© 24Media Creative Team
ΒΙΒΛΙΟ

Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο

Μία χρήσιμη λίστα με 12 επιλογές, λίγο πριν τα μπάνια του Αυγούστου: από Νομπελίστες συγγραφείς και πολιτικά θρίλερ μέχρι μία μαρτυρία για την καψούρα της ελληνικής νύχτας.

Για μισό λεπτό: πού ακριβώς ετοιμάζεσαι να πας χωρίς τα βιβλία που θα σε συνοδεύσουν στις διακοπές σου; Ή μήπως είσαι από εκείνους που -κόντρα σε κάθε λογική- κουβαλούν μία ολόκληρη βαλίτσα μαζί τους μόνο και μόνο για τις τυπωμένες σελίδες; Σε όποια κατηγορία και από τις δύο και έαν ανήκεις, μία τελευταία λίστα λίγο πριν τις βουτιές του Αυγούστου μπορεί να σου φανεί χρήσιμη.

Ποια λοιπόν ήταν τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο;

Ακολουθούν 12 επιλογές ιδανικές αν όχι για την παραλία, σίγουρα τότε για τις διακοπές. Άλλωστε, το διάβασμα κάνει καλό – και σε κρατά μακριά από το doom scrolling και την ψηφιακή τοξικότητα.

Νύχτες πανούκλας | Orhan Pamuk

Όταν ένας κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας κυκλοφορεί το νέο του μυθιστόρημα, αυτό αποτελεί από μόνο του εκδοτική είδηση. Τι ακριβώς όμως έχουμε εδώ; Τον σπουδαίο Τούρκο συγγραφέα να πλάθει μία «φανταστική» ιστορία για το πώς αντιδρά ένα μικρό νησί της Μεσογείου -κάπου ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο- όταν βρίσκεται χτυπημένο από την αρρώστια στις αρχές του 20ου αιώνα, κλείνοντας παράλληλα το μάτι σε όλους τους άλλους κορυφαίους συγγραφείς που τόλμησαν παλιότερα να αναμετρηθούν με το θέμα «πανδημία».

(Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο Orhan Pamuk βρέθηκε για άλλη μία φορά στο στόχαστρο του καθεστώτος Erdogan για «δήθεν» προσβολή εθνικών συμβόλων με αυτό το βιβλίο).

Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς | Roberto Bolaño

Ωπ, τι έχουμε εδώ; Χαράς ευαγγέλια για τους φανατικούς οπαδούς του σπουδαίου Χιλιανού συγγραφέα, αφού αυτή εδώ είναι η πρώτη ελληνική μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του, το οποίο έγραψε από κοινού με τον Ισπανό συγγραφέα A.G. Porta το 1983.

Πρόκειται για μία pulp ιστορία με αρκετή βία που διαδραματίζεται στη Βαρκελώνη, φέρνει στον νου την Μπόνι και τον Κλάιντ και συνομιλεί με τα οράματα των δύο άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών οι οποίοι αναφέρονται στον τίτλο. Άλλωστε, λίγος Bolano ακόμα, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Ουγκέτσου Μονογκατάρι. Ιστορίες της σελήνης μετά τη βροχή | Ueda Akinari

Επειδή τις καλοκαιρινές νύχτες, τίποτα δεν είναι καλύτερο από μία δόση εξωτισμού και μυστηρίου, ιδού: ένα κλασικό βιβλίο της ιαπωνικής λογοτεχνίας, το οποίο είχε μεταφερθεί αριστουργηματικά στον κινηματογράφο από τον θρυλικό Kenji Mizoguchi το 1953.

Πρόκειται για 9 ιστορίες -ναι, μυστηρίου, τι άλλο;- γραμμένες στα τέλη του μακρινού 18ου αιώνα γεμάτες φαντάσματα, ανθρωποποιημένα ζώα και πνεύματα που ρίχνουν φως στην έντονη σχέση την οποία διατηρεί το Νησί του Ανατέλλοντος Ηλίου με το απόκρυφο και το ανοίκειο.

Ο Ταξιτζής | Richard Elman

«Με σύντροφο τη μοναξιά του, περιφέρεται στους κοσμοπολίτικους και θορυβώδεις δρόμους της πόλης» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ενώ η προηγούμενη φράση μοιάζει ακόμα πιο απειλητική: «ο θάνατος είναι αμείλικτος ακόμα για τους αθώους».

Όχι, δεν πρόκειται για οποιοδήποτε θρίλερ αλλά -αντίθετα- για μία από τις πιο διάσημες κινηματογραφικές αφηγήσεις του 20ου αιώνα δια χειρός Martin Scorsese. Απλά, ενώ σχεδόν όλοι την έχουμε παρακολουθήσει στη μικρή και μεγάλη οθόνη, σχεδόν κανείς δεν έχει διαβάσει το πρωτότυπο βιβλίο του Ταξιτζή. Τώρα, μας δίνεται η δυνατότητα και μάλιστα στα Ελληνικά.

Κόκκινα και μαύρα χρόνια | Gérard Delteil

Τριάντα δύσκολα χρόνια, 30 χρόνια λίγο πριν και λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που σμίλεψαν την ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας παρελαύνουν σε ένα πολιτικό μυθιστόρημα που δε χαρίζει κάστανα σε κανέναν, ρίχνοντας φως στις βίαιες συγκρούσεις τόσο στο έδαφος της χώρας όσο και στην Αλγερία.

Πρωταγωνιστές τρεις αρκετά διαφορετικοί χαρακτήρες: μία νεαρή αντιστασιακή που συντάσσεται με τον Ντε Γκολ, ένας μυστηριώδης χαρακτήρας (αδελφός κομμουνιστή) που συχνάζει σε μπουάτ, και ένας δωσίλογος – σε ένα θρίλερ που μπλέκει εξαιρετικά την ιστορική πραγματικότητα με τη μυθοπλασία.

Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος | Albert Bertran Bas

Παραμένοντας σε παρόμοιο κλίμα, λίγα χιλιόμετρα πιο εκεί, στην Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου, συναντάμε δύο νεαρά παιδιά: τον Όμηρο και τη Χλόη. Και οι δύο βρίσκουν καταφύγιο σε μία σπηλιά στα σύνορα με τη Γαλλία – μόνος που ο πρώτος είναι γιος δύο εύπορων γονιών που σκοτώθηκαν και η δεύτερη, μία νεαρή αντάρτισσα.

Κι όμως, ζώντας σε τρομερά επικίνδυνους καιρούς, θα συνδεθούν παρότι ανήκουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμος. Όσο για την πιστότητα του μυθιστορήματος που λοξοκοιτάζει το είδος της μαρτυρίας; Η αφήγηση έχει βασιστεί στις αναμνήσεις του παππού του συγγραφέα.

Jo Nesbo, Το νησί των αρουραίων

ΟΚ, όντως έχουμε αναφέρει τον rock star του σκανδιναβικού αστυνομικού περισσότερες από μία φορές τους τελευταίους δύο μήνες, είτε ως ένα από τα πλέον αναμενόμενα βιβλία του καλοκαιριού είτε ως μία προδημοσίευση που εξασφαλίσαμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Jo Nesbo το έχει κερδίσει με το σπαθί του, αφού πάντα δίνει στο φανατικό του κοινό αυτό που ζητά. Εδώ, τον συναντάμε στη δεύτερη συλλογή διηγημάτων, όπου οι ιστορίες του ταξιδεύουν στο κοντινό μέλλον, από την Αμερική μέχρι την Αφρική, όπου ζάπλουτοι Κροίσοι ζουν στις κορυφές πανύψηλων κτιρίων ενώ οι μάζες λιμοκτονούν και ειδικά gadgets καταστρέφουν τη μνήμη των ανθρώπων.

Το εξιλαστήριο θύμα | Έλενα Μαρούτσου

Η Έλενα Μαρούτσου μας δίνει τα τελευταία χρόνια, και ανά 24 μήνες περίπου, πολύ ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές προσπάθειες. Στο νέο της πόνημα, λοιπόν, η βασική θεματική είναι το πως επιδρά το «ξένο» στην ψυχοσύνθεσή μας ή πιο απλά τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι σε κρίση αναλαμβάνει την αναδοχή ενός προσφυγόπουλου από τη Σομαλία.

Πώς θα αντιδράσει το ζευγάρι αλλά και οι δύο του κόρες σε αυτή τη νέα συνθήκη; Οι απαντήσεις δίνονται μέσα από ένα σύγχρονο, πολυεστιακό μυθιστόρημα 344 σελίδων.

Αυτή η νύχτα μένει | Θάνος Αλεξανδρής

Η επανακυκλοφορία του από τις εκδόσεις Κάκτος, το οποίοι οι περισσότεροι μάθαμε από τη γνωστή ελληνική ταινία (σ.σ: έρχεται και η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος στον Alpha σε λίγο καιρό) είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να βυθιστούμε στον κόσμο της ελληνικής νύχτας.

Ένα μοναδικό οδοιπορικό, από την Τρίπολη στη Δράμα, κι από τη Λάρισα στη Ρόδικο, που ζωντανεύει μία μάλλον ξεχασμένη εποχή μαζί με τις υπερβολές της, τις καψούρες της, τις ιεροτελεστίες και τους κινδύνους της.

Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή | Συλλογικό έργο

Κάποιοι βιβλία δε χρειάζονται συστάσεις και κριτικές: σε αυτόν τον τόμο περιλαμβάνονται τα 50 καλύτερα διηγήματα από τις 424 συμμετοχές του ομώνυμου διαγωνισμού, με κριτική επιτροπή τον Θανάση Χειμωνά, τον Γιώργο Μάντζιο και τον Γιώργο Πολυμενάκο.

Το θέμα της συλλογής είναι προφανές, το πιο σημαντικό είναι άλλο: συμβολικά τον τόμο συμπληρώνουν και 12 διηγήματα τροφίμων-μαθητών του 2ου Σ.Δ.Ε. των Φυλακών Τρικάλων, οι οποίοι ονειρεύονται και γράφουν για τη δική τους «έξοδο».

Μικρά αθηναϊκά χρονικά | Jeanne Roques – Tesson

Ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή, η Ακρόπολη, η ναυτική υπερδύναμη και οι Περσικοί Πόλεμου. Ναι, ΟΚ, αλλά ποιες όμως ήταν οι συνήθειες των Αρχαίων Αθηναίων; Ποια ήταν η καθημερινότητά τους; Έκλεβαν ή όχι την εφορία; Ποια ταβέρνα είχε το καλύτερο κρασί;

Ένα απολαυστικό βιβλίο για όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που μας διαφεύγουν για μία πόλη που υπήρξε η σπουδαιότερη της εποχής της.

Δημητρίου Σούτσου 36 | Νίκος Καρούζος

Τέσσερις ώρες, τρεις κασέτες απομαγνητοφώνησης και μία συνάντηση (13 Ιουνίου, 1986) ζωντανεύουν μέσα από αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο. Τι αποτυπώνει; Τη συζήτηση δύο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών: του μεγάλου μας ποιητή Νίκου Καρούζου (1926-1990) και του σημαντικού μουσικού Γιάννη Ζουγανέλη (1938-2006).