Unsplash Dennis Klein
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη κόκκινη σάλτσα

Αυθεντική συνταγή ιταλικής κόκκινης σάλτσας να κοχλάζει στην κατσαρόλα σου. Είναι πιο εύκολο απ'όσο ακούγεται.

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, βγαλμένη από ιταλική tratoria. Κι όμως, μπορείς.

Απλή και νόστιμη μαγειρική, με πιάτα που μπορεί να φτιαξεί ο οποιοσδήποτε, είτε είναι 12 ετών είτε 35: Αυτό είναι το ζητούμενο στην καθημερινότητα μας και μπορεί να επιτευχθεί εύκολα. Αν οι χιλιάδες συνταγές που κυκλοφορούν online από διακεκριμένους σελέμπριτι σεφ σου προκαλούν σύγχυση, παρακάτω θα φτιάξουμε ένα δυνατό σημείο μαγειρικών αναφορών, που λέγεται ‘σάλτσα ντομάτας’. Από μια καλή κόκκινη σάλτσα μπορείς να ξεκινήσεις ώστε να αρχίσεις να φτιάχνεις ένα σωρό όμορφα πράγματα όπως μπολονέζ, μαρινάδες για κρεατικά και όχι μόνο.

Υμνούμε την Marcella Hazan

 

H Marcella Hazan για περισσότερες από τρεις δεκαετίες έμαθε αρχικά το αμερικάνικο κοινό και στη συνέχεια το παγκόσμιο κοινό των ανθρώπων που θέλουν να μαγειρεύουν στοιχειωδώς νόστιμα, πως να φτιάχνουν απλά, όμορφα ιταλικά πιάτα με αξέχαστη γεύση. Το βιβλίο ‘Essentials of Classic Italian Cooking’ είναι ήδη κλασσικό.

Η Κόκκινη Σάλτσα

Η σάλτσα της επανάστασης, της αντίστασης κόντρα στην μονοτονία, σύμφωνα με τη συνταγή της Hazan, περιλαμβάνει τέσσερα υλικά:

  • Βούτυρο (πέντε κουταλιές του γλυκού)
  • Μια κονσέρβα με αποφλοιομένες ντομάτες
  • Ένα μεγαλο κρεμμύδι κομμένο στα δυο.
  • Αλάτι

Παρασκευή:

Βάζεις όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνεις να βράσουν σε μέτρια ένταση για περίπου 45 λεπτά. Ανακατεύεις. Αυτό ήταν. Μετά το πέρας του 45λεπτου πετάς το κρεμμύδι (ή το κόβεις κομματάκια και το αφήνεις να δέσει με τη σάλτσα σου), ανακατεύεις άλλη μια φορά και λούζεις με το μείγμα τα μακαρόνια σου. The End.

Η εξήγηση

Ένα ολόκληρο κρεμμύδι και ένα ‘τούβλο’ από βούτυρο να βράζουν παρέα: Ακούγεται παράξενο, όμως έχει λογική. Η Hazan απεβίωσε το 2013 και μερικά χρόνια αργότερα, ο σύντροφος της, Victor Hazan, ανέλυσε την μαγειρική της λογική:

“Η Marcella ήταν ιδιοφυία ως προς την μαγειρική. Είχε μια ανατρεπτική άποψη ως προς το πως η γεύση επηρεάζει το πιάτο. Σκεφτόταν “Γιατί να σωτάρω; Γιατί να κόψω το κρεμμύδι; Θα βάλω το κρεμμύδι, το βούτυρο και τη ντομάτα μαζί και δεν θα δώσω καμία σημασία στα υπόλοιπά”. Άυτοί είναι οι άνθρωποι μας, αυτοί που αγαπούν την απλότητα.