηκε και από το ενεργοποιημένο βίντεο βλέπουμε τον ίδιο τον Μπρους να ανακοινώνει τον θάνατό του. Την θέση του πρέπει τώρα να πάρει το διευρυμένο Bat Family, οι περίφημοι ‘Ιππότες’ του Gotham και κάπου εκεί μπαίνουν στο κόλπο ο Nightwing, o Robin, o Red Hood και η Bat Girl.

Κατά πως φαίνεται, κάθε χαρακτήρας θα έχει ένα αισθητά διαφορετικό fight style και skill set, κάνοντας το κάθε encounter ένα διαφορετικό πρόβλημα για κάθε ήρωα, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που διακρίναμε στα πρώτα πλάνα που καταναλώσαμε, είναι τα dual missions, με δύο εκ των ηρώων ανά φορά να συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους. Στο πρώτο gameplay video που είδαμε, η Batgirl και ο Robin, αναλαμβάνουν από κοινού να ‘γκρεμίσουν’ τα σχέδια του Mr. Freeze, σε ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό boss battle:

Αν και είναι πολύ νωρίς για ουσιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τον τίτλο, το μόνο που φαίνεται σίγουρο είναι ότι το Gotham Knights θα παραμείνει πιστό στην γενική δομή της σειράς Batman: Arkham, κάτι που είναι αναμενόμενο. Το πραγματικά μη αναμενόμενο όμως, είναι ένα και το ξαναλέμε μπας και το χωνέψουμε: ο Μπάτμαν είναι νεκρός. Ή μήπως δεν είναι;

Η εντυπωσιακή αναφορά στο περίφημο Court of Owls στο τέλος του πρώτου trailer, δείχνει ότι τα πράγματα ίσως να μην είναι όπως φαίνονται. Η δαιδαλώδης οργάνωση που ακούσει στο όνομα Court of Owls, είναι πολύ πιθανό να έχει φυλακίσει και να έχει κάνει πλύση εγκεφάλου στον Μπρους Γουέην, κάτι που άλλωστε δεν θα εκπλήξει αυτούς και αυτές που έχουν ακολουθήσει την comics-ική πορεία των owls και των talons τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα από τα μεγάλα set pieces για το τέλος του παιχνιδιού θα ήταν και μια σύγκρουση της Bat family με τον ‘μπαμπά’ Batman, μια εξέλιξη που όσο να πεις κάνει τα game-ικά μας χέρια να ιδρώνουν από ανυπομονησία.

Για την ώρα όμως, το μόνο που ξέρουμε είναι πως ο Batman είναι νεκρός και πως οι τέσσερις μαθητές και ακόλουθοί του περνούν στην πρώτη γραμμή, με σκοπό να συνεχίσουν το έργο του Caped Crusader.

To αν θα τα καταφέρουν και το αν ασφαλώς θα πείσουν τους gamers πως υπάρχει φως στο σύμπαν του Batman: Arkham ακόμα και χωρίς τον εκατομμυριούχο προστάτη του Γκόθαμ, θα το μάθουμε το 2021.

Μπες στο νέο γκρουπ του Oneman και πολέμησε τις δύσκολες ώρες με όπλο σου την ποπ κουλτούρα.