24Media Creative Team
ΛΙΣΤΕΣ

Οι 6 καλύτερες νέες σειρές που είδαμε αυτόν τον χειμώνα

Οι καλύτερες νέες σειρές που είδαμε αυτόν τον χειμώνα είχαν κυρίως μυστήρια, έξω και μέσα μας.

Πολύ ταιριαστά με τον καιρό εκεί έξω, οι καλύτερες νέες σειρές που είδαμε αυτόν τον χειμώνα είχαν μυστήρια: μυστήρια στον πάγο, σε φουτουριστικά αρχοντικά, στην ερωτική μας ζωή, μέσα μας. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τoν φετινό χειμώνα, γράφουμε τις καλύτερες σειρές που μας έδωσε παρακάτω:

True Detective: Night Country

Κλέβω λίγο γιατί δεν πρόκειται ακριβώς για νέα σειρά, όμως πέρα από την ανθολογική του φύση που επιτρέπει τέτοιες εξαιρέσεις, το Night Country ανανεώθηκε πλήρως και πίσω από τις κάμερες.

Θα είμαι ειλικρινής – δεν υπήρξα ποτέ φαν του συγκεκριμένου franchise, ούτε στην καθολικά αποδεκτή ως καλύτερη και ομολογουμένως εμβληματική 1η σεζόν. Το Night Country ωστόσο έγινε η πρώτη άχαστη σειρά του 2024.

Όταν οκτώ άνδρες από τον ερευνητικό σταθμό Tsalal εξαφανίζονται ξαφνικά, αφήνοντας πίσω τους μόνο την κομμένη γλώσσα μίας γυναίκας, η αρχηγός της αστυνομίας Liz Danvers (Jodie Foster) καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση.

Γκροτέσκ φόνοι. Εξαντλημένα, εμμονικά όργανα της τάξης. Ένα απέραντο, μεγαλοπρεπές, αλλά και τρομακτικό αγροτικό τοπίο. Ο υπαινιγμός μίας κακόβουλης απόκρυφης ή υπερφυσικής παρουσίας. Διάλογος που είναι ταυτόχρονα κρυπτικά φιλοσοφικός και βέβηλος: «Είναι μια μεγάλη γαμημένη νύχτα. Ακόμα και οι νεκροί βαριούνται». Ναι, φυσικά και βλέπουμε μία ακόμα σεζόν του True Detective, ακόμα και αν οι γνωστοί-άγνωστοι γκρινιάζουν στα social media ότι η αγαπημένη τους σειρά έγινε woke επειδή έχει γυναίκες πρωταγωνίστριες.

Η ατσάλινη Danvers δεν είναι η μόνη αστυνομικός που ασχολείται με την υπόθεση: Η αστυνομικός Evangeline Navarro (Kali Reis) δεν μπορεί να ξεπεράσει τη δολοφονία της Annie K., μιας ντόπιας από τη φυλή Iñupiaq που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, απ’ την οποία είχε αφαιρεθεί η γλώσσα. Η ανεξιχνίαστη δολοφονία της Annie K. βασάνισε και βασανίζει τόσο πολύ τη Navarro, που η επιμονή της και η συναισθηματική της επένδυση στην υπόθεση τής χάρισαν μία ατιμωτική μετάθεση στο τμήμα τροχονόμων. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της Navarro και της Danvers είναι ο πυρήνας του Night Country και ο αγωγός της υπαρξιακής αναταραχής στο Ennis, μία απομακρυσμένη πόλη ορυχείων που φαίνεται να γνωρίζει μόνο τη σκληρή ζωή.

Προβάλλεται από τη Nova.

Masters of the Air

Η σειρά είναι στα σκαριά από το 2013 και αναπτύχθηκε από τον Steven Spielberg και τον Tom Hanks, τους ανθρώπους πίσω από το Band of Brothers (2001) και το The Pacific (2010) του HBO.

