Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΟΛΗ

3 νέες αφίξεις στην Αθήνα για καφέ, brunch και καρμπονάρα

Ένας φούρνος με φανταστική καρμπονάρα, ένα cool καφέ στην Κυψέλη και η προσθήκη brunch σε ένα αγαπημένο μαγαζί της πόλης αρκούν για να βγεις έξω.

Όταν άνθρωποι με ωραίες ιδέες, αποφασίζουν να τις υλοποιήσουν, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στήνονται καλαίσθητα μαγαζιά που έχουν κάτι να προσφέρουν στους κατοίκους της πόλης. Στην περίπτωση των Black Salami και Williwaw είναι οι ποιοτικές ζύμες και ο πολύ καλός καφές.

Στις νέες ενδιαφέρουσες αφίξεις της Αθήνας, λοιπόν, έρχεται να προστεθεί ένας φούρνος με ζεστή κουζίνα και νόστιμα γλυκά, ένα καφέ που προτείνει το δικό του ξεχωριστό blend και ένα ενδιαφέρον brunch που το βρίσκεις κάθε μέρα στο μενού ενός ήδη αγαπημένου μαγαζιού.

Τρεις νέες ενδιαφέρουσες αφίξεις σε Εξάρχεια και Κυψέλη

Στο Black Salami θα βρεις εξαιρετικό ψωμί, στο Williwaw θα πιεις ένα blend από Βραζιλία, Κολομβία και Ονδούρα και στο Kobra θα φας μία διαφορετική εκδοχή του Croque Madame, όπως την εμπνεύστηκε ο chef Άνταμ Κοντοβάς.

The Black Salami


Ο Αντώνης Καζάκος κατοικεί σε μία από τις ομορφότερες περιοχές του κέντρου, με «πλούσια και πολύχρωμη ιστορία» όπως λέει. Στα Εξάρχεια, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει το επιχειρηματικό του βήμα, μαζί με τον master baker Μπρούνο Πέτσια, ανοίγοντας το Black Salami, εμπνευσμένο από τους ιταλικούς φούρνους. Το σάντουιτς με παστράμι από τη Νέα Υόρκη έχει γίνει ήδη διάσημο (και όχι άδικα) αλλά η αλήθεια είναι πώς ό,τι βγαίνει από την κουζίνα διεκδικεί αξιώσεις πρωταγωνιστή.

Η «ομπρέλα» του Black Salami κλείνει μέσα της έναν φούρνο – με άλευρα που έρχονται από έναν οικογενειακό πετρόμυλο στο Τορίνο και αργές ωριμάνσεις, τη ζεστή κουζίνα με επιλογές σε αυγά, σαλάτες και μαγειρευτό φαγητό για να τα απολαύσεις στο χέρι (με την ομάδα του Philos Athens να συναντιέται ξανά) κι ένα πόστο με άρτιο καφέ και νόστιμα γλυκά συνοδευτικά (σαν το μπισκότο βουτύρου που γίνεται με 100% κλαριφιέ και γεμίζει με μαρμελάδα).

Ένα ταξίδι στην Ιταλία ήταν αρκετό για να εκστασιαστεί ο Αντώνης με την τέχνη του ψωμιού και να αφοσιωθεί τελικά σε αυτή. Μετά από δύο χρόνια άπειρων δοκιμών και δουλειάς, η ιδέα του Black Salami άρχισε να ωριμάζει και τελικά αυτό το εγχείρημα έγινε πραγματικότητα.

Κάτω από την ιδέα του φούρνου, μπαίνει η λογική της λιανικής (πωλούνται τέσσερα διαφορετικά είδη προζυμένιου ψωμιού) και η δημιουργικότητα, αφού φτιάχνονται τρεις ζύμες με μαγιά για σάντουιτς (θα δοκιμάσεις ψωμιά με υπέροχη υγρασία και γεύση), που γεμίζουν με τα καλύτερα υλικά από όλη την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, η καπνιστή πανσέτα έρχεται από τις Σέρρες, όπως και το λουκάνικο, ενώ το λάδι που χρησιμοποιείται είναι από τις Γαϊτσές Μάνης, ένα ορεινό χωριό «με την ελιά να φυτρώνει στο βράχο», περιγράφει ο Αντώνης.

Εδώ, το ψωμί πάει με όλα, αφού ο master baker φτιάχνει ζύμες για κάθε περίσταση και ανάλογα με τη διάθεση του μάγειρα. Δηλαδή, με αυγά σκραμπλ, μπένεντικτ, φλορεντίν και στραπατσάδα, ακόμα και με τη φοβερή καρμπονάρα που φτιάχνεται με δύο κρόκους αυγών και pecorino “crosta nera” ή το μαγειρευτό ημέρας που σερβίρεται σε ρωμαϊκό flatbread αργής ωρίμανσης.

 

Μην αναζητήσεις το Black Salami σε εφαρμογές ντελίβερι, μάταιη προσπάθεια. Για να το γνωρίσεις θα πρέπει να το επισκεφτείς, πράγμα απαραίτητο για να καταλάβεις την όλη φιλοσοφία και την προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά η ομάδα. Η κουζίνα και το εργαστήριο είναι ανοιχτά, για να ρίχνεις κλεφτές ματιές όσο τρως τα αυγά σου στον πάγκο.

