ΦΑΓΗΤΟ

20 über λόγοι για να πας στο Überness

Όταν το Instagram feed σου γεμίζει ξαφνικά με ξεροψημένες πανσέτες και XXL κρουασάν, ξέρεις πως κάτι φανταστικό έχει ανοίξει στην πόλη.

Ο Βασίλης Καλλίδης δεν είναι ακόμα μια ακόμη περίπτωση διάσημου Έλληνα τηλεσέφ: δεν έχει χέρια γεμάτα τατουάζ, δεν ανεβάζει στιλιζαρισμένες φωτογραφίες φαγητών του στο Instagram, δεν εκδίδει πολυτελή βιβλία μαγειρικής στα πρότυπα του Jamie Oliver (αλλά αντιθέτως είχε μια ολότελα δική του ιδέα για βιβλίο, το Άθενς Σπεσιάλ, με τα αγαπημένα του μέρη για φαγητό στην Αθήνα, το οποίο γνώρισε τέτοια επιτυχία που μόλις κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος).

Ο Καλλίδης, κάνει ό,τι θέλει και μοιράζεται με τον κόσμο αυτά που τον παθιάζουν, χωρίς να δίνει δεκάρα για τη δημόσια εικόνα του ή το προφίλ του πετυχημένου σεφ (#nofucksgiven, όπως συνηθίζει να γράφει στις λεζάντες των φωτογραφιών του). Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το νέο του γαστρονομικό project, η pop-up καντίνα Uberness (λέξη δικής του έμπνευσης).

Μια ιδέα αλλόκοτη αλλά και ολόφρεσκη, που δεν έχει καμία σχέση με τους φτηνούς ή ακριβούς εντυπωσιασμούς που επιχειρούν άλλοι σεφ του βεληνεκούς του. Εμείς συγκεντρώσαμε 20 λόγους για πας αυτή την Τετάρτη κιόλας (Δευτέρα και Τρίτη είναι κλειστά και κρατήσεις δεν γίνονται – είπαμε, καντίνα είναι), unbothered:     

1. Γιατί πρόκειται για την πιο παράξενη καντίνα που έχεις βρεθεί ποτέ, με μενού «εμπνευσμένο από τις καντίνες της Εθνικής οδού και από τις μεταμεσονύκτιες λιγούρες του», όπως λέει και το site του. Αυτό και μόνο δεν σου δημιουργεί μια ακατανίκητη επιθυμία να πας;

2. Γιατί βρίσκεται σε ένα εντελώς weird μέρος, μέσα στη Λαχαναγορά του Ρέντη. Έχεις πάει ποτέ στη λαχαναγορά; Ε, ούτε εμείς είχαμε πάει.

3. Γιατί πρόκειται για πρώην κρεοπωλείο. Ο χώρος, industrial και αφαιρετικός, με το τσιμέντο και τις σκουριασμένες δοκούς του, ασκεί μια μυστηριώδη γοητεία.  

4. Γιατί δεν αντέχεις άλλο να τρως με τα μάτια και όχι με το στόμα όλα αυτά τα λαχταριστά εδέσματα που παρελαύνουν στα social media. Και, σε αντίθεση με τα περισσότερα φαγητά στο instragram, αυτά εδώ είναι πιο νόστιμα απ’ όσο φαίνονται.

5. Γιατί τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πιάτα είναι μέσα από την ίδια την λαχαναγορά – και άρα εγγυημένα φρεσκότατα.

6. Γιατί τίποτα στο μενού δεν κοστίζει πάνω από €10 – εκτός από το γιγαντιαίο κρουασάν που κοστίζει €12, αλλά είναι αδύνατον να το φάει ένας άνθρωπος μόνος του, όποτε διαίρεσε το δια του δύο ή καλύτερα δια του τρία.

7. Το οποίο κρουασάν, είναι ένα XXL κρουασάν σοκολάτας τηγανιτό και πασπαλισμένο με ζάχαρη και κανέλα και έπειτα περιχυμένο με πραλίνα. Παθαίνεις ζάχαρο και μόνο να το διαβάζεις,  αλλά άνετα μπαίνει στη λίστα Things to Eat Before You Die.

8. Για το uberdog. Με τυρί, μπείκον, τραγανή πίκλα και ένα από τα πιο γευστικά λουκάνικα που έχεις δοκιμάσει, θα κάνει όποιο hot dog έχεις φάει μέχρι σήμερα να μοιάζει μικρό, φτωχό και γευστικά μίζερο.

9. Για το crispy pork belly, δηλαδή την τραγανή χοιρινή πανσέτα. Μαλακή και ζουμερή σάρκα με επιστέγασμα ένα δάχτυλο ξεροψημένου λίπους, που έρχεται και δημιουργεί την πιο συγκλονιστικά νόστιμη κρούστα. Και όταν λέμε «τραγανή» εννοούμε αν έχεις μόλις κάνει σφράγισμα, μην το παραγγείλεις.

