iStock
THE BIG BLUE SUMMER

4 μέρη που αξίζει να επισκεφτείς για φαγητό στη Νάξο

Από το Καστράκι και τον Κινίδαρο μέχρι την Απείρανθο και τη Μουτσούνα, αυτά είναι μερικά από τα σημεία της Νάξου που πραγματικά θα φας καλά.

Νησί αυτάρκες η Νάξος, φημίζεται για τα προϊόντα της, από τα τυριά και τις πατάτες μέχρι τα ντόπια κρέατα. Οι επιλογές για φαγητό από τη Χώρα μέχρι τα χωριά είναι πολλές, όμως υπάρχουν κάποιες ταβέρνες που ξεχωρίζουν τόσο για τις πρώτες ύλες όσο και για τους ανθρώπους που τις τρέχουν.

Η παράδοση παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία, όπως επίσης ο σεβασμός στην εποχή και τον τόπο. Το ζητούμενο όταν βρίσκεσαι σε ένα διαφορετικό μέρος άλλωστε είναι να γνωρίσεις το φαγητό του και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να στραφείς σε μαγαζιά που διατηρούν την αυθεντικότητά τους.

Ντόπια κρέατα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ναξιώτικα τυριά και πατάτα και φρέσκα λαχανικά από κήπους και μποστάνια είναι όσα αναζητάμε στο τραπέζι μας, μετά τις βουτιές στη θάλασσα και τις βόλτες. Από το Καστράκι και τον Κινίδαρο μέχρι την Απείρανθο και τη Μουτσούνα, αυτά είναι τα τέσσερα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς για φαγητό στη Νάξο.

Πριν φύγεις από το νησί, κι έχοντας δοκιμάσει τα τοπικά τυριά στις ταβέρνες του νησιού, αξίζει να προμηθευτείς μερικά από την οικογένεια Μπαμπούνη, που μετράει πολλά χρόνια παράδοσης στην κτηνοτροφία και το όνομά της είναι συνώνυμο των τοπικών τυροκομικών προϊόντων, όπως το Π.Ο.Π Αρσενικό και το τουλουμοτύρι.

Καφενείο Η Απείρανθος

Στην κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία του δεύτερου μεγαλύτερου και πιο ορεινού χωριού της Νάξου, κάτω από τον πλάτανο, βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο Η Απείρανθος του Μ. Γλέζου και Γ. Πολυκρέτη. Στον ασβεστωμένο τοίχο του μαγαζιού φιγουράρει η ξύλινη επιγραφή Στη Πλάτσα – πολύ πιθανό να το ακούσεις και έτσι.

Στα τραπέζια του καφενείου μαζεύονται ντόπιοι και τουρίστες κι έτσι σχηματίζεται ένα όμορφο μωσαϊκό ανθρώπων και η Πλάτσα γίνεται σημείο συνάντησης και συζητήσεων. Αξίζει να δοκιμάσεις πραγματικές πατάτες Νάξου, τηγανητές κυδωνάτες, σαλάτα με ντόπιο τυρί και τα κρέατα, που προέρχονται επίσης από το νησί. Νόστιμα κεφτεδάκια, μπιφτέκια τεραστίων διαστάσεων και ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες είναι τα πιάτα που πρέπει να παραγγείλεις.

Απανέμι στη Μουτσούνα

Στα ανατολικά παράλια της Νάξου βρίσκεται ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Στη Μουτσούνα θα φτάσεις αφήνοντας πίσω σου την Απείρανθο (στην οποία αξίζει να κάνεις μια στάση για το μαγαζί που προαναφέραμε), και καθώς οδηγείς θα δεις τα απομεινάρια του εναέριου συστήματος μεταφοράς σμυρίδας. Το επίνειο της Απειράνθου έχει συνδεθεί με την ιστορία εξόρυξης του σμιριγλιού, το οποίο αποτελούσε βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, ιδιαίτερα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Μετά τη βουτιά στην παραλία που συναντάς στο μικρό αυτό λιμάνι, σε περιμένει το Απανέμι. Σε αυτή την οικογενειακή ταβέρνα, η Μαρία τρέχει όλο το μαγαζί και ο σύζυγός της, ψαράς στο επάγγελμα, φροντίζει να προμηθεύει την κουζίνα με ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Ο Ματθαίος βγαίνει με το καΐκι του στα ανοιχτά κι έτσι οι επιλογές βασίζονται στην ψαριά της ημέρας. Τα ηνία στην κουζίνα έχει η Εύη, που φροντίζει να βγαίνουν πιάτα νόστιμα, με αγάπη και μεράκι. Ό,τι κι αν επιλέξεις σε ψάρια και θαλασσινά, το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα κατεψυγμένο.

Στου Βασιλαρακιού στον Κινίδαρο

Σε αυτό το μικρό χωριό με τα λευκά σπίτια και τις περιποιημένες αυλές, βρίσκεται μία από τις πιο φημισμένες ταβέρνες του νησιού. Στου Βασιλαρακιού τρως τα καλύτερα κρέατα, από παϊδάκια και λουκάνικα μέχρι χειροποίητη λούζα, σε μια όμορφη αυλή, στολισμένη με γλάστρες.

Ο Βασίλης Κλουβάτος συνεχίζει την παράδοση της ταβέρνας με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας εξαιρετική σημασία στην πρώτη ύλη και την ανάδειξη αυτής. Την ίδια στιγμή ασχολείται με ωριμάνσεις και κοπές, δίνοντας έτσι μια πληθώρα επιλογών για τους λάτρεις του κρέατος. Φανταστικές πατάτες τηγανητές από το νησί και λαχανικά από τα μποστάνια, όπως η γλυκιά ντομάτα με την ξινομυζήθρα.

Η Αξιώτισσα στο Καστράκι

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Νάξου, στον μικρό οικισμό Καστράκι, η Αξιώτισσα αποτελεί σταθερή αξία για καλό φαγητό στο νησί. Η Σοφία και ο Γιάννης Βασίλας σέβονται τις πρώτες ύλες και κρατούν την ποιότητα σε υψηλό επίπεδο. Σε ένα όμορφο και δροσερό περιβάλλον, τρως νόστιμο φαγητό που ακολουθεί την εποχικότητα και την παράδοση, χωρίς να λείπει φυσικά η εξέλιξη.

Χειροποίητες πίτες με ντόπια τυριά, κόκορας κοκκινιστός, πράσινες τηγανητές ντομάτες, σύκα ναξιώτικα με αρσενικό τυρί, κατσίκι στη λαδόκολλα είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσεις.