Netflix
NETFLIX

Τo Death to 2020 είναι τελικά η ανασκόπηση που δεν ζήτησε κανείς

To 70λεπτο mockumentary του Charlie Brooker, δημιουργού του Black Mirror, αποτυγχάνει στην σατιρική ανασκόπηση του έτους που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

Προτού γίνει παγκοσμίως γνωστός με το Black Mirror, ο Charile Brooker είχε την επιμέλεια δύο σατιρικών εκπομπών στο BBC, του Streetwipe (2006 – 2008) και του Newswipe (2009 – 2010). Σε αυτές τις εκπομπές, ο Brooker σατίριζε τη δομή των τηλεοπτικών προγραμμάτων, τον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας, το στυλιζάρισμα των τηλεοπτικών ρεπορτάζ και σχολίαζε σαρκαστικά την παγκόσμια επικαιρότητα. Μάλιστα, από το 2009 μέχρι το 2016, επιμελούνταν την ετήσια κωμική ανασκόπηση, το Annual Wipe, η οποία ήταν αρκετά δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2020, ο Charlie Brooker είδε τα γεγονότα και τις εξελίξεις της φετινής χρονιάς να ξεπερνούν τις δυστοπικές προβλέψεις των ιστοριών του Black Mirror. Με όχημα τη σάτιρα των εκπομπών του BBC, δημιουργεί ένα 70λεπτο mockmentary για λογαριασμό του Netflix, το Death to 2020, στο οποίο εκθέτει κωμικά τις μυθοπλαστικές απόψεις δέκα χαρακτήρων που αναδύθηκαν τη φετινή χρονιά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Ανάμεσά τους, ένας δημοσιογράφος των New Yorkerly Times (Samuel L. Jackson), ένας καθηγητής ιστορίας που υποστηρίζει το κίνημα του All lives matter (Hugh Grant), ένας yoke millennial YouTuber που «ενδιαφέρεται» για το Black lives matter, ίσα για να αποκτήσει χρήματα και φήμη (Joe Keery), ένα μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου του Trump (Lisa Kudrow), μια «γλυκιά» ρατσίστρια μαμά (Cristin Milioti) και η Βασίλισσα Ελισάβετ (Tracey Ullman), που σχολιάζουν σαρκαστικά διάφορα πλάνα από γεγονότα που συνέβησαν το 2020 – ερμηνευτικά ξεχωρίζει ο Hugh Grant και θεματικά, oι χαρακτήρες της Lisa Kudrow.

Το mockumentary του Charlie Brooker και της επί σειρά ετών συνεργάτιδάς του, Annabel Jones, ξεκινά με τον σχολιασμό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, την ομιλία της Greta Thunberg στο Davos, το Όσκαρ του Parasite, για να καταλήξει στην πανδημία του COVID-19, το Black Lives Matter και τις αμερικανικές εκλογές.

Οι πρώτοι κωμικοί σχολιασμοί του Death to 2020 δημιουργούν την εντύπωση πως θα ακολουθήσουν ακόμα πιο σαρκαστικά σχόλια. Τα κωμικά γελάκια όμως παραμένουν κολλημένα στην πρώτη ταχύτητα και σιγά σιγά αποδυναμώνονται, μέχρι να σβήσουν εντελώς και να κουράσουν όποιον το παρακολουθήσει. Τα αστεία που σκαρφίστηκαν οι δεκαοκτώ σεναριογράφοι για τον Trump, τον Biden και τον COVID-19 φαίνονται πια παρωχημένα, ανέμπνευστα, παρμένα από το αρχείο του Twitter.

Μεγάλο ρόλο στη σταδιακή αποδυνάμωση του Death to 2020 παίζει και η επιλογή να σχολιαστούν μονάχα αγγλικά και αμερικανικά γεγονότα. Λογικό εν μέρει, καθώς ο Charlie Brooker είναι Βρετανός και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. Ωστόσο, τα γεγονότα άλλων χωρών δεν έχουν χώρο στα 70 λεπτά του mockumentary.

Ακόμη και η Κίνα, η οποία βρέθηκε στην επικαιρότητα για τη Wuhan και το TikTok, έχει σχεδόν μηδενικό χρόνο στην ταινία. Από τη στιγμή που η ταινία απευθύνεται σε όλους τους συνδρομητές του Netflix παγκοσμίως, προκαλεί εντύπωση πως κανείς δε σκέφτηκε να συμπεριληφθεί κάποιο γεγονός στην Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία που να μη διαρκεί δύο δευτερόλεπτα.

Το εντυπωσιακό cast του Death to 2020 και η υπογραφή του Charlie Brooker γέννησαν προσδοκίες για αυτή την ιδιότυπη ανασκόπηση του Netflix. Δυστυχώς, πέραν από κάποια στιγμιότυπα, το mockumentary κατέληξε να είναι μια αγγαρειακή συρραφή σκηνών με αχρείαστους μυθοπλαστικούς σχολιασμούς. Μια ταινία που μάλλον θα ξεχαστεί εύκολα, σε αντίθεση με τα γεγονότα της χρονιάς που ανακεφαλαιώνει.