10. Για τα uberballs, δηλαδή τους μαγικούς κεφτέδες. Η Ελένη Μενεγάκη το έχει πει επανειλημμένα στον αέρα πως δεν μπορεί ποτέ να αντισταθεί στους κεφτέδες του Καλλίδη – και αν φας μια μερίδα θα καταλάβεις το γιατί. Ζουμεροί, χορταστικοί και γεμάτοι μυρωδικά για να σου θυμίζουν τους κεφτέδες της γιαγιάς σου, που τους τηγάνιζε και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.

11. Για την χορτοφαγική παραλλαγή τους, τα Quinofels, δηλαδή πεντανόστιμα falafel από quinoa.

12. Για το τηγανητό κοτόπουλο με το εκπληκτικό τραγανό πανάρισμα, μοναδικό στο είδος του και εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχεις ξαναφάει. Ίσως θα έπρεπε να το λένε Kallidis Fried Chicken, αλλά έχε χάρη που ο σεφ δεν είναι τόσο προβλέψιμος.

13. Για τις τηγανητές πατάτες επάνω στις οποίες ξεκουράζονται όλα τα παραπάνω εδέσματα, χαρίζοντάς τους περαιτέρω γεύση με τα ζουμιά και τα καρυκεύματά τους. Οι πατάτες είναι πασπαλισμένες με ένα μαγικό μπαχαρομίξ που τις κάνει ακαταμάχητες – δηλαδή αφού έχεις φάει τα πάντα και έχεις ξεκουμπώσει ένα κουμπί, το χέρι σου πάει από μόνο του και βουτάει ακόμα μια. Ζήτα να σου πουν το μυστικό συστατικό, θα σε εκπλήξει.

14. Για τα συνοδευτικά. Αν για σένα -όπως και για μένα- η σως είναι εξίσου σημαντική με το κυρίως πιάτο, θα ενθουσιαστείς με την γλυκόξινη σάλτσα που συνοδεύει την πανσέτα, τη σως κάρυ που ταιριάζει τέλεια με το κοτόπουλο, τη σως ταχίνι που απογειώνει τα quinofels και κάτι άλλες σως από μαγιονέζα, από κέτσαπ από μουστάρδα που θυμάται έντονα ο ουρανίσκος μου αλλά αμυδρά το μυαλό μου. Όλες χειροποίητες, όλες πεντανόστιμες. 

15. Γιατί ακόμη κι αν κάνεις δίαιτα και πρέπει πάση θυσία να μείνεις μακριά από τα προαναφερθέντα, τα δύο «πράσινα» του καταλόγου, η σαλάτα με το αγγούρι και τα ντοματίνια αλλά και η σαλάτα με το guacamole και την sour cream (σε πλαστικό ποτήρι του φραπέ) δεν είναι καθόλου, μα καθόλου άσχημα. 

16. Για την πιο cult σαμπάνια που έχεις δει ποτέ στη ζωή σου. Μια Veuve Cliquot σερβιρισμένη σε δίσκο που θα έβρισκες σε μαγαζί «ΟΛΑ €1» μαζί με πλαστικά φλούο ποτήρια σαμπάνιας. Ή αλλιώς, ο Βασίλης Καλλίδης που βγάζει τη γλώσσα του κοροϊδευτικά στο pretentiousness της αθηναϊκής εστίασης.

17. Για να συνοδέψεις τις φωτογραφίες σου στο Instagram με τα θαυμάσια προτεινόμενα hashtags #foreverfat και #baconiseverything.   

18. Γιατί ένας διάσημος τηλεοπτικός σεφ θα «τράβαγε» κόσμο σε ό,τι μαγαζί και να άνοιγε, είτε δημιουργικής ελληνικής κουζίνας είτε με sushi, που είναι και η μεγάλη αγάπη του Καλλίδη (όποιοι τον ακολουθούν στο instagram @vaskallidis, ξέρουν). Αλλά εκείνος επέλεξε να ανοίξει αυτή την pop-up καντίνα, με απλό, θαυματουργό φαγητό (μια σειρά από crowdpleaser γεύσεις στην πραγματικότητα), σε αυτή την αλλόκοτη τοποθεσία. Και αυτό από μόνο του είναι μια σπουδαία κίνηση, θαρραλέα και δημοκρατική.

19. Γιατί το project είναι pop-up, με ημερομηνία λήξης. Ένα ψηφιακό ρολόι μετράει αντίστροφα τα δευτερόλεπτα μέχρι να ολοκληρωθούν οι 365 μέρες ζωής του. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τότε (θα κλείσει; θα αλλάξει;), αλλά καλύτερα μην πάρεις το ρίσκο. 

20. Γιατί κάθε γωνία του μαγαζιού, από τις πλαστικές λευκές και κίτρινες καρέκλες έως το φωτιστικό που κρέμεται από το ταβάνι και μοιάζει με art installation φωνάζει avant-garde. Θα υπάρξουν, βέβαια, και εκείνοι που δεν θα καταλάβουν την έμπνευση και θα κράξουν την πλαστική καρέκλα, αλλά τι να κάνουμε, δεν γίνεται να πιάνουν όλοι το νόημα, έτσι δεν είναι;

Überness, Κεντρική Αγορά Αθηνών