© Zak Kaczmarek / Stringer / Getty Images
NFTS

Στον κόσμο των NFTs, η Madonna εμφανίζεται γυμνή να γεννά δέντρα και πεταλούδες

Η βασίλισσα της pop μουσικής κλέβει και πάλι την παράσταση με ένα 3D βίντεο που την απαθανατίζει χωρίς ρούχα, την ώρα που γεννά υπαρκτά και ανύπαρκτα πλάσματα.

Το 2021, μέσα στην πανδημία και την κυριαρχία του ψηφιακού, ο Beeple ανοιξε την κερκόπορτα των NFTs: αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 69,3 εκ. δολαρίων για ένα κολάζ το οποίο δεν είχε φυσική υπόσταση, αλλά αποτελούταν απλά από πίξελ, άνοιξε την όρεξη σε συλλέκτες και επιχειρηματίες που έψαχναν το επόμενο trend να επενδύσουν.

Το έργο Everydays: the First 5.000 Days αποδείχθηκε απλά το πρώτο ορεκτικό από τη νέα αγορά που άνοιξε, ενώ από τότε σερβίρονται έργα που κυνηγάνε με μανία την πρωτοτυπία για να ακουστούν – ένα εικονικό σπίτι στον Άρη και μια σειρά από ψηφιακά πιάτα που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι είναι μονάχα δύο παραδείγματα που έχουν βρει τον νόμιμο κάτοχό τους, σκοράροντας χιλιάδες δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Να που ο Beeple βρήκε ξανά τον τρόπο να ξεχωρίσει μέσα στην άβυσσο του ίντερνετ και των NFT έργων: τις τελευταίες ώρες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ειδησεογραφικά sites βουίζονυ με το καινούργιο έργο που έβγαλε σε δημοπρασία. Πρόκειται για ένα τρίπτυχο 3D βίντεο με τη Madonna να απαθανατίζεται γυμνή, την ώρα που γεννάει πεταλούδες, ερπετά και δέντρα.

Κάπως έτσι, με το έργο Mother of Creation, η μεγάλη βασίλισσα της pop μουσικής βρήκε τη θέση της στον κόσμο των NFTs με τον πλέον κατάλληλο τρόπο: έγινε η νέα μαντόνα της post-digital εποχής.

Και ο κόσμος εξοργίστηκε από σεμνοτυφία. Αλλά ας δούμε μια στιγμή καθαρά τι δείχνει το βίντεο.

Τι γεννάει η NFT Madonna

«Μία διαφορετική μορφή της γέννας στο σύγχρονο κόσμο», αποδίδει το έργο Mother of Creation, σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο δημιουργών, όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του πρότζεκτ.

Χρειάστηκαν 12 μήνες για να ολοκληρωθεί το ψηφιακό τρίπτυχο, με το πρώτο και κύριο στάδιο να αποτελεί το τρισδιάστατο scan περιμετρικά στο γυμνό σώμα και τα γεννητικά όργανα της Madonna. Έπειτα προέκυψε το ακριβές avatar της διάσημης τραγουδίστριας στην οθόνη κι έπειτα ο ειδήμων στις ψηφιακές παραγωγές Beeple ανέλαβε το βίντεο.

Σε κάθε ένα από τα τρία μέρη του βίντεο οπτικοποιείται και μια διαφορετική μορφή γέννας: από το γυμνό σώμα της Madonna βγαίνει πρώτα η χλωρίδα, άρα η αρχέγονη φύση, έπειτα η πανίδα, άρα οι ζωικοί οργανισμοί και κατά συνέπεια ο άνθρωπος, και τέλος η τεχνολογία, που αναμφισβήτητα είναι οι νεότεροι «οργανισμοί» του πλανήτη.

«Ζήσαμε ένα τρομερό ταξίδι φτιάχνοντας από κοινού το έργο, από την αρχική ιδέα που είχαμε μέχρι τη συναισθηματική ιστορία, ώστε να δώσουμε ζωή στην τέχνη», ανέφερε η Madonna. «Ήθελα να εξερευνήσουμε το concept της δημιουργίας, όχι απλά του παιδιού που έρχεται στον κόσμο από το αιδοίο μιας γυναίκας, αλλά και του τρόπου που δίνει ζωή ένας καλλιτέχνης στη δημιουργικότητα».

Η εννοιολογική πλαισίωση του έργου όπου πρωταγωνιστεί η Madonna υποστηρίχθηκε και από τη διανομή: το Mother of Creation δημοπρατήθηκε στις 11 Μαΐου, μέσω του διαδικτυακού marketplace SuperRare, και τα χρήματα δόθηκαν εξ ολοκλήρου για φιλανθρωπία σε τρεις οργανισμούς – στο Ίδρυμα Voice of Children, στο Ίδρυμα City of Joy και στο Black Mama’s Bail Out.