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια

Williwaw

williwaw

 

Με ένα όνομα εμπνευσμένο από έναν ναυτικό όρο του 18ου αιώνα (που σημαίνει πολύ δυνατός άνεμος που κατεβαίνει από το βουνό προς τη θάλασσα), το Williwaw έχει για logo του έναν ανεμοδείκτη, δια χειρός Nowhere Studio. Κι αν όλα αυτά φαίνονται περίεργα για ένα μοντέρνο καφέ στην οδό Κερκύρας, δένουν απόλυτα αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινώντας από ψηλά στην Κυψέλη, στο βάθος φαίνεται η θάλασσα.

Τρεις φίλοι, ο Αλέξης Ευσταθόπουλος, αρχαιολόγος με αγάπη για τη φωτογραφία, η Αθανασία Μάνδαλου και η Ειρήνη Κουλέλη (η μόνη της παρέας που έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τον καφέ και την εστίαση) αποφάσισαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

 

Έτσι, άνοιξαν το Williwaw, ένα μίνιμαλ καφέ σε ένα κτήριο του ’60, σεβόμενοι την αισθητική του αλλά και τη γειτονιά. Η σκηνογράφος και αρχιτέκτονας Ευαγγελία Θεριανού έστησε τον χώρο με διττή φιλοσοφία: από τη μία μπορείς να παρακολουθείς τον άνθρωπο που ετοιμάζει τον καφέ σου, σαν μια παράσταση, κι από την άλλη να αισθάνεσαι ότι είσαι μέρος όλου αυτού σε περίπτωση που βρεθείς εκεί μόνος σου.

Το Williwaw φτιάχνει το δικό του blend, το οποίο ονομάζει Petrichor, δηλαδή η μυρωδιά του χώματος μετά τη βροχή. Βραζιλία, Κολομβία και Ονδούρα μπλέκονται φανταστικά, αλλά μπορείς να βρεις να βρεις και single origins καφέδες, όπως Αιθιοπία και Κολομβία, που εναλλάσσονται ως guest stars ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη βιτρίνα του μαγαζιού βρίσκεις ενδιαφέρουσες επιλογές σε κέικ, μπισκότα, μπάρες και σάντουιτς, με νόστιμες επιλογές όπως πάστα-φλώρα, κέικ αμυγδάλου, banana bread και cookies βρώμης. Cold brew Αιθιοπία, χυμοί ψυχρής έκθλιψης, εκλεκτό τσάι, μπύρες από το Strange Brew και τα κρασιά της ανερχόμενης οινοποιού Τζούλιας Δρούβα, από τον Πύργο Ηλείας, συμπληρώνουν τις επιλογές.

Μαζί με τον καφέ, το Williwaw διαθέτει μια σειρά από κεραμικές κούπες, από το Trabala Studio στο Κουκάκι, tote bags και επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια. Η όλη τους φιλοσοφία άλλωστε είναι να κινούνται όσο πιο plastic free γίνεται.

Η ομάδα του νέου καφέ αντιμετωπίζει τους πελάτες σαν φίλους, ξέρει ήδη τους γείτονές της από τα ονόματα των σκύλων τους και θέλει να τους καθοδηγεί στον καφέ χωρίς όμως υποδείξεις. Εδώ, μπορείς να ζητήσεις με σιγουριά ντεκαφεϊνέ (η Ειρήνη είναι περήφανη γι’ αυτόν) αλλά και επιλογές με βάση το γάλα.

Κερκύρας 69, Κυψέλη

Το Brunch της Kobra

νέες αφίξεις

Μπορεί το Kobra να θεωρείται ήδη ένα αγαπημένο μαγαζί της πόλης, όμως ο chef Άνταμ Κοντοβάς φροντίζει να μας δίνει συχνά – πυκνά νέους λόγους για να το συζητάμε. Αυτή τη φορά είναι η προσθήκη brunch στο μενού – καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα – ή «το άλλο πρόσωπο της Kobra» όπως λέει γελώντας ο chef.

kobra

Στον Άνταμ αρέσει να δουλεύει κονσεπτικά, να παρουσιάζει τάσεις και να πηγαίνει στο επόμενο βήμα εκπλήσσοντας μας. Έτσι, λοιπόν, μετά τη σάντουιτς – εποχή, σειρά έχει το brunch που αποτελεί και το μοναδικό μενού του εστιατορίου μέχρι να αλλάξει η κάρτα σε dinner.

Στο μενού βρίσκεις τα παλιά αγαπημένα Egg Mayo Toast και Dorayaki Pancakes αλλά και τα νέα Kobra Dam (η εκδοχή που προτείνει ο chef για το κλασικό Croque Madame) με καπνιστή μπεσαμέλ τυριού, προσούτο και τηγανητό αυγό, Breakfast Tacos με αυγά σκραμπλ, Yogurt Bowl με μάνγκο, γκρανόλα crumbs και αμύγδαλα και Cheesecake French Toast με salted peanuts και κόκκινα φρούτα.

Ναυαρίνου 11, Αθήνα