Getty Images
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

40 χρόνια Raging Bull: Όλα όσα δεν ήξερες για το φιλμ του Scorsese

Με αφορμή την επέτειο του άλλοτε παραγνωρισμένου φιλμ του σκηνοθέτη, συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα trivia της ταινίας.

Το “Raging Bull” είχε ξεκινήσει ως εμμονή του Robert De Niro, ο μοναδικός όμως άνθρωπος που ο ηθοποιός πίστευε ότι θα μπορούσε να το γυρίσει – ο κολλητός του φίλος Martin Scorsese – δεν ενδιαφερόταν καθόλου για το πρότζεκτ. «Δεν ήξερα τίποτα για το μποξ», έχει εξηγήσει στο παρελθόν. «Ήταν μονίμως γυρισμένο από μία οπτική γωνία στην τηλεόραση ή στις αίθουσες κινηματογράφου όπου έδειχναν τους αγώνες το σαββατοκύριακο. Δεν καταλάβαινα τι στον διάολο γινόταν. Ήταν αθλητικό, οπότε δεν είχα δουλειά με αυτό». Πώς και άλλαξε γνώμη τελικά;

Με αφορμή τα σαράντα χρόνια από το φιλμ που πολλοί θεωρούν ως το καλύτερο του Scorsese, μάθε για την αλλαγή του δημιουργού και περισσότερα facts που ίσως δεν ξέρεις για το “Raging Bull” αμέσως τώρα.

1. Παρότι ο Scorsese δεν είχε σκοπό να γυρίσει το “Raging Bull”, είχε τουλάχιστον συμφωνήσει να βοηθήσει τον De Niro να το προετοιμάσει και να βρει τρόπο να το βάλει σε παραγωγή. Όταν όμως ο ασθματικός σκηνοθέτης κατέρρευσε στο Φεστιβάλ του Telluride αιμορραγώντας σχεδόν από παντού, τα πράγματα άρχισαν σιγά-σιγά να αλλάζουν. Ο Scorsese ήταν τόσο βαριά που η ζωή του βρισκόταν σε πραγματικό κίνδυνο. Οι γιατροί τού είχαν πει ότι δεν είχε καθόλου αιμοπετάλια στο αίμα του ως αποτέλεσμα της διάδρασης των φαρμάκων του για το άσθμα, άλλων φαρμάκων και της κοκαΐνης που χρησιμοποιούσε συχνά τότε, οπότε ήταν εκτεθειμένος στην περίπτωση αιμορραγίας του εγκεφάλου. Αφού του διοχέτευσαν άφθονη κορτιζόνη και του επέβαλαν κατάκλιση μηνών, ο Scorsese ήταν έτοιμος να ακούσει ένα ακόμα pitch για τον Jake LaMotta από τον φίλο του.

«Δεν μπορούσε να καταλάβω την εμμονή του Bob [De Niro] με το “Raging Bull” μέχρι που πέρασα μία δική μου πολύ δύσκολη περίοδο», έχει εξηγήσει. «Βγήκα στην άλλη πλευρά και ξύπνησα μία μέρα ζωντανός, ανέπνεα ακόμα».

Jake La Motta O πραγματικός LaMotta δευτερόλεπτα μετά την ήττα του από τον Sugar Ray Robinson / AP Images
O πραγματικός LaMotta δευτερόλεπτα μετά την ήττα του από τον Sugar Ray Robinson

2. Ο αρχικός σεναριογράφος του φιλμ, Mardik Martin, που είχε γνωρίσει τον Scorsese στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και είχε δουλέψει μαζί του στο “Mean Streets”, είχε περάσει πολύ χρόνο με τη γυναίκα του LaMotta, Vikki. «Τόσο κακός ήμουν;», την είχε ρωτήσει ο Jake όταν είχαν δει την ταινία. «Όχι», του απάντησε. «Χειρότερος».

3. Ο De Niro ήθελε τόσο πολύ να είναι πειστικός ως επαγγελματίας μποξέρ που είχε όντως συμμετάσχει σε τρεις (ή τέσσερις, αναλόγως με το ποιον θα ρωτήσεις) αληθινούς αγώνες. Δύο από αυτούς τους κέρδισε.

4. O LaMotta δεν ανέφερε τον αδερφό του στο βιβλίο του, οι σεναριογράφοι ωστόσο θεώρησαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να βάλουν λίγο ανταγωνισμός μεταξύ αδερφών στην ταινία. Ο Joey θύμωσε τόσο πολύ με τις προσθήκες που είχε μηνύσει τους παραγωγούς.