Το Masters of the Air βασίζεται στο βιβλίο του Donald L. Miller Masters of the Air: America’s Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany και περιλαμβάνει περισσότερους από δώδεκα βασικούς χαρακτήρες, όλοι βασισμένοι στους πραγματικούς πιλότους, πλοηγούς, βομβαρδιστές, μηχανικούς πτήσης και ασυρματιστές που ανήκαν στην ηρωική 100η ομάδα βομβαρδιστικών της Όγδοης Πολεμικής Αεροπορίας. Η ομάδα είχε το παρατσούκλι “Bloody 100th”, καθώς είχε γίνει διαβόητη για τις βαριές απώλειες που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της εμπλοκής της στον πόλεμο, καθώς και για τις πολύχρωμες προσωπικότητες των αεροπόρων της.

Όπως αρμόζει στον τίτλο του, το Masters of the Air είναι μεγαλειώδες όταν βρίσκεται σε πτήση, σε μία αρένα απαράμιλλη στην ομορφιά της και ανίερη στα περιθώριά της για τον θάνατο. Ορισμένες φορές, τίποτα άλλο από ένα πλούσιο μπλε δεν απλώνεται για μίλια γύρω και πέρα από την αρμάδα των βομβαρδιστικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πιλοτάρουν οι πρωταγωνιστές.

Σε άλλες περιπτώσεις, δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο εκτός από φωτιά, σφαίρες και συντρίμμια που πέφτουν προς κάθε κατεύθυνση. Αυτή η αντιπαράθεση μακελειού και μεγαλοπρέπειας διατρέχει το Masters of the Air, που αντιμετωπίζει το φαινόμενο της πτήσης με ένα δέος παιδικό, ενισχυμένο με θεαματικά VFX, αλλά και με το πνεύμα, τον τόνο και το ύφος old school ταινιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Masters of the Air δεν είναι απαραίτητα ερωτευμένο με τις πολεμικές ιστορίες, όμως θέλει σίγουρα να τις μετατρέψει σε ψυχαγωγία. Τα δερμάτινα μπουφάν έχουν μεν λειτουργία, να μην παγώσουν οι ήρωες όταν βρίσκονται χιλιάδες πόδια ψηλά στον αέρα, όμως η σειρά είναι πολύ χαρούμενη που μπορεί να τα κάνει να φαίνονται κουλ. Υπάρχει μία διακριτή έλλειψη αποχρώσεων που τη διακρίνει από το Band of Brothers και το Pacific. Αποφεύγει τον βιωματικό ρεαλισμό τους για χάρη μίας πιο στιλιζαρισμένης αισθητικής που μοιάζει, ενίοτε, σχεδόν κομιξική. Είναι άψογα γυαλισμένη, όπως οποιοδήποτε νέο προϊόν της Apple.

Πέρα από τις επιφυλάξεις μου πάντως, η σειρά λειτουργεί. Επικεντρώνεται στην αποτύπωση του πώς φαίνεται – τι σημαίνει, πραγματικά – να συνεργάζεσαι προς έναν κοινό στόχο. Να νιώθεις μία βαθιά αίσθηση ευθύνης για τον συνάνθρωπό σου. Και είναι τόσο μελό όσο φαντάζεσαι, αλλά δύσκολα θα σε αφήσει ασυγκίνητο.

Προβάλλεται από το Apple TV+.

Mr. and Mrs. Smith

Η σειρά-remake του Mr. & Mrs. Smith του 2005 από το Amazon Prime, με πρωταγωνιστές τον Donald Glover και τη Maya Erskine (από το φανταστικό, παραγνωρισμένο Pen15), χρησιμοποιεί και αυτή την κατασκοπεία ως μία μεγάλη, ενίοτε βίαιη παιδική χαρά στην οποία διερευνώνται ιδέες για τον σύγχρονο γάμο. Εδώ, ο John και η Jane είναι άγνωστοι μέχρι που ένα πρακτορείο τούς συνθέτει ως συνεργάτες που πρέπει να λειτουργήσουν σε κατασκοπευτικές αποστολές υπό το πρόσχημα του γάμου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αποστολές του John και της Jane είναι λίγο πιο προσγειωμένες από τις βομβαρδιστικές περιπέτειες με τους εκτοξευτές πυραύλων όπου είχε επιδοθεί το αντίστοιχο ζευγάρι της μεγάλης οθόνης. Οι αποστολές τους περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον τη διακριτική παρακολούθηση στόχων από τοποθεσία σε τοποθεσία, ή την εξεύρεση κάποιου διακριτικού τρόπου να βάλουν κοριό σε κάποιου το smartphone. Το δικό τους είναι ένα πιο ήσυχο, μεθοδικό είδος κατασκοπείας, πράγμα βολικό γιατί τους δίνει περισσότερο χρόνο για να μιλήσουν.

Την ώρα που οι Smiths πλοηγούνται σε απίθανες αποστολές, σε σιωπηλές δημοπρασίες και χιονοδρομικά κέντρα, εμείς αναρωτιόμαστε πότε επιτέλους θα κάνουν πράξη την ανομολόγητη έλξη τους, πότε θα μοιραστούν το πρώτο τους φιλί, πότε ο κοινός τους χώρος θα αρχίσει να μοιάζει πραγματικά με σπίτι. Μόλις ξεπεραστούν τα όρια αυτά, προκύπτουν ακόμα περισσότερες ανησυχίες. Είναι τα συναισθήματά τους αληθινά ή πυροδοτούνται απλώς από την αδρεναλίνη των αποστολών;

Η σειρά είναι μεταξύ των πέντε πιο επιτυχημένων τηλεοπτικών debuts στο Amazon (και σίγουρα καλύτερο από την ταινία του 2005, παρότι λιγότερο σέξι).

Προβάλλεται από το Amazon Prime Video.

The Woman in the Wall

Στο Woman in the Wall, η σαρωτική Ruth Wilson επανέρχεται στην τηλεόραση για να μας τσακίσει ξανά, αυτή τη φορά στον ρόλο μίας γυναίκας που βρέθηκε στα διαβόητα άσυλα της Ιρλανδίας ονόματι «Πλυντήρια της Μαγδαληνής». Εκεί έστελναν συντηρητικές οικογένειες τα κορίτσια τους όταν θεωρούσαν πως τους είχαν ντροπιάσει, ωθώντας τα σε εξαναγκαστική εργασία. (Το 1993 είχαν αποκαλυφθεί 155 ασύλητοι τάφοι στους χώρους του μοναστηριού ενός εκ των Πλυντηρίων, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα των media σχετικά με τη λειτουργία των μυστικών ιδρυμάτων).

Η σειρά επικεντρώνεται σε μία τέτοια επιζώσα (Wilson) που ανακαλύπτει ένα πτώμα στο σπίτι της, αλλά και σε έναν ντετέκτιβ που ερευνά τη δολοφονία ενός αγαπημένου ιερέα. Η Lorna, όπως μαθαίνουμε, στάλθηκε σε ένα από τα ιδρύματα της Μαγδαληνής ως έγκυος έφηβη τη δεκαετία του 1980, όπου και κακοποιήθηκε, εξαναγκάστηκε σε εργασία, και τελικά χωρίστηκε από το μωρό της. Δεκαετίες αργότερα, το τραύμα εξακολουθεί να εκδηλώνεται στην τάση της για αλλόκοτες, ακόμα και βίαιες συμπεριφορές, καθώς υπνοβατεί.

