ΦΑΓΗΤΟ

2 Γουλιές & 2 Μπουκιές και άπειρο μεράκι

Το μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας που έχει απογειώσει τον συνδυασμό espresso & breakfast

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσει καλά η μέρα σου; Μην απαντήσεις να συνεχίσω να κοιμάμαι μετά το ξυπνητήρι γιατί δεν είναι καλοκαίρι και δεν είσαι σε διακοπές. Απάντα σοβαρά τώρα για να συνεννοηθούμε. Σωστά σκέφτηκες. Θέλει μια καλή και γευστική κούπα espresso και ένα snack που κάθε μέρα θα είναι διαφορετικό για να μην βαριέσαι. Και τα δύο θα πρέπει να έχουν πολλά καντάρια μεράκι πάνω τους και σε κάνουν μόλις πιείς την πρώτη γουλιά και την πρώτη μπουκιά να μειδιάσεις. Όλα αυτά στα προσφέρει απλόχερα το νέο morning point του κέντρο της Αθήνας μόνο που το πάει λίγο ακόμα παραπέρα. Στην δεύτερη γουλιά και στην δεύτερη μπουκιά το μειδιάσμα γίνεται πλατύ χαμόγελο. Και να που έφτιαξε η μέρα σου.

 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Το “2 Γουλιές & 2 Μπουκιές” άνοιξε πριν από 8 μήνες λίγο πιο κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος. Θα το δεις σίγουρα περπατώντας στο κέντρο για να κάνεις δουλειές, αφού τα δύο πιτσουνάκια στην τζαμαρία είναι τόσο χαριτωμένα όσο και πιασάρικα. Ο Νίκος και η Τάνια βλέπεις ήθελαν, και ας μην γελιόμαστε κατάφεραν, να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα μπαίνεις και σου φτιάχνει το κέφι. Όχι μόνο ο χώρος αλλά κάθε ένα μικρό και αψεγάδιαστο προϊόν που σου προσφέρουν. Κάθε ένα αποτελεί και δείγμα ότι το μεράκι είναι ο καλύτερος τρόπος απογείωσης της ποιότητας.

 

 

Μπαίνεις μέσα και ζητάς μια κούπα espresso. Η Τάνια αμέσως γεμίζει το γκρουπ με την κατάλληλη ποσότητα φρεσκοαλεσμένου καφέ και το κουμπώνει στην μηχανή. Πατάει το κουμπί και αρχίζει να τρέχει στην κούπα σου αυτό το θείο ρόφημα που σου φτιάχνει την μέρα. Όλες οι κινήσεις έχουν γίνει με μεαστρία και εσύ κοιτάς την διαδικασία σαν να έχεις δει μόλις δεινόσαυρο.  Όλο αυτό έχει εξήγηση. Η Τάνια δεν έχει απλά μεράκι με τον καφέ, έχει τρέλα. Προσπαθεί σε κάθε κούπα να αγγίξει την τελειότητα. Αυτό το πετυχαίνει και με τους τρεις διαφορετικούς καφέδες (2 blend, 1 single)  που της προσφέρει η taf οι οποίοι είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον αλλά και με την μανία που έχει να βλέπει τους καθημερινούς πελάτες της σαν κριτές. Και η Τάνια έχει αντικρίσει πολλές φορές τους κριτές απέναντι της και την έχουν αναδείξει νικήτρια. Ζήτα της να σου φτιάξει ένα σχέδιο στην κούπα σου και ίσως σου πέσει το σαγόνι και καταλάβεις γιατί έχει όλα αυτά τα βραβεία εκεί πάνω στο ράφι.

 

 

Παραδίπλα βρίσκεται ο Νίκος και το μούσι του. Εδώ το μεράκι φαίνεται σε κάθε τι που φτιάχνει το χέρι του. Από την εξαιρετική pink lemonade, στα γευστικότατα σάντουιτς και από τα ιδιαίτερα κέικ στα εθιστικά κυπελλάκια με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς. Μπορώ να σου μιλάω ώρες για τα υπέροχα σάντουιτς, όπως και για το κέικ λεμόνι και το κέικ με ταχίνι με μαύρη σοκολάτα. Για αυτό όμως που θα σε πρήξω και δεν θα σταματήσω να μιλάω είναι το γιαούρτι με πάνφρεσκους ξηρούς καρπούς ή με σοκολάτα και σπόρους chia. Ο Νίκος φτιάχνει εξαιρετικά πράγματα που μπορείς να φτιάχνεις και στο σπίτι σου, μόνο που βάζει άπειρα καντάρια από το κρητικό μεράκι που διαθέτει .

 

Όσο καθόμουν στο τραπέζι και δοκίμαζα τα μικρά δείγματα αμβροσίας και θεικής βρώσις που έχει τούτο το μαγαζί, έβλεπα να μπαίνει κόσμος με χαμόγελο. Χαιρετούσε, έβαζε νερό από μια από τις δύο κανάτες και infused νερά με γεύση, έπαιρνε την καρτούλα του και περίμενε τον καφέ του. Αν παρατηρήσεις καλά, δίπλα από την πόρτα έχει μια λίστα με κάρτες. Αν είσαι συχνός πελάτης την αφήνεις εκεί, γράφει το όνομά σου και έτσι σε κάθε 5 καφέδες, ο έκτος είναι δωρεάν. Αυτό θα πει ανταμοιβή πίστης.

 

Στο τέλος μας προσέφεραν και έναν εξαιρετικό καφέ φίλτρου φτιαγμένο σε chemex και ήταν πραγματικά θεσπέσιος.

 

 

Και μην τολμήσεις να ανάψεις τσιγάρο μέσα στο μαγαζί. Ούτε καν ηλεκτρονικό. Στην προσπάθεια τους για τέλειο αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα να χαλάσει την γεύση του καφέ που προσφέρουν. Από εκεί και μόνο καταλαβαίνεις τι προσφέρει αυτό το μαγαζί. “2 -τέλειες- Γουλιές & 2 -απίθανες- Μπουκιές”.

2 Γουλιές & 2 Μπουκιές Δραγατσανίου 8, Αθήνα. Τηλ: 2103473444 facebook | foursquare