THE BIG BLUE SUMMER

5 επιλογές από τις μικροζυθοποιίες των ελληνικών νησιών

Τα νησιά μας εκτός από πανέμορφα έχουν και υπέροχες μικροζυθοποιίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υπέροχες παραλίες, τρομερό φαγητό, μοναδική παράδοση και αποτελούν διακαή πόθο για σχεδόν όλο τον πλανήτη. Όμως έχουν κάτι ακόμα που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Έχουν μερικές από τις πιο νόστιμες μπύρες της χώρας και τις προσφέρουν απλόχερα, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όποιον τα επισκέπτεται.

Εμείς μαζέψαμε 5 από αυτές και σου τις παρουσιάζουμε. Δεν χρειάζεται να είσαι διακοπές ή να επισκεφτείς τα νησιά για να τις δοκιμάσεις. Όπου κι αν τις βρεις μην κάνεις το λάθος και δεν τις πάρεις. Είναι όλες τους υπέροχες.

Η Χάρμα από τα Χανιά

Η Κρήτη δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική της μπύρα. Και δεν είναι μόνο μια μικροζυθοποιία η οποία κάνει καλή δουλειά, αλλά περισσότερες. Εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για την Κρητική Ζυθοποιία με ιστορία από το 2007 και έδρα το Ζουνακι Κυδωνίας Χανίων η οποία παράγει την μπύρα Χάρμα με τρεις ετικέτες: την άφιλτρη lager, τη μαύρη dunkel και την πολύ γευστική και αρωματική pale lager.

Οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων αλλά και των πρώτων υλών είναι αυστηρές και προέρχονται από τη Γερμανία, όπως και ο αναγνωρισμένος ζυθοποιός. Οι πρώτες ύλες για την παραγωγή: βύνη, λυκίσκος, μαγιά, προέρχονται από την Ελλάδα αλλά και το Βέλγιο, είναι άριστης ποιότητας και συμπληρώνονται με το κρυστάλλινο και γευστικό νερό από τους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Όλα αυτά με στόχο μια αγνή και αυθεντική μπύρα που θα ενθουσιάζει ντόπιους αλλά και τουρίστες. Και τα καταφέρνει με το παραπάνω.

Η Volcan από τη Σαντορίνη

Γενικά η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά στον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για τις μπύρες της και συγκεκριμένα τη Volcan. Η έδρα της βρίσκεται στα Φυρά της Θήρας και άνοιξε τις πόρτες της τον χειμώνα του 2011.

Χρησιμοποιούν μόνο Κυκλαδίτικα συστατικά για την παρασκευή των ζύθων της και αποτελούν ωδή στο νησί. Δεν είναι τυχαίο ότι και η Volkan Blonde και η Volkan Black, Grey και White έχουν το ηφαίστειο στην ετικέτα τους. Για την παραγωγή χρησιμοποιούνται Βαλσάτης απ’ το ηφαίστειο του 1600πΧ, νερό Σαντορίνης, Κίτρο Νάξου και μέλι Σαντορίνης.

Η Ικαριώτισσα από την Ικαρία

Η Ικαρία δεν είναι διάσημη μόνο για τα πανηγύρια της και τους αιωνόβιους κατοίκους της. Είναι τώρα πια διάσημη και για την μπύρα της. Άλλωστε πανηγύρι και μπύρα πάνε μαζί. Έτσι κάπως ξεκίνησε και η Ικαριώτισσα και το όνομα ήθελε να συνδέσει τον κόσμο με τη βαθιά και μακρά μητριαρχική παράδοση του νησιού.

Η Ικαριώτισσα φτιάχνεται με νερό από τις φυσικές πηγές του νησιού, και ξεκίνησε το 2017 από τέσσερις ανθρώπους με κοινό όραμα και απαιτητικούς ουρανίσκους. Σήμερα, η Ικαριώτισσα κυκλοφορεί την ξανθιά Ale αλλά και την κόκκινη Red Ale honey, την lager αλλά και την alcohol free, ενώ όλες είναι φρέσκιες και δεν φιλτράρονται μηχανικά.

Στην ετικέτα θα βρεις ό,τι συνθέτει την Ικαρία. Το Κάστρο του Κοσκινά, η Μονή Θεοκτίστης, τα σιτηρά, ένα βιολί, ο άνεμος, ο Ίκαρος χωρίς ρολόι, ένα καράβι, ο Φάρος του Κάβο Πάπα, η Μονή Ευαγγελιστρίας Μαυριανού και στην κόκκινη η «Γιαγιά Ειρήνη», μια αληθινή Ικαριώτισσα. Ταιριάζει υπέροχα με ψαρικά αλλά και με πανηγύρι φυσικά.

Η 56 Isles από την Πάρο

Η Μικροζυθοποιία Πάρου ιδρύθηκε το 2014, αλλά η πρώτη μπύρα κυκλοφόρησε το 2016. Και το όνομα αυτής 56isles από τα από τα 56 μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων. Σήμερα κυκλοφορούν από την ίδια μικροζυθοποιία η πλούσια και δροσερή Pilsner, η Aegean Wit, η Session IPA και η φρέσκια και γλυκιά Lager.

Η Pilsner, η Lager αλλά και η Wit έχουν κερδίσει αρκετές χρονιές βραβεία και όχι άδικα, αφού η πλούσια γεύση τους τις κάνουν να ξεχωρίζουν.  Μία πολύ νέα και φρέσκια πρόταση από τη Μικροζυθοποιία Πάρου είναι η ιδιαίτερη MANGO Sour Ale. Τώρα ξέρεις αν θες μια κυκλαδίτικη μπύρα με μοναδική γεύση, ποια να διαλέξεις.

Η Φρέσκια Μπίρα Χίου από τη Χίο

Ίσως από τις πιο ιδιαίτερες και πιο αγαπητές ελληνικές μπύρες σε όλη τη χώρα. Από όταν ξεκίνησε το 2011 έχει καταφέρει να γράψει τη δική της πορεία. Ένα νησί άλλωστε με τόσα μαγικά προϊόντα και πρώτες ύλες δεν θα μπορούσε να φτιάξει μια βαρετή μπύρα.

Η φρέσκια μπύρα Χίου έχει μοναδική γεύση και ίσως την έχει καταλάβει είτε από την πρώτη γουλιά είτε από το απλό αλλά πανέμορφο μπουκάλι της. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη φρέσκια μπύρα Χίου η οποία είναι ξανθιά, τη Smoked Robust Porter που είναι μαύρη, την καπνιστή (Chios Beer BBQ), τη μαύρη (Smoked Robust Porter), την μπύρα με μαστίχα και την India Pale Ale. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν θα μπορούσε να λείπει η μαστίχα από εδώ, τις εντυπώσεις όμως κλέβει η άφιλτρη, καπνιστή μπύρα Χίου.