5. Όσο πιο πολύ χειροτερεύει η ψυχική υγεία του Jake, τόσο περισσότερο μεγαλώνει το ρινγκ στο “Raging Bull”. Αυτό ήταν ένα κινηματογραφικό τρικ που χρησιμοποίησε ο Brian De Palma στο “Scarface”. Η πολυθρόνα του Tony Montana – και όλα του τα έπιπλα τελικά – μεγεθύνονταν αναλόγως με την τρέλα του.

Ο De Niro με το Όσκαρ του για το Raging Bull Ο De Niro με το Όσκαρ του για το "Raging Bull" στα Όσκαρ του 1981 / AP Images
Ο De Niro με το Όσκαρ του για το “Raging Bull” στα Όσκαρ του 1981

6. Σε μία σκηνή ο De Niro σπάει όντως ένα από τα πλευρά του Joe Pesci. Η αντίδραση του Pesci είναι αυτή στο τελικό καρέ. Ouch.

7. Ο Pesci στο μεταξύ είχε πλέον αποφασίσει πλησιάζοντας τα 40 του ότι δεν θα πετύχαινε ως ηθοποιός, οπότε είχε ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός για να πειστεί να αφήσει την κουζίνα για την υποκριτική.

8. Ο Scorsese προτίμησε να κάνει το “Raging Bull” ασπρόμαυρο για να αποστασιοποιηθεί από τις ταινίες που είχαν προκύψει μετά την επιτυχία του “Rocky”.

9. Επειδή το (ψεύτικο) κόκκινο αίμα δεν λειτουργεί στις ασπρόμαυρες ταινίες, το αίμα στο “Raging Bull” είναι σοκολάτα.

Raging Bull Ο Robert De Niro ως Jake LaMotta / Getty Images
Ο Robert De Niro ως Jake LaMotta

10. Η ταινία δηλώνει πως ο Jake LaMotta δεν είχε ποτέ του πέσει κάτω. Λογικά ο Danny Nardico θα έμεινε έκπληκτος αφού τον είχε ρίξει κάτω στο Coliseum στη Φλόριντα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1952.

11. Ανησυχώντας για το βάρος του φίλου του, ο Scorsese είχε παρακαλέσει τον De Niro να χρησιμοποιήσουν make-up και προσθετικά αντί να παχύνει. Ο De Niro προτίμησε να πάει στην Ιταλία και να κατεβάζει pasta επί μήνες. Τελικά έβαλε 30 κιλά για τον ρόλο τρώγοντας μακαρόνια, pancakes, μπύρα και γάλα τρεις φορές την ημέρα. Η αύξηση του βάρους του ηθοποιού είχε ανησυχήσει τόσο πολύ τον Scorsese που αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή μέχρι να τον δει να σταθεροποιείται.

12. Ο Scorsese εμφανίζεται στο “Raging Bull” αλλά όχι ολόκληρος στην οθόνη. Είναι ο άνθρωπος που λέει στον Jake ότι έχουν πέντε λεπτά μέχρι το showtime. Δες ακριβώς το σημείο που εμφανίζεται στο βίντεο:

13. Υπάρχει λόγος που ο τελευταίος αγώνας με τον Sugar Ray Robinson μοιάζει με ταινία τρόμου. Ο Scorsese κατέφυγε στο «Ψυχώ» του Alfred Hitchcock για έμπνευση.

14. Για να κάνει τα βίντεο του Jake να φαίνονται πραγματικά ταλαιπωρημένα, o Scorsese έξυσε ο ίδιος το φιλμ των σκηνών με μία κρεμάστρα. Σύμφωνα με τη οσκαρική μοντέρ, Thelma Schoonmaker, μόνιμη συνεργάτιδα του δημιουργού, τουλάχιστον ένας μηχανικός προβολής είχε προσπαθήσει να αφαιρέσει τα συγκεκριμένα καρέ γιατί πίστευε πως είχαν μπερδευτεί με το αληθινό φιλμ του “Raging Bull”.

15. Καθώς ο διευθυντής φωτογραφίας Michael Chapman έβλεπε από τα πρώτα cuts της ταινίας μαζί με τον σεναριογράφο Paul Schrader, του είχε πει «ο Marty το γ*μησε τούτο, ε;». Ο Schrader είχε συμφωνήσει λέγοντας «ναι, δεν ξέρω τι πήγε τόσο στραβά».