Το Woman in the Wall δεν είναι διακριτικό ως προς το τι διακυβεύεται σε ιστορίες όπως αυτή που αφηγείται, και υπάρχουν στιγμές όπου ο επείγων χαρακτήρας των θεματικών της απειλούν να υπερισχύσουν της πλοκής. Στις πιο αποτελεσματικές του όμως στιγμές, η σερά είναι αρκετά έξυπνη ώστε να γνωρίζει πως αυτό που θα κρατήσει το μήνυμά της ζωντανό για πολύ καιρό μετά τους τίτλους τέλους, είναι μία πραγματικά συναρπαστική ιστορία. Και αυτή την έχει.

Η σειρά βασίζεται σε αληθινές υποθέσεις και είναι φτιαγμένη με γερές γκόθικ δόσεις.

Προβάλλεται από την Cosmote TV.

Criminal Record

Στην καρδιά του Λονδίνου, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα παρασύρει δύο ντετέκτιβ – μια νεαρή γυναίκα στα πρώτα στάδια της καριέρας της (Cush Jumbo) και έναν άνδρα με καλές διασυνδέσεις που είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την υστεροφημία του (Peter Capaldi) – σε έναν αγώνα για την αποκατάσταση μιας αδικίας.

Τόσο ο Jumbo όσο και ο Capaldi δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες σε μία σειρά που σκαλίζει βαθιά τις περίπλοκες οικογενειακές ζωές και των δύο. Είναι η ισορροπία που δημιουργείται μεταξύ των δύο χαρακτήρων – η μία είναι πεισματάρα ιδεαλίστρια, ο άλλος ένας βετεράνος που έχει σκληρύνει, και οι δύο με ένα σωρό προσωπικές εκκρεμότητες – που απογειώνει τη σειρά των οκτώ επεισοδίων.

Η σύγκρουση της παλιάς φρουράς με τη νέα είναι αυτό που κινεί το show, και είναι όταν συναντιούνται στην οθόνη – ειδικά αντιμέτωπες – που το Criminal Record βρίσκεται στα καλύτερά του.

Το Criminal Record είναι μια συναρπαστική εξερεύνηση των προκαταλήψεών μας, της ανθρώπινης εμμονής με την εξουσία, και του τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να προσκολληθούμε στις αφηγήσεις που έχουμε δημιουργήσει για τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω μας. Οι απαντήσεις δεν δίνονται ποτέ ελεύθερα, ούτε καν στο φινάλε, και είναι αυτή η έλλειψη εύκολου φιόγκου που ανεβάζει πόντους στη σειρά, αφήνοντας μία επίμονη αίσθηση που καθιστά αδύνατο να ξεχαστεί.

Προβάλλεται από το Apple TV+.

Murder at the End of the World

Ένας φόνος που πρέπει να εξιχνιαστεί. Ένα οδυνηρό, γεμάτο χημεία ειδύλλιο. Ένας αναστοχασμός για τη βαθύτερη ανθρωπιά, την τεχνολογία και τους ρόλους που υποδυόμαστε στη ζωή. Το Murder at the End of the World είναι όλα αυτά και άλλα τόσα, ξετυλιγμένα στον πιο μη αναμενόμενο ρυθμό που έχεις δει ποτέ σε whodunnit.

Οι δημιουργοί του αδικοχαμένου The OA του Netflix, η Brit Marling και ο Zal Batmanglij, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φτιάξουν κάτι συμβατικό. Στο Murder at the End of the World ακολουθούν μία 25χρονη χάκερ παύλα ερασιτέχνη ντετέκτιβ στην προσπάθειά της να λύσει το μυστήριο ενός θανάτου που συνέβη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε ένα αποξενωμένο καταφύγιο στην Ισλανδία που ανήκει σε έναν δισεκατομμυριούχο. Ναι, είναι Άγκαθα Κρίστι – όχι, δεν θα πάει εκεί που νομίζεις.

Δεν θα γράψω περισσότερα προς αποφυγή spoilers, αλλά μπορείς να ακούσει με ασφάλεια το spoiler-free επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες γύρω από τη σειρά.

Προβάλλεται από το Disney+.